Balkanski trokut

Balkanski trokut

Grupno
Polazak: Zagreb
17.09.2023., 08.10.2023.
od 687,00 EUR (5.176,20 HRK)
od 634,00 EUR (4.776,87 HRK)

*Vrijednost više:
hoteli 4*, uključene ulaznice, poklon za svakog putnika!

  
1. dan: ZAGREB – DUBROVNIK – ULCINJ – KRUJË – TIRANA

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 90 minuta prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Dubrovnik na letu Croatia Airlinesa, OU 384 u 07.40h. Dolazak u 08.40h te nastavak putovanja autobusom Hrvatskom te crnogorskim primorjem i dalje uz Skadar, jedan od najstarijih gradova Albanije do Krujë, najznačajnijeg albanskog povijesnog lokaliteta, Skenderbegovog rodnog grada. Šetnja gradom koji se smjestio na visini od 600-tinjak metara ispod stjenovitih planina, uz razgled Skenderbegovog i Etnografskog muzeja te tradicionalnog bazara. Slijedi vožnja prema Tirani, glavnom i najvećem gradu Albanije. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan: TIRANA – ELBASAN – OHRIDSKO JEZERO

Nakon doručka odlazak na razgled grada: Ethembegova džamija; Skenderbeg trg, glavni gradski trg; kula sa satom; spomenik Majci Terezi; Nacionalni povijesni muzej, na čijem se pročelju nalazi spektakularni mozaik koji predstavlja Albance kroz povijest; Piramida, kulturni centar. Slijedi kraće slobodno vrijeme za osobne programe te polazak prema Makedoniji. Vožnja preko Elbasana, povijesnog grada u središnjoj Albaniji i nekadašnjeg važnog komercijalnog centra, koji se nalazio na raskrsnici trgovačkih puteva. Vožnja dalje prema Ohridskom jezeru koje se od 1980.g. nalazi na popisu Unescove svjetske baštine. Po dolasku prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

3. dan: OHRIDSKO JEZERO / SV. NAUM

Doručak te razgled Ohrida. Grad je slavenski naziv dobio po vapnenačkoj hridi visokoj 792 m na kojoj se nalazi povijesna jezgra grada. Nazivaju ga i draguljem Makedonije zbog iznimnog prirodnog okruženja. Razgled grada: crkva sv. Sofije iz 11 st.; antički amfiteatar; crkva sv. Bogorodice Perivlepta s vrijednim freskama i ikonama; Samuilova tvrđava s koje se pruža predivan pogled na grad i jezero (10./11. st.); galerija ikona; crkva sv. Klimenta i Pantelejmon. Osim brojnih spomenika, restorana, kavana i barova tu se nalaze i brojne trgovine s poznatim unikatnim nakitom – ohridskim biserima (onima koji su voljni potrošiti nešto više, svakako preporučamo da potraže radnje obitelji Tavel i Filev koje rade originalne bisere!). U nastavku odlazak do Svetog Nauma, uz usputni pogled na Muzej na vodi u Uvali kostiju, rekonstruiranog prapovijesnog naselja sojenica, pretvorenog u jedinstveni muzej u kojem je prikazan način života žitelja ovog naselja iz 1200. godine prije naše ere. Posjet Sv. Naumu, jednom od najljepših lokaliteta na Ohridskom jezeru, smještenom na  stijeni u blizini izvora rijeke Crni Drim. Obilazak manastirske crkve posvećene arkanđelima Mihaelu i Gabrijelu. Povratak u hotel. Noćenje. 

4. dan: OHRIDSKO JEZERO – BERAT – DRAČ

Nakon doručka slijedi povratak prema Albaniji. Vožnja prema Beratu, čuvenom gradu-muzeju (dio Unescove baštine), dobro očuvanom nekadašnjem osmanskom gradu kojeg neki smatraju i jednim od najljepših na Balkanu. Poznat je i kao grad „tisuću prozora“, zahvaljujući mnogobrojnim prozorima starih kuća karakterističnog lokalnog stila. Berat je stara tvrđava koja je još uvijek naseljena, što je zapravo prava rijetkost u Europi. Tvrđavom dominiraju stara citadela iz 13. st. u kojoj su se nalazile bizantske crkve ukrašene veličanstvenim freskama i ikonama, džamija Sultan Bajezita I. te Crkva sv. Marije u kojoj je smješten Narodni muzej ikona s djelima najpoznatijeg albanskog ikonografa Onufrija. U nastavku mogućnost posjete Etnografskom muzeju, smještenom u otomanskoj kući iz 18. st., u kojem su izložene narodne nošnje, alatke koje su koristile tkalje i kujundžije (majstori koji su izrađivali tradicionalni nakit) te kuhinje, spavaće i gostinske sobe opremljene u tradicionalnom stilu. Polazak prema Draču, nekadašnjoj albanskoj metropoli s antičkim, bizantskim i spomenicima nedavne prošlosti. Danas je Drač centar albanskog turizma s bezbrojnim plažama i bogatom turističkom ponudom. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Noćenje. 

