Island

Island

Grupno
Polazak: Zagreb
25.07.2023., 19.09.2023.
od 1.500,00 EUR (11.301,75 HRK)

Predviđeni hotel:

Polazak 25.07.: Fosshotel Lind  ,Cabin, superior sobe, ili slično
Polazak 22.08.: Fosshotel Lind, ili slično
Polazak 19.09.: Cabin, superior sobe

Vrijednost više: uključen razgled Reykjavika po dolasku!
Uključene zrakoplovne pristojbe i naknade.

1. dan: ZAGREB - AMSTERDAM -  KEFLAVIK - REYKJAVIK

Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava na let za Amsterdam u 8:25 sati na liniji OU450 (Croatia Airlines), slijetanje predviđeno u 10:30 sati. Nastavak leta prema zračnoj luci Keflavik na Islandu u 14:10 sati na liniji FI501 kompanije Iceland Air. Dolazak na Keflavik u 15:25 sati po lokalnom vremenu, a potom slijedi vožnja do glavnog grada Reykjavika preko poluotoka Reykjanesa gdje ćete se prvi puta susresti s neobičnom i divljom prirodom. Po dolasku u Reykjavik panoramska vožnja najsjevernijom prijestolnicom svijeta čije ime znači »Dimni zaljev«. Priča kaže da su to ime Vikinzi dali prirodnoj luci kad su se oko 870. godine prvi put iskrcali na otoku. Posjetit ćemo neke od najznačajnijih znamenitosti grada kojim dominira Hallgrímova crkva, monumentalna građevina na brežuljku iznad centra grada, remek-djelo istaknutoga islandskog arhitekta Guðjóna Samúelssona koji je obilježio moderni Reykjavik. Od projekta nastalog prije Drugog svjetskog rata do konačnog završetka proteklo je zamalo 50 godina, a grandiozne koncertne orgulje ugrađene su tek 1992. godine. Crkveni toranj (74 m) nije samo najviša građevina u Reykjaviku već pruža i najljepši pogled. Druga je građevina koja privlači pozornost Perlan, spremnik tople vode s golemom staklenom kupolom, pušten u pogon 1992. godine. Perlan povezuje estetiku s praktičnom korišću jer odatle se grad opskrbljuje toplom vodom. Usred grada nalazi se jezero Tjörnin, na čijim se obalama uzdiže gradska vijećnica, a u blizini su i državni parlament te gradska luka. Proći ćemo i kraj čuvene kuće Höfdi u kojoj su se susreli Gorbačov i Reagan 1986. i tim susretom označili kraj tzv. „hladnog rata“, te koncertnu dvoranu i konferencijski centar Harpa, moderno zdanje inspirirano islandskom geologijom. Po završetku razgleda odlazak u hotel. Prijava i smještaj. Orijentacijska šetnja s voditeljem putovanja ulicom Laugavegur prema Austurstraetiju i najužem središtu grada. Povratak u hotel u individualnom aranžmanu. Noćenje.

2.dan: REYKJAVIK – fakultativni izlet „ZLATNI KRUG” (THINGVELLIR - GEJZIR STROKKUR - SLAP GULLFOSS) - REYKJAVIK 

Doručak. Nakon doručka odlazak na fakultativni (uz doplatu prilikom rezervacije aranžmana), cjelodnevni izlet po tzv. ”Zlatnom krugu“ („Golden circle“), ruti koja je najtraženiji izlet na Islandu uopće. Vožnja do zaštićenog nacionalnog parka þhingvellir, zaštićenog spomenika na popisu organizacije UNESCO, remek-djela prirode, mjestu gdje se susreću Euroazijska i Sjevernoamerička kontinentalna tektonska ploča. Þhingvellir je i mjesto od posebnog značaja Islanđanima jer su tu norveški doseljenici 930. godine osnovali  Alþing, nacionalni parlament, koji je ujedno i najstariji parlament na svijetu. Šetnja fantastičnim krajolikom među stijenama okamenjene lave prema ljetnoj rezidenciji islandskih predsjednika. Nastavak putovanja do nesvakidašnjog krajolika, geotermičkog područja gejzira, s kipućim blatnim jamama i živahnim Strokkur gejzirom, koji izbacuje vodu 30 metara u zrak svakih nekoliko minuta. U drugoj polovici dana posjetit ćemo veličanstveni, impozantni Gullfoss (Zlatni slap), jedan od najfascinantnijih islandskih vodopada, koji je smješten u gornjem dijelu rijeke Hvitá i svom se silinom spušta u klanac dubok 32 metra. Povratak u Reykjavik. Slobodna večer. Noćenje.

