Kapadokija i Mala Azija

Kapadokija i Mala Azija

Grupno
Polazak: Zagreb
08.10.2022.
od 7.780,00 HRK
od 7.480,00 HRK
1. DAN, ZAGREB – ISTANBUL – KAYSERI

večera, noćenje
Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb s pratiteljem putovanja dva sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava na let te polijetanje zrakoplova za Istanbul u 9 sati na liniji TK1054 (Turkish Airlines). Po dolasku u Istanbul u 12.15 sati nastavak putovanja za Kayseri u 16.10 sati na liniji TK2014 (Turkish Airlines). Dolazak u Kayseri predviđen je u 17.30 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku slijedi organizirani prijevoz do hotela u Kapadokiji. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

2. DAN, KAYSERI – GÖREME – ÜRGÜP

doručak, večera, noćenje
Nakon ranijeg doručka odlazak na cjelodnevni razgled zapadne Kapadokije koja je poznata po čudesnim kućama u pećinama stijena u kojima su se prvi kršćani skrivali i gradili svoje crkve. Vožnja prema Nacionalnom parku Göreme koji je upisan na UNESCO-vu listu svjetske baštine i obilazak gradića Göreme koji se smjestio u krajoliku neobičnih vulkanskih stijena oblikovanih erozijom u čijim su špiljama otkrivena podzemna naselja iz 4. stoljeća. U mnogim od ovih stijena nalaze se prekrasne bizantske freske sa scenama iz Starog i Novog zavjeta. Vožnja do Zelve - muzeja arhitekture na otvorenom gdje ćete imati priliku vidjeti jednu od najvećih zajednica gradova isklesanih u pećini. Slijedi razgled tipičnog grada ove pokrajine, Ürgüpa. Povratak u hotel na večeru, a nakon večere predlažemo (uz doplatu) odlazak na poznati "ples derviša" u autohtonom ambijentu. Noćenje.

3. DAN, DOLINA GOLUBOVA – PODZEMNI GRAD DERINKUYU – UÇHISAR

doručak, večera, noćenje
Nakon doručka odlazak preko doline golubova u obližnji podzemni grad, Derinkuyu, ukupno čak 7 katova ispod zemlje iz doba ranog kršćanstva. Nastavak vožnje do tvrđave Uchisara smještene na putu između Nevsehira i Göremea na najvišem dijelu Kapadokije. S tvrđave se pruža prekrasan panoramski pogled na Kapadokiju s planinom Erdžijas u pozadini, dok je u prošlosti zbog svoje prirodne arhitekture i prolaza koji podsjećaju na labirint tvrđava služila kao utočište na razmeđi putova. Nakon razgleda slobodno vrijeme do večere. Povratak u hotel i večera. Mogućnosti odlaska na tursku večer s bogatim programom (uz doplatu). Noćenje.

4. DAN, KONYA

doručak, večera, noćenje
Doručak i odjava iz hotela. Odlazak do Çatalhöyük, arheološkog nalazišta upisanog u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine, obilazak lokaliteta te preko Karavan-saraya i nastavak putovanja prema Konyi. Panoramsko razgledanje i posjeta muzeju Mevlana. Smještaj u hotel i večera. Noćenje.

5. DAN, KONYA – PAMUKKALE

doručak, večera, noćenje
Nakon doručka odjava iz Konye te vožnja za Pamukkale ("Pamučna tvrđava"), čudesan plato boje bijelog pamuka koji su stvorile naslage vode bogate kalcijem. Nakon toga slijedi obilazak i jednog od najpoznatijih antičkih nalazišta u Turskoj - Hierapolisa gdje su ostaci crkve i grob apostola sv. Filipa, amfiteatar, groblje sa sarkofazima te obilazak samih Pamukkala, "Crvenih slapova", gdje izvire topla, ljekovita voda. Ovisno o vremenskim prilikama predviđa se i kupanje u termalnim bazenima. Prijava u hotel, večera i noćenje.