5. dan: DRAČ – SKADAR – BUDVA – DUBROVNIK – ZAGREB

Doručak i odjava iz hotela te polazak prema Skadarskom jezeru. Zaustavljanje u Skadru koji se smatra najstarijim i povijesno najvažnijim gradom Albanije, u kojem ćete vidjeti, tipično za ovaj dio Balkana, mnoštvo krivudavih ulica, ograđenih visokim zidovima u kojima prevladava duh prošlih vremena. Znamenitost grada svakako je tvrđava Rozafa, a legenda o mladoj ženi po kojoj je tvrđava dobila ime, neće Vas ostaviti ravnodušnim. Nakon razgleda i kraćeg slobodnog vremena za osobne programe, nastavak putovanja prema dubrovačkoj zračnoj luci. Po dolasku, prijava za let Croatia Airlinesa, OU 669 u 22.30h (OU 301 u 21.20h na dan 8.6.) s očekivanim dolaskom u Zagreb u 23.25h (u 22.25h na dan 8.6.). Završetak programa.

 Informacije o letu:

OU 384   ZAGREB  DUBROVNIK    07:40   08:40
OU 669    DUBROVNIK   ZAGREB   22:30    23:25

Polazak

Cijena uključuje:
 • povratni prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) iz Zagreba do Dubrovnika
 • pristojbe zračnih luka od 104,85 € / 790 kn (podložno promjeni, konačni iznos utvrđuje se na dan izdavanja karata)
 • prijevoz turističkim autobusom prema programu
 • smještaj u Tirani u hotelu Doro City 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi jednog noćenja s doručkom
 • smještaj na Ohridskom jezeru u hotelu Granit 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi dva noćenja s doručkom
 • smještaj u Draču u hotelu Arvi 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi jednog noćenja s doručkom
 • razglede prema programu u pratnji licenciranih lokalnih vodiča
 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja (Krujë: Skenderbegov muzej, Etnografski muzej; Ohrid: crkva sv. Sofije, crkva Samuilova tvrđava, crkva sv. Klimenta, manastir sv. Naum; Berat: citadela, Narodni muzej; Skadar: tvrđava Rozafa)
 • voditelja putovanja iz Zagreba
 • pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu
Cijena  ne uključuje:
 • obroke koji nisu navedeni u programu, osobne troškove,
 • pića i napojnice te putno osiguranje (preporučujemo).

 

Korisne informacije

VAŽNE INFORMACIJE:
 • Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi je dozvoljeno nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max. 8 kg).
 • Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
 • Kategorizacija smještaja odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može se razlikovati od hrvatskih standarda.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja u slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke), radnog vremena neke od znamenitosti, muzeja i sl.
 • Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz ožujka 2023. i mogu biti podložne promjeni.

Albanska riječ za Albaniju je Shqipëria, što zapravo znači „Zemlja orlova“. Zanimljivo je da više Albanaca (procjenjuje se između 7-10 milijuna) živi u inozemstvu nego u matici zemlji koja ima oko 3 milijuna stanovnika. Do 1991. godine, na taj broj stanovnika u zemlji je bilo samo 3 tisuće automobila. U rigoroznom komunizmu bilo je zabranjeno imati privatni automobil. Broj bunkera bio je mnogo veći od broja automobila – govorimo o 700 tisuća bunkera koji su stanovnicima neugodan podsjetnik na 50 godina izolacije.
Jedno upozorenje – klimanje glavom u Albaniji znači ne, a odmahivanje, da – suprotno od onog što smo navikli. Dakle, pazite na što pristajete!

Albanija:

