Biseri Jordana

Biseri Jordana

Grupno
Polazak: Zagreb
22.06.2023., 17.10.2023.
od 1.060,00 EUR (7.986,57 HRK)
od 994,00 EUR (7.489,29 HRK)

Program putovanja:

Putovanje u Jordan, zrakoplovom iz Zagreba, 7 dana. AMMAN –JERASH- PLANINA NEBO- BETHANY - MADABA-MRTVO MORE – PETRA – WADI RUM – AQABA

Vrijednost više:

ODLIČNI HOTELI 4* NA CIJELOJ TURI
UKLJUČENE SVE VEČERE
UKLJUČENE SVE ULAZNICE
UKLJUČEN PUSTINJSKI JEEP SAFARI U PUSTINJI WADI RUM
UKLJUČENA BEDUINSKA VEČERA U WADI RUM PUSTINJI
UKLJUČEN NEZABORAVAN DOŽIVLJAJ SMJEŠTAJA U LUKSUZNOM KAMPU U WADI RUM PUSTINJI
JAHANJE KONJA U PETRI
JEDINSTVEN DOŽIVLJAJ KUPANJA U MRTVOM MORU!
LOKALNI VODIČ NA HRVATSKOM JEZIKU!
PRATITELJ PUTOVANJA IZ ZAGREBA NA HRVATSKOM JEZIKU


1. dan  ZAGREB – ISTANBUL -AMMAN 

Sastanak putnika u zračnoj luci Franjo Tuđman u 18:15 kod šaltera informacija na odlaznom terminalu, podjela putne dokumentacije te prijava za let Turkish Airlinesa za Istanbul u 20:15 sati. Slijetanje u Istanbul u 23:30 sati po lokalnom vremenu.

2. dan  AMMAN – JERASH – AMMAN  

Nastavak leta na liniji Turkish Airlinesa za Amman u 01:40 sati. Slijetanje u Amman u 03:55 sati po lokalnom vremenu. Nakon obavljanja carinskih formalnosti transfer do hotela 4* u Ammanu. Smještaj u hotel. Noćenje. Kasniji doručak te odlazak u razgled grada. Amman je glavni grad Kraljevine Jordan. U gradu živi nešto više od 4 milijuna stanovnika i smatraju ga najliberalnijim gradom u arapskom svijetu, a često mu daju i naziv „Novi Beirut“ . Razgled grada: Citadela s Herkulovim hramom s koje se pruža prekrasan pogled na grad, rimski teatar koji se nalazi u podnožju Citadele i Abdulahova džamija, novi dio grada, arheološki muzej. Slobodno vrijeme za ručak i kupovinu suvenira. Poslijepodne odlazak do obližnjeg grčko – rimskg grada Jerash, koji je neprekidno naseljen već 6500 godina. Stari rimski grad bio je sakriven pustinjskim pijeskom do prije 70-ak godina. Nakon otkopavanja danas je jedan od najbolje očuvanim gradova iz doba antike sa Hadrijanovim trijumfalnim lukom, hipodromom, katedralom te 600 m dugačkom ulicom stupova. Povratak u Amman u večernjim satima. Večera u hotelu. Noćenje.

3. dan  AMMAN- MADABA -PLANINA NEBO – BETHANY – PETRA 

Doručak i odjava iz hotela. Odlazak prema biblijskom gradu Madaba, znanoj i kao „grad mozaika“ te grad poznat po pravoslavnoj crkvi Sv. Jurja u kojoj se čuva mozaik karte Svete zemlje iz predislamskog doba. Nastavak puta prema Planini Nebo, najsvetije mjesto u Jordanu za koju je prema predaji, Bog Mojsiju rekao da se popne na ovu planinu i odatle će vidjeti Obećanu Zemlju. Prema vjerovanju, ovdje je  Mojsije i sahranjen, a o značaju ovog mjesta govori i posjet pape Ivana Drugog.  Za vedro vrijeme s planine Nebo pruža se prekrasan pogled na Mrtvo more, dolinu rijeke Jordan te Jeruzalem. Nastavak vožnje prema Bethany – bilblijskom mjestu na rijeci Jordan gdje je prema predaji mjesto Isusova krštenja. Nastavak vožnje do Petre. Smještaj u hotel i večera. Noćenje.