3. dan: REYKJAVIK - fakultativni „JUŽNA AVANTURA“ (SELJALANDSFOSS I SKOGAFOSS – VIK Y MYRDAL – REYNISFJARA) - REYKJAVIK 

Doručak. Danas odlazimo na fakultativni cjelodnevni izlet „Južna avantura“ (uz doplatu prilikom rezervacije aranžmana), idealan za ljubitelje netaknute prirode i doživljaja jedinstvene islandske prirode i fascinantnih krajolika, toliko očaravajućih da su ondašnje lokacije najčešće mjesto snimanja serije „igre prijestolja“ koja je snimana i na Islandu. Vodimo vas duž južne obale Islanda, jedne od najslikovitijih regija, zemlje slapova, ledenjaka i crnih plaža i do najjužnijeg mjesta na otoku, Vik y Myrdal. Tijekom izleta posjetit ćemo slap Seljalandsfoss, najpoznatiji po šetnici koja se proteže iza samog slapa, otkuda posjetitelji mogu uživati u zaista jedinstvenoj perspektivi. Nastavljamo do najvećeg i možda najposjećenijeg Skogafossa, koji se spektakularno spušta sa 60 metara visine. Legenda kaže da je Viking po imenu Thrasi sakrio svoje zlato ispod slapa. Izlet ne bi bio potpun da ne posjetimo jednu od najatraktivnijih plaža na otoku, zavodljivu i smrtonosnu Reynisfjaru... Pauza u sredini dana u šarmantnom Viku, najjužnijem gradiću otoka, uokvirenom dugom, crnom vulkanskom plažom pred kojom se prostire Atlantski ocean. Putovanje jugom ne bi bilo potpuno bez ledenjaka pa ćemo tako ako nam vrijeme, ali i uvjeti dopuste svratiti do Solheimajokulla, koji je dio poznatog ledenjaka Myrdalsjokulla, čija ledena kapa pokriva aktivni vulkan Katla. Putem ćemo, obavijenog oblacima, vidjeti i vulkan Eyjafjallajokull, koji je uzrokovao pomutnju europskoj avio industriji u travnju 2010. godine. Povratak u Reykjavik u kasnim poslijepodnevnim satima. Slobodna večer. Noćenje.

4. dan: Program ovisno o terminu!
Polasci 25.07. i 22.08.: REYKJAVIK – fakultativno IZLET NA VESTMANSKE OTOKE

Doručak. Slobodan dan za osobne programe i aktivnosti. Za ovaj ljetni polazak pripremili smo mogućnost da posjetite fantatičnu lokaciju na Islandu, koja nije lako dostupna izvan ljeta – izlet na Vestmanske otoke! (prijava i uplata prilikom rezervacije aranžmana, minimalno 20 prijavljenih za realizaciju). Nazivaju ih „najbolje čuvanom islandskom tajnom“, osvajaju svakog posjetitelja svojom prirodom, živopisnom faunom i ljubaznim stanovnicima tog arhipelaga. Polazak nakon doručka prema Landeyahöfnu, gdje ćemo se ukrcati na trajekt za Vestmanske otoke, plovidba traje otprilike 35 minuta. Glavni otok, Heimaey, zamalo je uništen u silovitoj vulkanskoj erupciji 1973.g. koja je rezultirala hitnom evakuacijom svog stanovništva. Posjetit ćemo Eldheimar muzej i čuti sve o toj erupciji zbog koje Heimaey nazivaju i „Pompejima Sjevera“. Napravit ćemo i kraću šetnju i uspeti se na vulkanski krater Eldfjall iz kojeg je „stigla“ erupcija. Potom odlazimo na ručak (uključen u cijenu). Vestmanski otoci su poznati po odličnim restoranima i mi ćemo posjetiti jedan autentični, lokalni restoran gdje koriste samo svježe, lokalne proizvode. Poslije ručka odlazimo na južnu stranu otoka da vidimo njegovu prekrasnu prirodu i u potragu za puffinima – Vestmanski otoci su tijekom ljetne sezone jedno od najboljih mjesta na Islandu za vidjeti te dražesne ptice. U kasnim poslijepodnevnim satima povratak u Reykjavik. Slobodna večer. Noćenje.