6. DAN,PAMUKKALE – EFEZ – KUŞADASI

doručak, večera, noćenje
Nakon doručka i odjave iz hotela nastavak ture prema Efezu uz zaustavljanje kod kuće Djevice Marije. Po dolasku obilazak Efeza - antičke metropole, ostataka velikog kazališta, Odeona, biblioteke, rimske kupelji, agore te ostataka jednog od sedam čuda starog vijeka — Artemidinog hrama i bazilike apostola Sv. Ivana te brdo uznesenja. Nastavak putovanja prema Kušadasiju. Večera i noćenje u Kušadasiju.

7. DAN, KUŞADASI – PERGAMON – TROJA – ÇANAKKALE

doručak, večera, noćenje
Doručak. Vožnja prema gradu Çanakkale. Usput ćemo posjetiti gradić Bergama (nekadašnji Pergamon), antičku metropolu Male Azije, u kojem se je nalazila jedna od sedam crkava spomenutih u Svetom Pismu. Obilazak Pergamonske akropole u kojoj se nekad nalazila biblioteka sa vise od 200.000 pergamenata, Zeusov oltar. Posjeta Asklepionu, čuvenom lječilišnom centru iz rimskog doba. Dolazak u antički grad Troju, središte pokrajine Troade. Grad poznat po Homerovom spjevu o Trojanskom ratu, kralju Prijamu, Hektoru, Parisu i lijepoj Heleni po predaji osnovao je Dardanov unuk Tros. Večera i noćenje u hotelu u Canakkale.

8. DAN, ÇANAKKALE – ISTANBUL – ZAGREB

doručak
Doručak i odjava iz hotela. Prelazak trajektom na europsku stranu obale tjesnaca Dardaneli. Vožnja uz zapadnu obalu Mramornog Mora do zračne luke Istanbul. Po dolasku u zračnu luku prijava na let za Zagreb u 18.15 sati na liniji TK1055 (Turkish Airlines) s predviđenim dolaskom u Zagreb 19.20 sati po hrvatskom vremenu.

Informacije o letu:

Od 15.06.2022. 

09:15 ZAG IST 12:30 
16:00  IST - Kayseri 17:30
18:15   IST ZAG 19:20

Polazak

Cijena uključuje:
 • prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Kayseri – Istanbul – Zagreb
 • zrakoplovne pristojbe (u iznosu od 1.490 kn)
 • smještaj u hotelima 4* na osnovi 7 noćenja u dvokrevetnim sobama s uslugom polupansiona (3 noćenja u Kapadokiji, 1 noćenje u Konyi, 1 noćenje u Pamukkale, 1 noćenje u Kusadasiju, 1 noćenje u Canakkale)
 • prijevoz autobusom visoke turističke klase prema programu
 • lokalnog vodiča na hrvatskom jeziku tijekom cijele ture
 • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • transfere i prijevoze prema programu
 • ulaznice za sljedeće lokalitete: Kaymakli (Kapadokija), Goreme (Kapadokija), Zelve (Kapadokija), Ihlara (Kapadokija), Kaymakli (Kapadokija), Konya-Karatay, Hierapolis (Pamukkale), Efez, Bazilika Sv. Ivana, Akropola u Pergamonu, Aesklepion u Pergamonu, Troja
 • sve pristojbe i takse, mostarine, cestarine, karte za trajekt, parkinzi i prilozi
 • jamčevinu i troškove organizacije putovanja
Cijena ne uključuje:
 • Doplata za jednokrevetnu sobu: 1.350 kn
 • Napojnice vozaču i lokalnom vodiču 30 EUR po osobi (plaćanje na licu mjesta pratitelju putovanja)
 • Ples Derviša: 200 kn
 • Turska večer: 300 kn
 • Let balonom u Kapadokiji: 1.600 kn
NAČINI PLAĆANJA:

Jednokratno plaćanje:

Uplata na račun agencije (Internet bankarstvom, općom uplatnicom) – IBAN HR4023600001102515521 (Zagrebačka banka)
On-line karticama: Diners, Mastercard, Visa

On-line plaćanje na rate bez kamata:

Diners 2 – 12 rata
Mastercard Zagrebačke banke 2-6 rata
Viza PBZ Card 2 – 12 rata
Visa Zagrebačke banke 2-6 rata
Visa Electron PBZ banke 2 – 6 rata

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. 