4. dan PETRA – AQABA 

Odlazak na razgled fascinantne Petre, jednog od 7 novih čuda svijeta, grada Nabatejaca uklesanog u stijenama prije više od 2000 godina na raskrižju puteva svile i začina između Kine i Indije s Egiptom, Grčkom i Rimom. Petru zovu i grad u kamenu, koji je poznat i kao “Ružičasti grad” zahvaljujući boji pijeska u koji je uklesan. Do početka sika jahat ćete na konjima. Pješice ćete proći kroz sik do Riznice koja je proslavljena u filmu Indiana Jones i posljednji križari, vidjet ćete grobnice u stijenama i rimsko kazalište. Ovo jedinstveno mjesto je bez sumnje najvrijednije blago i najveća turistička atrakcija Jordana, danas je na listi UNESCO kulturne baštine i privlači putnike iz svih dijelova svijeta. U popodnevnim satima vožnje do Aqabe, jedinog jordanskog grada na obali Crvenog mora. Smještaj u hotel. Večera u hotelu. Noćenje.

5. dan  AQABA – CRVENO MORE - WADI RUM- JEEP SAFARI KROZ PUSTINJU- NOĆENJE U PUSTINJI

Doručak. Slobodno prijepodne u Aqabi. Slobodno vrijeme za obilazak prekrasne džamije te slobodno vrijeme za shopping začina i kozmetike na poznatoj tržnici. Predviđeno je i vrijeme za kupanje u predivnom Crvenom moru. Predlažemo odlazak na vožnju brodom Crvenim morem oko koraljnog grebena sa kupanjem, snorekiling te bogati ručak na brodu. Slijedi odlazak prema opjevanom pustinjskom krajoliku Wadi Rum ekraniziranom u filmovima o Lawrenceu od Arabije kojeg omeđuju impresivni smeđi i crveni planinski lanci. Često je zbog pejzaža zovu i “Dolinom Mjeseca”. Smještaj u luksuznom kampu u pustinji – nezaboravan doživljaj!! Slijedi cca 2 sata pustinjski jeep safari (UKLJUČENO U CIJENU) uz mogućnost jahanja deva (uz doplatu). Navečer imamo zajedničku večeru u beduinskom šatoru u samoj pustinji Wadi Rum uz tradicionalne specijalitete te ispijanje čaja uz pogled na zvjezdano pustinjsko nebo u pustinji. Noćenje.    

6. dan  WADI RUM–- MRTVO MORE- AMMAN 

Mogućnost nezaboravnog doživljaja, leta balonima na vrući zrak uz izlazak sunca u pustinji Wadi Rum( odlazak na let balonima oko 05.30 ). Doručak te odjava iz kampa. Nastavak vožnje do obale Mrtvog mora. Mrtvo more je najneobičnije more na svijetu, jezero koje godinama privlači tisuće turista iz cijelog svijeta. Aristotel je pisao o izvanrednim svojstvima njegove vode, a egipatska kraljica Kleopatra ga je dobila na poklon od Marka Antonija. Dubinom od 416 m ispod nivoa mora, predstavlja najnižu točku na zemlji. Koncentracija soli u vodi je najviša na svijetu, oko 30%, skoro osam puta više od saliniteta ostalih mora i oceana. Upravo zbog saliniteta, svi posjetioci uživaju plutajući po površini, jer je ovdje nemoguće potonuti. Predlažemo odlazak na ručak u luksuzni SPA hotel na obali mrtvog mora. Slobodno vrijeme za kupanje i mazanje blatom koje je poznato po ljekovitim i kozmetičkim svojstvima.  Posjetit ćemo i tvornički dućan sa vrhunskom kozmetikom sa ljekovitim svojstvima blata iz Mrtvog mora. Povratak u Amman. Zajednički odlazak na večeru u tradicionalni jordanski restoran te transfer do zračne luke u kasnim večernjim satima.

7. dan AMMAN– ISTANBUL-ZAGREB 

Polijetanje zrakoplova na liniji Turkish Airlinesa za Istanbul u 02:20 sati. Slijetanje u Istanbul u 04:45 sati po lokalnom vremenu te nastavak leta na Turkish Airlinesu za Zagreb u 07:00 sati. Slijetanje u Zagreb u 08:05 po lokalnom vremenu. Kraj programa.