Polazak 19.09.: REYKJAVIK – fakultativno IZLET NA POLUOTOK SNAEFELLSNES – fakultativno IZLET AURORA BOREALIS - REYKJAVIK

Doručak. Slobodan dan za osobne programe i aktivnosti. Svakako preporučujemo odlazak na fakultativni izlet na poluotok Snaefellsnes (doplata prilikom rezervacije aranžmana, minimalno 20 prijavljenih za realizaciju), smješten sjeverozapadno od glavnog grada i poznat po veličanstvenom ledenjaku Snaefellsnejökullu u kojem je i vulkan opisan u djelu Julesa Vernea, „Put u središte Zemlje“. Snaefellsnes ponekad opisuju kao minijaturni uzorak cijelog otoka, s bijelim i crnim pješčanim plažama, spektakularnim klifovima na kojima obitavaju mnoge ptice, zadivljujućim planinama i vulkanskim kraterima. Posjetit ćemo Budir, nekoć trgovačku luku gdje se danas nalazi najfotografiranija drvena crkva na Islandu, smještena usred polja lave. Stat ćemo i u Arnarstapiju, malenom ribarskom selu koji je rezervat prirode od 1979. godine. Nakon šetnje Arnarstapijem odnosno njegovom poznatom plažom, nastavit ćemo putovanje kroz fascinantne krajolike ovjekovječene i u serijalu „Igra prijestolja“, što ćete prepoznati kad se zaustavimo ispred slikovite planine Kirkjufell, prije nego što se vratimo u Reykjavik. Po povratku slobodna večer. Postoji mogućnost na odlazak na fakultativni izlet „Sjeverna svjetlost*“, ovisno o vremenskoj najavi odnosno prognozi, izlet će se organizirati na licu mjesta budu li okolnosti išle toj pojavi u prilog. Fenomen poznatiji kao Aurora Borealis jedinstveno je i neponovljivo iskustvo i upravo je rani početak jeseni na Islandu vrijeme kad je aurora vrlo česta i iznimno intenzivna. Noćenje.

5. dan: REYKJAVIK – fakultativno Fly Over Iceland i izlet „PLAVA LAGUNA“ - REYKJAVIK 

Doručak. Danas je dan za opuštanje. Nakon doručka slobodno vrijeme za osobne programe, samostalno istraživanje Reykjavika, kupovinu, posjete muzejima i slično. Preporučujemo za kraj jednu vrlo popularnu atrakciju otvorenu u Reykjaviku prije tri godine: Fly Over Iceland! Radi se o interaktivnoj „vožnji“ iznad Islanda i svih njegovih najljepših i najatraktivnijih lokacija, iskustvo koje svakog ostavlja bez daha – sigurni smo da nećete požaliti! (doplata prilikom rezervacije aranžmana).Poslijepodne predlažemo odlazak u čuvenu Plavu lagunu na poluotoku Reykjanesu (doplata prilikom rezervacije aranžmana), gdje se možete okupati u geotermalnoj vodi neobične mliječno-plave boje i izrazito dobrog djelovanja na kožu čija je temperatura oko 37-38 ºC. Plava laguna je danas jedna od najpoznatijih i najposjećenijih turističkih atrakcija na Islandu, a svake godine, na stotine tisuća ljudi posjeti Plavu lagunu kako bi se okupali u njenoj zdravoj i prekrasnoj plavoj vodi. Kažu da doći na Island, a ne otići u Plavu lagunu jest kao ne otići na Eiffelov toranj kad posjetite Pariz! Kupanje u Plavoj laguni doista je pravo zadovoljstvo za um i tijelo i doživljaj za pamćenje! Povratak u Reykjavik u ranim večernjim satima i slobodna večer. Noćenje.