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.  Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

Korisne informacije

TURSKA

Službeno ime države:  Republika Turska
Glavni grad: Ankara
Vremenska razlika : +1 sat u odnosu na Hrvatsku
Službeni jezik: turski
Novčana jedinica: Nova turska lira (TRY); 1 EUR = 5,95 TRY.
Kreditne kartice:  Master Card i Visa se prihvaćaju u svim trgovinama ugostiteljskim objektima, dok American Express i Diners rjeđe.
Stanovništvo: 70.413.958
Klima (meteorološki uvjeti): Klima je na jugozapadu Turske mediteranska, u centralnom području kontinentalna, a na planinskom istoku oštra kontinentalna  sa vrlo niskim temperaturama zimi. Na crnomorskoj obali često kiši.
Telefonija: Korištenje mobilnih uređaja moguće (T-Mobile, Vipnet i Tele2 imaju potpisane ugovore o roamingu s lokalnim operaterima).
Hrana: turska kuhinja je poznata po raznolikosti. Podjednako su zastupljena jela od ribe i morskih plodova kao i mesna jela. Obilje povrća pripremljeno na najrazličitije načine obogaćuje ovu mediteransko-orijentalnu kuhinju. Neobično velik izbor jela u hotelskim restoranima tijekom putovanja oduševit će gurmane.
Piće: Turci osim kave (2-5 lira) podjednako konzumiraju i čaj (2-3 lire) koji će vam često biti ponuđen u trgovini i sl. Kao sekularna država, nema zakonskih ograničenja u konzumiranju alkohola, iako ćete ga ponegdje teže naći. Preporučuje se piti kupovna voda u bocama (cca 1-2 lire).
Odjeća i obuća: preporučamo jednostavnu odjeću i udobnu obuću. Duge suknje i duge hlače bit će u skladu s očekivanjem lokalnog stanovništva u manjim gradovima i selima gdje inače nema puno turista. Također, ženama savjetujemo ponijeti lagani šal, koji može poslužiti i kao pokrivalo za glavu pri razgledavanju muslimanskih vjerskih objekata. Prilikom ulaska u muslimanske vjerske objekte, turisti se trebaju držati običaja vezanih za odjeću i obuću (pokrivene ruke i noge, žene-pokrivena kosa maramom, obuću izuti ispred džamije). Napojnice smatraju svojim pravom za obavljenu uslugu.
Električni napon: 220 V, ali preporuča se ponijeti univerzalni putnički adapter.

Efez

Efez je antički grad na zapadnoj obali Male Azije, na mjestu gdje je nekad bilo ušće rijeke Kaistros, u današnjoj Turskoj. Sastoji se od niza naselja koja su pratila obalu i povlačila se prema primorju od helenizma do rimskog doba. Drevni Efez je izvanredan primjer rimskog lučkog grada s morskim kanalom i donjom lukom, zbog čega je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji 2015. god. Iskapanja su otkrila velike spomenike iz vremena Rimskog Carstva, uključujući Celsiusovu knjižnicu (slika desno), Veliko kazalište, te malo ostataka slavnog Artemidinog hrama, jednog od „Sedam svjetskih čuda” koji je privlačio hodočasnike iz cijelog Sredozemlja. 