Raspored obilaska je podložan promjenama prema procjeni pratitelja.

INFORMACIJE O LETU:

PRIJEVOZNIK: Turkish Airlines

TK 1056 Zagreb 20:15 Istanbul 23:30
TK 814 Istanbul 01:40 ( + 1) Amman 03:55
TK 813 Amman 02:20 Istanbul 04:45
TK 1053 Istanbul 07:00 Zagreb 08:05

Dozvoljena težina prtljage 30 kg (uključena u cijenu) + 1 komad do 8 kg ručne prtljage.
Napomena: Navedena su sva lokalna vremena polazaka i dolazaka. Zrakoplovna kompanija
zadržava pravo promjene vremena leta.

 

Polazak

Cijena uključuje:
 • Prijevoz  zrakoplovom Turkish Airlinesa na relaciji Zagreb-Istanbul-Amman te Amman- Istanbul – Zagreb u ekonomskoj klasi
 • Smještaj u hotelu 4* u Ammanu na osobi 1 noćenja sa doručkom i 1 polupansiona        ( doručak + večera )
 • Smještaj u hotelu 4* u Petri na osnovi 1 polupansiona ( doručak + večera )
 • Smještaj u Aqabi u hotelu 4* na osnovi 1 polupansiona  
 • Smještaj u luksuznom beduinskom kampu 4* superior  u Wadi Rum pustinji na osnovi 1 polupansiona ( doručak + bogata večera uz švedski stol )
 • Večera u tradicinalnom jordanskom restoranu u Jordanu
 • Svi razgledi s visokokvalitetnim turističkim autobusom prema programu ( u autobusu wi fi, klima, 1 bočica vode po osobi i danu )
 • Sve ulaznice prema programu
 • Jahanje konja u Petri ( prema njihovim običajima, svaki putnik treba dati napojnicu cca 5 USD )
 • Jeep safari u pustinji Wadi Rum
 • Pratnja lokalnog  vodiča na hrvatskom jeziku
 • Stručno vodstvo tijekom cijelog putovanja - usluge voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • Jordanska viza
 • Organizaciju putovanja i jamčevina
Cijena ne  uključuje:
 • zrakoplovne pristojbe i naknade -obavezna doplata 2.290 kn / 303,93 Eur ( promjenjivo do izdavanja avio karata)
 • doplatu za jednokrevetnu sobu od 1590 kn / 211,02 Eur
 • osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje
 • osiguranje od otkaza putovanja (preporučujemo)
Popusti i doplate:

Obavezne doplate:

 • zrakoplovne pristojbe i naknade -obavezna doplata 2.290 kn/ 303,93 Eur ( promjenjivo do izdavanja avio karata)
 • izlazna taxa u Jordanu 15 USD 
 • Osnovne napojnice cca 50 dolara (uobičajene i očekivane  napojnice od strane vozača, lokalnih vodiča, nosača prtljage – koje voditelj putovanja za Vas plaća na licu mjesta )

Fakultativne  doplate:

 • Jahanje deva u pustinji Wadi Rum, cca 1 sat – 25 USD 
 • Vožnja brodom sa staklenim dnom Crvenim morem uz koraljni greben uz bogati ručak kupanje i snorkeling ( uključena oprema )– cca 65 USD
 • Ulazak u luksuzni SPA resort na obali mrtvog mora uz ručak i mogućnost kupanja i mazanja ljekovitim blatima – 28 USD

Korisne informacije

VAŽNE INFORMACIJE

Završno pismo dostavljamo Vam mailom  najkasnije 48 sati prije putovanja – to je završni dokument  u kojem se nalaze sve bitne informacije poput točnog vremena i mjesta polaska, kontakt i ime pratitelja putovanja, imena hotela i sl. 
Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda. 
Cijena zrakoplovnih pristojbi podložne su promjeni i važeće su na dan izdavanja zrakoplovne karte. Agencija zadržava pravo promjene cijena u slučaju tečajnih razlika većih od 1,5%. Vremena polazaka zrakoplova navedena su prema redu letenja objavljenom 2022. godine i podložna su promjeni.
Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima. Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste. Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Mondo travel d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja.
O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 15 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja.
Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornosti.
Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske www.mvep.hr 

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:  

Hrvatskim državljanima za ulazak u Jordan potrebna viza koja se dobiva na graničnom prijelazu. Za vizu je potrebno dostaviti agenciji sve podatke s naslovnice putovnice. Putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od ulaska u zemlju te je potrebno imati 1 praznu stranicu u putovnici.