6. dan: REYKJAVIK - KEFLAVIK - PARIZ - ZAGREB 

Rano buđenje, doručak (breakfast box zbog ranog povratnog leta), odjava iz hotela i transfer do zračne luke Keflavik. Prijava na let i polijetanje zrakoplova prema Zurichu ili Parizu u 7:20/10:30 sati. Slijetanje u zračnu luku u Zürichu u 13:05 sati po srednjoeuropskom vremenu, odnosno u 16 sati u Parizu. Nastavak leta za Zagreb u 18:30 sati na liniji OU471 (Croatia Airlines), tj. iz Züricha u 20:05 sati. Dolazak u Zagreb predviđen je u 20:20 sati.

Informacije o letovima:

Prijevoznik: Croatia Airlines i Iceland Air

Polasci 25.07. i 22.08.

OU 450 22AUG  ZAG AMS  0825 1030
FI 501    22AUG  AMS KEF   1410 1525    
FI 546    27AUG  KEF CDG  1030 1600
OU 465 27AUG  CDG ZAG  1830 2020    

  Polazak 19.09.:

OU 450 19SEP  ZAGAMS    0825 1030
FI 501    19SEP  AMSKEF     1410 1525 
FI 568    24SEP  KEFZRH    0720 1305 
OU 465  24SEP  ZRHZAG   2005 2125    

Polazak

Cijena uključuje:
 • prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Amsterdam – Reykjavik – Pariz/Zürich – Zagreb
 • uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
 • zrakoplovne pristojbe i naknade
 • 5 noćenja s buffet doručkom* u hotelu 2* sup./3* u Reykjaviku u dvokrevetnim sobama, s uključenom boravišnom pristojbom (zadnje 5. noćenje breakfast box zbog ranog transfera)
 • razgled Reykjavika autobusom i pješice
 • vanjske razglede prema programu
 • voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
 • jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje
 •  
Cijena ne uključuje:
 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja ako nije drugačije navedeno
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
 • doplatu za jednokrevetnu sobu – polazak 25.07. 575 € (4.332,33 kn), polazak 22.08. 540 € (4.068,63 kn), polazak 19.09. 340 € (2.561,73 kn) (po osobi (obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi)
 • cjelodnevni izlet „Zlatni krug“ (uključen autobusni prijevoz i pratnja voditelja putovanja, minimum potreban za realizaciju programa 20 prijavljenih putnika): 75 € (565,09 kn) odrasli, djeca do navršenih 12 god. 62 € (467,14 kn)
 • cjelodnevni izlet „Južna avantura“(uključen autobusni prijevoz i pratnja voditelja putovanja, min. 20 putnika): 80 € (602,76 kn), djeca do navršenih 12 god. 67 € (504,81 kn)
 • izlet u Plavu lagunu s kupanjem (uključeni autobusni prijevoz, pratnja voditelja putovanja, ulaznica, ručnik i jedno piće u bazenu/pivo ili sok/): 130 € (979,48 kn) odrasli, djeca do 12 g. 65 € (489,74 kn)
 • doplatu za cjelodnevni izlet na poluotok Snaefellsness na polasku 19.09. (uključen prijevoz autobusom, lokalni vodič na engleskom i pratnja našeg voditelja putovanja) – po osobi 130 € (979,48 kn) odrasli, djeca do 12. g. 100 € (753,45 kn) - prijava prilikom rezervacije aranžmana, minimalno 20 prijavljenih za realizaciju izleta
 • doplatu za cjelodnevni izlet na Vestmansko otočje na polascima 25.07. i 22.08. (uključen autobusni prijevoz, prijevoz trajektom, lokalnog vodiča, ručak i pratnju voditelja putovanja): - po osobi 220 € (1.657,59 kn), djeca do 12. g. 170 € (1.280,86 kn) - prijava prilikom rezervacije aranžmana, minimalno 20 prijavljenih za realizaciju izleta
 • ulaznicu za Fly Over Iceland atrakciju (preporučujemo!): 40 € (301,38 kn) odrasli, djeca do 13 godina starosti  25 € (188,36 kn) /NAPOMENA: djeca moraju biti visoka minimalno 102 cm!) - obavezna prijava prilikom rezervacije aranžmana
 • napojnicu za vodiča – po želji, nije obavezno, no ako ste zadovoljni uslugom, organizacijom i trudom vodiča, čistoćom autobusa, dobra je praksa nagraditi ih (preporuka prosječnog iznosa napojnice 2 eur po danu po osobi; iznos napojnice ovisi o Vašoj procjeni i zadovoljstvu te može biti i viši, a određujete ga sami u slučaju da istu želite ostaviti)
 • napojnicu za vozača – praksa je na inozemnim putovanjima diljem svijeta da se vozaču na kraju ture ostavi napojnica, pa preporučujemo iznos od 1-2 eur po osobi po danu
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti
Popusti i doplate:
 • 20% popusta za jedno dijete od 1,99-11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe, dijete ima svoje sjedalo u avionu i pomoćni krevet, plaća zrakoplovne pristojbe ukoliko su one posebno naznačene
 • trokrevetne sobe (na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni

 

Korisne informacije

VAŽNE INFORMACIJE:
 • Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja kompanija Croatia Airlines i Iceland Air objavljenom u 2022. godine i podložna su promjeni.
 • Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
 • Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm).
 • Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom ture, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima, odnosno ovisno o vremenskoj prognozi. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
 • Završno pismo vam dostavljamo e-mailom najkasnije 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala na autobusnim programima, i sl.).
 • Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
 • NAPOMENA*: Izlet „Sjeverna svjetlost“ vrlo je tražen u hladnije doba godine i obavještavamo vas da će se isti održati tijekom putovanja na rujanskom polasku, sukladno prognozama i uputama od partnera s destinacije, pa ako će biti moguće voditelj putovanja će ga organizirati na licu mjesta. Inače, na izlet se obično ide oko 21:00 sati i traje maksimalno 3 – 3,5 sata. Aurora Borealis nije lako vidljiva iz grada gdje gradska svjetla sprečavaju da se boje aurore vide u svom svojem sjaju i zato se odlazi izvan grada, u radijusu od max. 50-ak km. Rujan i listopad su mjeseci u kojem se vidi češće nego kasnije kroz zimu i postotak uspješnosti viđenja sjeverne svjetlosti iznosi odličnih 80 posto. Međutim, riječ je o prirodnoj pojavi i ne može se jamčiti. Ipak, Island je destinacija koja bilježi dobre brojke učestalosti pojavljivanja, a malena brojka 2 na skali prognoze aurore ne treba vas zbuniti: već i na toj brojci na Islandu vrlo često doživite vrlo jaku sjevernu svjetlost! NAPOMENA: U slučaju da niste vidjeli auroru, novci se ne vraćaju!
 • Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
 • Organizator putovanja nije odgovoran za gužve na lokalitetima i prilikom ulaska u objekte koji se posjećuju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
 • Organizator ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
 • Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.
 • Program nije prikladan za djecu do četvrte godine života.
Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:   

Za državljane RH viza nije potrebna, za putovanje je potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica (osobna iskaznica vrijedi kao identifikacijski dokument na ovom putovanju jer iako Island nije član EU, međusobnim ugovorima u Uniji je to omogućeno, iako je naša preporuka uvijek putovnica). Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani. Ne zaboravite: osobni dokument mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci nakon polaska na put! Preporučujemo svakako ponijeti kopiju putovnice i drugih važnih dokumenata i spremiti ih odvojeno od originala!

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Republike Hrvatske za Island nalazi se u Kopenhagenu: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Danskoj (pokriva Republiku Island): Søtorvet 5, 1st fl., tel: 0045 33 91 90 95 i fax: 00 45 33 91 71 31. Delegacija EU na Islandu je također adresa na koju se možete obratiti: Hafnartorg – Kalkofnsvegur 2, 101 Reykjavík, tel: + 354 520 3399.

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.  Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

Republika Island (islandski Lydveldið Ísland) otočna je zemlja u sjevernom Atlantiku između Grenlanda, Norveške i Velike Britanije, odnosno Irske. Prema zadnjim brojkama Island broji otprilike 350 000 stanovnika. Glavni grad je Reykjavik (cca. 120 000 stanovnika), nazivan još i „najsjevernijom prijestolnicom“. Površina Islanda iznosi 103 000 kvadratnih kilometara, od čega otprilike 10 % pokrivaju ledenjaci od kojih je najveći Vatnajökull, najveći europski ledenjak. Island je član UN-a, EFTA-e, NATO-a i EEA-e. Valuta na Islandu je islandska kruna (ISK). Tečaj islandske krune u odnosu na HRK je otprilike 20 ISK za 1 HRK ili cca. 148 ISK za 1 €. Preporučujemo plaćanje kreditnim i debitnim karticama koje su široko prihvaćene posvuda.

