Maroko - kraljevski gradovi

Maroko - kraljevski gradovi

Grupno
Polazak: Zagreb
17.11.2022., 05.01.2023., 16.02.2023.
od 8.280,00 HRK (1.098,94 EUR)
od 7.980,00 HRK (1.059,13 EUR)
1. dan: ZAGREB – FRANKFURT/ISTANBUL – MARRAKECH

Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Frankfurt u 6.20 sati na liniji LH1405 (Lufthansa), dolazak u Frankfurt u 7.55 sati. Nastavak leta za Marrakech u 10.55 sati na liniji LH4370 (Lufthansa). Dolazak u Marrakech predviđen je u 14.35 sati po lokalnom vremenu. Nakon obavljenih graničnih formalnosti, slijedi transfer do hotela. Prijava i smještaj u hotel, a nakon kraćeg odmora odlazimo u panoramski razgled Marrakecha, magičnog „crvenog grada“ okruženog s jedne strane snijegom prekrivenim planinskim vrhovima Atlasa dok ga s druge strane obljubljuje najveća svjetska pustinja Sahara. Marrakech, čije ime na berberskom jeziku znači „Božja zemlja“, najvažniji je od četiri kraljevska grada Maroka. Ovaj poseban i fascinantan grad utemeljila je dinastija Almoravida krajem 11. st. kada su sagrađene mnoge blistave palače i parkovi. Povratak u hotel te večera u hotelu. Noćenje.
Napomena: Na polascima 14.6. i 9.10.2022. let do Marrakecha je preko Istanbula te je dolazak u Marrakech predviđen u 22.00 sata po lokalnom vremenu. Satnice letova na svim polascima niže u programu.

2. dan: MARRAKECH

Nakon doručka odlazak u razgled grada te najznačajnijih znamenitosti „bisera juga“ kako se još popularno naziva Marrakech. Najupečatljiviji je stari dio grada – medina, koji se zbog svoje atraktivnosti i značaja našao na popisu svjetske baštine UNESCO-a, a upravo u tom labirintu malih ulica satkana je sva čar i ljepota ovog grada. Posjetit ćemo između ostalog prekrasnu palaču El Bahia, kompleks u kojem se nalaze brojne građevine, paviljoni i vrtovi, a posebno su impresivni raskošni mramorni podovi i oslikani zidovi. Zatim džamija Koutoubia s minaretom visokim čak 77 metara, a koji je čest motiv razglednica ovog grada; Palača Bahia, grobnice dinastije Saadi, vrtovi Menara s gracioznim ljetnim paviljonom čiji se obrisi reflektiraju u svjetlucavoj vodi umjetnog jezera, okruženog prostranim vrtovima zasađenima maslinovim drvećem. Ručak u lokalnom restoranu (uz doplatu). U poslijepodnevnim satima posjetit ćemo glavni gradski trg Jemaa el-Fna, koji vrvi životom i neobičnim prizorima, a ujedno je i mjesto gdje možete probati mnoge marokanske delicije, obzirom da se svake večeri trg pretvori u najveći restoran na otvorenom. Ovdje ćete naići na krotitelje zmija i majmuna, žonglere, akrobate, muške plesače, živopisno odjevene prodavače te orijentalne pripovjedače. Uz trg se smjestila i velika tržnica – souk, na kojoj možete kupiti doslovno sve, a cjenkanje je nezaobilazno. Marrakech ima najveće natkrivene tržnice u Maroku u kojima se nude razni poznati i nepoznati začini, predmeti i odjeća od kože, šarene tradicionalne svjetiljke i brojne rukotvorine. Povratak u hotel i večera. Noćenje.

3. dan: MARRAKECH – BENI MELLAL – IFRANE – IMOUZZER KANDAR – FES

Nakon doručka odjava iz hotela i vožnja autobusom prema Fesu. Ovaj put kroz Maroko, od juga prema sjeveru, pruža raznovrsnost živopisnih impresija, prirodnih ljepota i uvid u način života na području gorja Atlas. Prvo zaustavljanje će biti u gradu Beni Mellal, središtu marokanskog poljodjelstva gdje ćemo napraviti predah uz mogućnost ručka u lokalnom restoranu (uz doplatu). Nakon ručka nastavljamo u smjeru Fesa uz usputno zaustavljanje u skijaškom središtu Ifrane, smještenom na obroncima Srednjeg Atlasa, a koje podsjeća na alpsko selo u Europi i nije bez razloga poznato kao »mala Švicarska«. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.665 metara, a upravo ovdje su izmjerene i najniže temperature u Africi. Mjesto su osnovali Francuzi početkom 20. stoljeća u vrijeme francuskog protektorata. Prolazeći kroz prekrasne alpske krajolike zaustavit ćemo se i na zadnjoj postaji današnje rute, u mjestu Imouzzer Kandar poznatom po prekrasnoj prirodi i brojnim izvorima mineralne vode. Dolazak u Fes predviđen je u kasnim poslijepodnevnim satima. Prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje u hotelu.