COVID INFORMACIJE:
 • Ulazak u Jordan je trenutno bez ograničenja, neovisno o imunizaciji.
 • Potrebna je polica putnog zdravstvenog osiguranja

Aman

Amman je glavni i najveći grad u Jordanu,u kojemu stanuje otprilike 4,000,000 stanovnika te ima površinu od 1680 km². To je politički, kulturni i komercijalan centar države te jedan od najstarijih nastanjenih gradova na svijetu. Smatra se jednim od najviše zapadnjačkim i najliberalnijim Arapskim gradom. Jedan je od glavnih turističkih destinacija ,a posebito je popularan među turistima iz Europe i Perzijskog zaljeva.Grad se nalazi u središnjoj-sjevernoj regiji Jordana. Ima ukupno 27 četvrti. Istočni Amman uglavnom je ispunjen povijesnim znamenitostima koje se često rabe za kulturne aktivnosti, dok je zapadni Amman moderniji, elegantan te je gospodarsko središte grada. Nedavni ekonomski rast koji je Amman doživio neusporediv je sa bilo kojim drugim arapskim gradom, osim onih koji se nalaze u području Perzijskog Zaljeva. Amman je imenovan jednim od MENA-inih najboljih gradova u ekonomskim, radnim, okolišnim i društveno-kulturnim čimbenicima. Amman je među najpopularnijim mjestima za multinacionalne korporacije da postave svoje regionalne urede, uz Dohu a tek iza Dubaia. Nadalje, očekuje se da će u sljedećih 10 godina ova tri grada privući najveći dio aktivnosti multinacionalnih korporacija u regiji.[6] Amman je ili bio ili je grad u kojemu su se ili se nalaze brojne ogromne multinacionalne kompanije kao Arapska Banka, Aramex i Hikma Pharmaceuticals. U njemu se nalaze Ammanska burza, brojni hoteli koji pripadaju najvećim internacionalnim brendovima te ogromni projekti kao "Abdali Urban Regeneration Project" i "Jordan Gate Towers".

Petra

Petra je napušteni grad na području današnjeg Jordana, a u vrijeme antike je bio glavni grad Nabatejaca. Poznata je upravo po svojim helenističkim građevinama uklesanim u stijene, ali i vodovodnom sustavu, koji su otkriveni zapadu tek 1812. godine. God. 1985., Petra je upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji kao "jedno od najvrijednijih kulturnih dobara baštine čovječanstva". Danas se Petra smatra jednom od najvećih znamenitosti Bliskog istoka, i najveća je turistička atrakcija Jordana. God. 2007., odabrana je i kao jedno od "novih" sedam svjetskih čuda. 