Göreme

Göreme je grad u krajoliku neobičnih vulkanskih stijena koje su oblikovane erozijom u aridnoj klimi. Nalazi se u Turskoj pokrajni Nevşehir, nekad povijesnoj pokrajini Kapadociji i ima oko 2.500 stanovnika. Grad je tijekom povijesti više puta mijenjao ime i bio je poznat kao Korama, Matiana, Maccan ili Machan, te Avcilar. U šupljinama neobičnih skupina stijena oko grada nalaze se podzemna naselja iz 4. stoljeća, ali i crkve i samostani iz bizantskog doba nakon ikonoklazma. Neke od njih imaju dobro očuvane freske iz razdoblja od 7. do 14. stoljeća. Nacionalni park Göreme (turski: Göreme Milli Parklar) je, zajedno s povijesnim lokalitetima isklesanima u stijenama Kapadocije, upisan kao svjetska baština UNESCO-a 1985. godine. Nakon vulkanske erupcije planine Erciyes, prije oko 2000 godina, pepeo i lava su oblikovale mekane stijene Göremea koje su erodirale djelovanjem vjetra i vode u današnje neobične oblike. Tipični oblici su stupovi, tornjevi, obelisci i igle koje imaju visine do 40 metara i pokrivaju područje od oko 20 000 km². Ljudi su vrlo brzo uvidjeli kako se stijene Goremea lako klešu i tako su pogodne za stvaranje uklesanih objekata poput mreže podzemnih špilja koje su korištene kao sklonište, skladište, svetišta ali i stanovanje. U 4. stoljeću je ovdje nastala mala anahoretska zajednica djelujući prema učenju sv. Bazilija Velikog, biskupa Cezareje (Kayseri). Oni su isklesali monaške ćelije u mekanim stijenama. Tijekom bizantskog ikonoklazma (725.-842.) njihovo ukrašavanje je svedeno na minimum, obično samo slikom simbola poput križa, no nakon ovog razdoblja one su bogato oslikane freskama, a podignute su i druge seoske crkve na području cijele Kapadocije. Kasnije su stanovnici počeli povezivati ove isklesane građevine u mrežu podzemnih sela, poput Kaymaklija ili Derinkuyua, kako bi načinili sklonište od invazije Arapa. U njihovoj okolici se nalaze brojne golubarnice uklesane u stijene, koje se još uvijek koriste.

Kayseri

Kayseri je grad u Turskoj regiji Kapadociji. Grad je centar istoimene pokrajine. Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 1054 metra u podnožju ugašenog vulkana Erciyes Dağı, čije su erupcije odgovorne za stijene tuf karakteristične za Kapadokiju. Područje današnjeg grada je još u 4. stoljeću bilo isprepleteno močvarama i slanim jezerima. Močvare su isušene tek u posljednjih stotinjak godina. U doba Hetita grad se zvao Mazaka. Gradska tvrđava je nastala 150. godine pr. Kr. Rimski car Tiberije je 17. godine taj grad proglasio pod imenom Cezareja prijestolnicom provincije Kapadokije. Sv. Petar apostol u svom prvom pismu spominje učenike u Kapadociji, pa nije neobično da se grad do početka 3. stoljeća razvio u središte kršćanske teologije. Poslije mongolske najezde, od 1468. grad Kayseri je postao osmanlijski. Kayseri je jedan od najznačajnijih industrijskih i trgovačkih središta u Turskoj. U njemu se nalazi najveća industrijska zona u zemlji. 

Konya

Konya je grad u Turskoj, smješten na središnjoj zaravni u Anatoliji. Konya je glavni grad istoimene Pokrajine Konye, po površini najveće provincije u Turskoj. Prema podacima iz 2010. Konya je sedmi grad u Turskoj po broju stanovnika. Staro latinsko ime za grad je Iconium, koji je, prema Novom zavjetu, posjetio Sv. Pavao (opisano u Djelima apostolskim). Prema predaji, grčki filozof Platon je sahranjen u Iconiumu. Od 1097. do 1243. grad je bio prijestolnica Turaka Seldžuka i njihovog Rumskog sultanata. Svoj vrhunac Konya je dostigla između 1205. - 1239., kada je ovaj sultanat zauzima cijelu Anatoliju, Armeniju, dio Bliskog Istoka i Krim.