Službeno ime države: Republika Albanija (Shqipëria – u prijevodu Zemlja orlova)
Glavni grad: Tirana
Službeni jezik: albanski
Pismo: latinica
Vjera: islam, ali ima i dosta pravoslavaca i katolika
Telefoniranje: pozivni broj +355
Valuta: albanski lek, 1 ALL = 0.0087 EUR; 1 EUR = 141,16 ALL. Lek se sastoji od 100 kindara. Novčanice postoje u iznosima od 100, 200, 500, 1000 i 5000 leka, a kovanice u iznosima 5, 10, 20, 50 i 100. Novac možete mjenjati u bankama, mjenjačnicama i većini hotela.
Radno vrijeme: trgovine 8-19h od ponedjeljka do subota, a neke su otvorene i nedjeljom; restorani od 11 do 24h; barovi od 8 do 24h, banke od 8 do 17h.
Struja: 220V 50Hz
Piće: voda iz slavine je pitka u cijeloj Albaniji
Kuhinja: tradicionalna albanska kuhinja je orijentalna, na nju su utjecale turska, grčka, sirijska i italijanska kuhinja. Jedan od najpoznatijih i omiljenih tradicionalnih specijaliteta je Tavë Kosi – janjetina s jogurtom, a omiljena bezalkoholna pića Albanaca su boza (osvežavajuće piće pripremljeno od kukuruza) i rehani (piće od soka grožđa).
Napojnice: davanje napojnica za zadovoljavajuću uslugu je uobičajeno (u restoranima 5 – 10% računa, kafićima 20 – 50 lek)

Makedonija:

Službeno ime države: Republika Sjeverna Makedonija
Glavni grad: Skopje
Službeni jezik: makedonski, no uz makedonski se govori još nekoliko jezika kao što su albanski, srpski, hrvatski, bugarski, bosanski…
Pismo: ćirilica
Vjera: pravoslavci
Telefoniranje: pozivni broj +389
Valuta: makedonski denar (MKD ili DEN), 1 EUR = 61,44 MKD; 1 MKD = 0,0162 EUR. Denar se sastoji iz 100 denija, a novčanice postoje u iznosima od 10, 50, 100, 500, 1000 i 5000 denara, a kovani novac u iznosima od 1, 2, 5, 10, 50 denara i 50 denija. Mjenjačnice – novac mjenjajte isključivo u ovlaštenim mjenjačnicama ili na recepcijama hotela.
Kupovina: cijene se vrlo pristupačne za budžet prosječnog turiste. Većina hotela, restorana i trgovina primaju kreditne kartice, no preporučljivo je da kod sebe imate određenu količinu novca u gotovini.
Struja: 220V 50Hz
Piće: možete slobodno koristiti vodu iz gradskog vodovoda u svim mjestima. Makedonci su poznati po vrlo kvalitetnim vinima.
Kuhinja: makedonska kuhinja ima veoma dugu i poznatu tradiciju u kulinarstvu. Makedonci su poznati po uzgoju kvalitetnog graha ‘tetovca’ od kojega se priprema poznato jelo ‘gravče na tavče’, a od ostalih specijaliteta tu su i burek, ukusna pastrva iz Ohridskog jezera, turli-tava, čomlek, punjene paprike, musaka, sarma od lozovog lista….

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. 

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

Ohrid

Ohrid je grad na jugozapadu Republike Sjeverne Makedonije, na sjeveroistočnoj obali Ohridskog jezera. Grad Ohrid je sjedište općine Ohrid koja se sastoji od grada Ohrida i još 28 sela koji zajedno imaju oko 55.000 stanovnika. Grad se prostire po Ohridskom polju, a njegova povijesna jezgra nalazi se na osamljenoj vapnenačkoj hridi, visokoj 792 m), koja poput rta ulazi u Ohridsko jezero. Zbog takvog položaja grada - na hridi, došlo je do slavenskog imena Ohrid. Narod ga najčešće zove Orid. Od 1980. godine grad Ohrid i Ohridsko jezero nalaze se na popisu UNESCO-ve Svjetske baštine kao spomenik kulture i spomenici prirode. Samo 27 spomenika (7 u Europi) su istovremeno obuhvaćeni u obje liste.

Moglo bi vas zanimati

London - 5 dana
Polazak: 23.06.2023., 19.08.2023., 23.09.2023., 04.10.2023., 31.10.2023., 01.11.2023., 24.11.2023.
Mjesto polaska: U vlastitom aranžmanu

-

od 619,00 EUR
Rezerviraj
Indija i Nepal - 11 dana
Polazak: 26.11.2023., 18.02.2024.
Mjesto polaska: U vlastitom aranžmanu

-

od 2.349,00 EUR
Rezerviraj
Madrid i Andaluzija
Polazak: 03.06.2023., 16.09.2023.
Mjesto polaska: Zagreb

Granada / Madrid / Sevilla / Toledo

od 1.290,00 EUR (9.719,51 HRK) od 1.190,00 EUR (8.966,06 HRK)
Rezerviraj
Garantirano Top destinacija
London - 4 dana
Polazak: 06.10.2023., 24.11.2023.
Mjesto polaska: Zagreb

London

od 505,00 EUR (3.804,92 HRK)
Rezerviraj
Garantirano Posebna ponuda

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i dobivajte na e-mail najnovije ponude.