Island

Island je otok u Sjevernom Atlantiku. Dom je progresivne i miroljubive nacije koja je stvorila suvremeno društvo u kojem su sloboda i jednakost najvažnija osobina. Island se stalno nalazi na vrhu ljestvice prema kvaliteti života, ravnopravnosti spolova i demokracije, a jedan je od vodećih zemalja svijeta na području zdravstvene zaštite, obrazovanja i dostupnosti interneta.

Island je zemlja ekstremnih geoloških kontrasta. Široko poznat kao “Zemlja vatre i leda”, Island ima neke od najvećih ledenjaka u Europi, te neke od najaktivnijih vulkana na svijetu. Island je također zemlja svjetla i tame. Dugi ljetni dani s gotovo 24-satnom sunčevom svjetlošću nadoknađuju svjetlost kratkih zimskih dana sa samo nekoliko sati dnevnog svjetla.

Temelj islandske kulture je islandski jezik koji je stvorio književnu tradiciju koja datira iz drevnog islandskog epa. To su priče o nasilnim krvnim sukobima, tradicijama, obitelji i karakteru. Jaka književna tradicija još uvijek uspijeva u modernom Islandu. Islandski autori objavljuju više knjiga po stanovniku nego u bilo kojoj drugoj zemlji u svijetu. Island također ima prosperitetnu glazbenu scenu, rastuću filmsku industriju, a islandski dizajn polako dolazi do izražaja.

Reykjavik

Reykjavik je glavni grad Islanda i slovi kao najsigurniji grad na svijetu. Reykjavik  je i najsjevernija prijestolnica svijeta, čije ime znači »Dimni zaljev« po bijeloj pari tj. dimu koji se dizao iz toplih izvora. . 

Najznačajnije znamenitosti grada su: Hallgrímova crkva, Perlan, jezero Tjörnin, gradska vijećnica, državni parlament, gradska luka i čuvene kuće Höfdi. Hallgrímova crkva je monumentalna građevina na brežuljku iznad centra grada, remek-djelo islandskog arhitekta Guðjóna Samúelssona koji je obilježio moderni Reykjavik. Crkva  je poznata po  grandioznim koncertnim orguljama, koje su  ugrađene  1992. godine. Crkveni toranj (74 m) nije samo najviša građevina u Reykjaviku već pruža i najljepši pogled. Perlan je poznata znamenitost, koja je zapravo spremnik tople vode s golemom staklenom kupolom, a pušten je u pogon 1992. godine. Perlan povezuje estetiku s praktičnom korišću jer odatle se grad opskrbljuje toplom vodom. Jezero Tjörnin je  malo plitko jezero u središtu Reykjavika

 

Moglo bi vas zanimati

Amsterdam s malom i velikom holandskom turom - 4 dana
Polazak: 22.06.2023., 04.08.2023., 14.09.2023., 05.10.2023., 28.10.2023., 02.11.2023., 23.11.2023., 07.12.2023.
Mjesto polaska: U vlastitom aranžmanu

-

od 649,00 EUR
Rezerviraj
Pariz - 5 dana
Polazak: 23.06.2023., 11.08.2023., 26.08.2023., 28.10.2023.
Mjesto polaska: U vlastitom aranžmanu

-

od 699,00 EUR
Rezerviraj
Malezija, Bali i Singapur - 12 dana
Polazak: 17.11.2023., 09.01.2024.
Mjesto polaska: U vlastitom aranžmanu

-

od 2.569,00 EUR
Rezerviraj
Pariz
Polazak: 14.09.2023., 02.11.2023.
Mjesto polaska: Zagreb

Pariz

od 609,00 EUR (4.588,51 HRK)
Rezerviraj
Garantirano Posebna ponuda

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i dobivajte na e-mail najnovije ponude.