Petra se nalazi na pola puta od zaljeva Akaba prema Mrtvom moru na visini od 800 pa do 1.350 m iznad razine mora u širokoj kotlini u brdskom području Edoma. Zahvaljujući strateški povoljnom položaju na raskrižju više karavanskih putova koji su spajali Egipat sa Sirijom i južnu Arabiju sa Sredozemljem, grad je u razdoblju od 5. stoljeća pr. Kr. pa do 3. stoljeća naše ere bio vrlo važno trgovačko središte. Petra je naročito kontrolirala raskrižje na putu tamjana. Taj prastari trgovački put vodio je od Jemena duž zapadne obale Arabije, a kod Petre se račvao na sjeverozapadni odvojak prema Gazi i drugi koji je smjerom prema sjeveroistoku išao do Damaska. Pored povoljnog geografskog položaja, imala je i dobro skriveni položaj među strmim stjenovitim zidovima okolnih brijegova i, što je bilo posebno važno, sigurnu opskrbu vodom. I danas se do mjesta može doći samo uskom brdskom stazom sa sjeverozapada ili jednim stjenovitim klancem s istoka koji je dug oko 1,5 km a stijene između kojih se provlači dosižu visinu od oko 200 m dok je na najužem mjestu širok samo 2 m. Duž jednog stjenovitog zida klanca uklesan je žlijeb pokriven kamenim pločama kojim su Nabatejci dovodili u Petru vodu iz jednog brdskog potoka. Sve to činilo je Petru privlačnom jer je pružalo sigurnost karavanama s juga Arabije koje su prenosile uglavnom skupocjenu robu: začine i svilu iz Indije, bjelokost iz Afrike, bisere iz Crvenog mora kao i tamjan s juga Arabije. Smola sa stabala tamjanove biljke  bila je u cijelom antičkom svijetu vrlo cijenjena kao skupocjena žrtva bogovima, ali i kao lijek. Carine i posredovanje u trgovini donosili su Nabatejcima vrlo velike prihode. Nije nedvosmisleno dokazano kako su Nabatejci nazivali svoj glavni grad. Stari zavjet spominje mjesto u Edomu imenom Sela (stijena, kamen). Ali sporno je odnosi li se to na nabatejski glavni grad koji grčki izvori navode pod imenom Petra, što također znači "stijena". Međutim, u helenističkom svijetu je bilo više mjesta istog imena. Prema nekim drugim izvorima čija vjerodostojnost nije dokazana, Nabatejci su svoj glavni grad nazivali Reqem ili Reqmu što znači "crveni", a moglo bi se tumačiti kao asocijacija na boje stijena oko Petre. Povijest grada je najuže povezana s Nabatejcima. Međutim, osim nekih uklesanih natpisa, Nabatejci nisu ostavili pisane tragove. Zbog toga, povijest Petre može se utvrditi samo u fragmentima i to iz biblijskih kao i grčkih i rimskih izvora. Od vremena križara pa sve do 1812. niti jedan Europljanin nije bio u Petri. Oko 1800-te još su samo pojedini znanstvenici po čuvenju naslućivali da bi negdje na Bliskom istoku mogao postojati jedan legendarni grad uklesan u stijenama. Ponovo ga je za Europljane otkrio Švicarac Burckhardt putujući po Arabiji. Više od 100 godina kasnije, Thomas Edward Lawrence (poznatiji kao "Lorens od Arabije"), piše u svom djelu "Sedam stupova mudrosti": "Petra je najdivnije mjesto na svijetu." Mislio je, da bi svaki opis mjesta izblijedio pred vlastitim doživljajem u susretu s Petrom.

Wadi Rum

Wadi Rum, područje u južnom Jordanu, destinacija poznata kao i Dolina mjeseca, u blizini granice sa Saudijskom Arabijom u kojemu se nalaze različiti pustinjski krajolici s lepezom uskih klanaca, prirodnih lukova, vrtoglavih litica,klizišta i špilja. Petroglifi, natpisi i arheološki ostaci pronađeni na ovom području svjedoče o 12.000 godina ljudske naseljenosti i međudjelovanju s prirodom. Ova je pustinja zaštićeno područje velike vrijednosti, koje je također pod zaštitom UNESCO-a.

Moglo bi vas zanimati

Meksiko, tura "Svijet Azteka i Maya" - 10 dana
Polazak: 25.11.2023.
Mjesto polaska: U vlastitom aranžmanu

-

od 2.919,00 EUR
Rezerviraj
Dolomiti- planinska bajka
Polazak: 22.06.2023., 20.07.2023., 21.09.2023.
Mjesto polaska: Zagreb

BOLZANO / MERANO / TRENTO

od 280,00 EUR (2.109,66 HRK) od 260,00 EUR (1.958,97 HRK)
Rezerviraj
Garantirano
Rim - 4 dana
Polazak: 09.06.2023., 04.08.2023., 25.08.2023., 15.09.2023., 20.10.2023., 24.11.2023.
Mjesto polaska: U vlastitom aranžmanu

-

od 619,00 EUR
Rezerviraj
Nova godina u Maroku - 8 dana
Polazak: 26.12.2023.
Mjesto polaska: U vlastitom aranžmanu

-

od 1.299,00 EUR
Rezerviraj

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i dobivajte na e-mail najnovije ponude.