Pamukale

Pamukkale (turski za "Pamučna palača") je kompleks jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija. Lokalitet se sastoji od toplih izvora i vapnenca travertina koji ima neobičan oblik plitkih terasastih bazena, nastalih prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala. Na njegovim toplicama izgrađen je antički grad Hierapolis u 2. stojeću pr. Kr. kao liječilište. U Hierapolisu se nalaze ostaci kupatila, hramova i drugih starogrčkih i starorimskih spomenika, te originalne ranokršćanske građevine, zbog čega je 1988. godine, zajedno s toplicama Pamukkale, upisan kao UNESCO-va svjetska baština. Ovo područje se nalazi u dolini rijeke Menderes koje ima umjerenu klimu skoro cijele godine. Dugo je oko 2,000, a široko 600 i visoko oko 160 metara. Pamukkale ima 17 izvora u kojima voda ima temperaturu od 35°C do 100°C. Od njih se voda prolijeva nekih 320 metara do padine gdje se u terasama prelijeva preko padine duge 60-70 metara. Kalcij-karbona u vodi se taloži i naposlijetku postaje vapnencom, a ugljen-dioksid se otpušta. Oko 499.9 mg CaCO3 se taloži svaki dan iz svake litre vode u savršenim klimatskim uvjetima.

Troja

Troja, ponekad Ilij u starijim hrvatskim tekstovima je legendarni grad i poprište Trojanskog rata, koji je dijelom opisan u Homerovoj Ilijadi, epskoj pjesmi na starogrčkom sastavljenoj u 9. ili 8. stoljeću prije Krista. Osim toga, Troja  je ime arheološkog nalazišta na navodnoj lokaciji homerske Troje u Maloj Aziji, danas mjesto Hissarlik ("Mjesto utvrda") u sjeverozapadnoj Turskoj, u blizini morske obale jugozapadno od Dardanela pod planinom Idom. Tijekom razdoblja klasične Stare Grčke bila je gotovo nenaseljena, a pod vladavinom rimskog cara Augusta izgrađen je novi grad Ilium na mjestu koje su mnogi smatrali lokacijom legendarnog Ilija. Grad je cvao do utemeljenja Konstantinopola, a pod Bizantom je propadao. Rimski grad Celeia (današnje Celje u Sloveniji) neki su pisci nazivali Troia secunda. Njemački je arheolog Heinrich Schliemann iskapao u tom području u 1870-ima. Kasnija su iskapanja otkrila više gradova sagrađenih u različitim razdobljima jedan iznad drugoga. Schliemannov najspektakularniji nalaz je bio tzv. Prijamovo blago (tako ga je nazvao sam Schliemann). Ali još u vrijeme njegovog života su se pojavile prve naznake da bi zlatno blago moglo biti oko 1000 godina starije nego što je Schliemann pretpostavljao. 1980-ih meksički autor Roberto Salinas Price iznio je teoriju o Troji u Gabeli. Novija iskapanja su pronašla tragove puno starijeg naseljavanja tog područja koja sežu u 5 tisuća godina prije Krista. Od 1998. godine Troja je upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.

Moglo bi vas zanimati

Irska tura
Polazak: 02.10.2022.
Mjesto polaska: Zagreb

CASHEL / DUBLIN / KILKENNY / LIMERICK

od 5.390,00 HRK
Rezerviraj
Garantirano
Kapadokija
Polazak: 10.04.2023., 30.04.2023., 28.05.2023., 18.06.2023.
Mjesto polaska: Zagreb

Efez / Göreme / Istanbul / Izmir / Konya / Pamukale

od 6.890,00 HRK od 6.690,00 HRK
Rezerviraj
Garantirano Top destinacija
Rim - 4 dana zrakoplovom
Polazak: 15.09.2022., 07.10.2022., 29.10.2022., 30.10.2022., 03.11.2022., 17.11.2022., 18.11.2022., 01.12.2022., 05.01.2023., 12.01.2023.
Mjesto polaska: Zagreb

Rim

od 3.490,00 HRK od 3.290,00 HRK
Rezerviraj
Posebna ponuda Top destinacija
Maldivi
Polazak: 28.10.2022., 02.01.2023., 07.04.2023.
Mjesto polaska: Zagreb

Male

od 17.890,00 HRK od 17.490,00 HRK
Rezerviraj
Garantirano

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i dobivajte na e-mail najnovije ponude.