4. dan: FES

Nakon doručka slijedi razgled grada. Fes je drugi po veličini grad u Maroku, nakon Casablance i jedan od četiri "kraljevska grada" Maroka uz Rabat, Marrakech i Meknes. Osnovao ga je Moulay Idriss tijekom 8. stoljeća i u prošlosti je bio glavni grad nekoliko dinastija. Sastoji se od tri dijela, Medina Fesa, Fes-Jddid i Ville Nouvelle (Novi grad). Obilazak džamije Karaouyine i mauzoleja Moulay Idrissa (izvana), posjet štavionici kože. Potom, ulazak u srednjovjekovnu medinu Fes el Bali kroz vrata Bab Boujloud, šetnja bučnim, šarolikim uličicama souka - tržnice u kojoj su na svakom uglu izvješeni tepisi, kožne rukotvorine, tradicionalan i moderan nakit, začini, biljke, ulje… Razgled sveučilišta Medresa Attarine, nastavak šetnje do trga Ej Najjarine s istoimenom fontanom. Slobodno vrijeme za ručak u lokalnom restoranu (uz doplatu). Poslijepodne slijedi obilazak Fes-Jddida, jedne od tri stare gradske jezgre unutar Feza, a još se naziva i „novi Fes“ ili „bijeli Fes“. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

5. dan: FES – MEKNES – VOLUBILIS – RABAT

Doručak i odjava iz hotela. Odlazak prema Meknesu, tzv. „marokanskom Versaillesu“, zadnjem kraljevskom gradu s početka 18. st. poznatom po trostrukim zidinama dugim 40 km koje odvajaju stari od novog dijela grada. Stara medina, okružena zidinama, dio je UNESCO Svjetske baštine. Posjet gradskim vratima Bab Mansour, monumentalnom zdanju iznimno fascinantnih proporcija i izgleda koja se nerijetko nazivaju najljepšim vratima sjeverne Afrike; razgled Kraljevske konjušnice Moulay Ismaila i poznatog trga El Hedim. Nastavak putovanja prema svetom gradu Moulay Idriss i posjet najpoznatijem marokanskom arheološkom nalazištu iz rimskog doba Volubilis. Nastavak putovanja prema glavnom gradu Rabatu. Prijava u hotel, večera i noćenje.

6. dan: RABAT – CASABLANCA

Doručak. Slijedi odjava iz hotela i razgled Rabata, glavnog političkog i upravnog središta Maroka, na ušću rijeke Bou Regreg u Atlantski ocean. Obilazak slikovite četvrti Oudaya Kasbah, kraljevske palače (Mechouar), Hassanovog tornja odnosno minareta nedovršene džamije Yakuba al-Mansoura započete 1195. godine, a koji je trebao biti najveći minaret u svijetu te naposljetku razgled čuvenog mauzoleja Mohameda V. koji će vas zadiviti svojom ljepotom tradicionalne marokanske arhitekture. Ručak u tipičnom marokanskom lokalnom restoranu (uz doplatu). Nastavak putovanja prema Casablanci. Po dolasku večera i smještaj u hotel. Noćenje.

7. dan: CASABLANCA – MARRAKECH

Nakon doručka odjava iz hotela i odlazak u razgled Casablance, glavnog ekonomskog i lučkog centra države. Panoramska vožnja gradom i njenim avenijama. Razgled započinje veličanstvenom džamijom Hassana II., po veličini druga džamija u svijetu, s 210 metara visokim minaretom (razgled izvana uz mogućnost doplate za ulaznicu za razgled unutrašnjosti džamije). Ručak u lokalnom restoranu (uz doplatu). Slijedi posjet glavnoj tržnici, četvrti Habous, trgu Muhameda V, trgu Ujedinjenih naroda, primjeru marokanske secesijske arhitekture te na koncu rezidencijalnom području Anfa. Poslijepodne odlazak prema Marrakechu. Po dolasku prijava u hotel i večera. Slobodan ostatak večeri za vlastite programe i aktivnosti. Noćenje.

8. dan: MARRAKECH – FRANKFURT/ISTANBUL – ZAGREB

Doručak. U jutarnjim satima predlažemo posjet vrtu Majorelle i muzeju s bogatom kolekcijom odjeće i modnih detalja poznatog francuskog modnog velikana Yves Saint Laurenta. Vrt Majorelle dizajnirao je francuski umjetnik Jacques Majorelle 1924. godine tijekom razdoblja kada je Maroko bio francuski protektorat. Od 1980. godine vrt se nalazi u vlasništvu svjetski poznatog dizajnera Yves Saint-Laurenta. U vrtu se također nalazi i muzej, u čijoj kolekciji se nalazi skupocjeni sjevernoafrički tekstil iz Saint-Laurentove osobne zbirke, kao i razne keramike, nakit i umjetničke slike Majorellea te biljke sa svih pet kontinenata, uglavnom kaktusi i bugenvilije. U za to predviđeno vrijeme slijedi organizirani transfer od hotela do zračne luke Marrakech. Prijava na let i polijetanje zrakoplova za Frankfurt u 15.25 sati na liniji LH4371 (Lufthansa). Dolazak u Frankfurt u 19.20 sati, a nastavak leta za Zagreb u 20.40 sati na liniji LH1404 (Lufthansa). Dolazak u Zagreb predviđen je u 22.20 sati.
Napomena: Na polascima 14.6. i 9.10.2022. polazak iz Marrakecha preko Istanbula u 22.50 sati s dolaskom u Zagreb u 8.05 sati sljedeće jutro (9. dan).

Informacije o letu:

TURKISH AIRLINES
9.10.2022.:

TK1054 ZAGREB ISTANBUL 08:55 12:10
TK 621 ISTANBUL MARRAKECH  18:40 22:00
TK 622 MARRAKECH ISTANBUL  22:50 05:50+1
TK1053 ISTANBUL ZAGREB     07:00 08:05

LUFTHANSA
17.11.2022., 5.1. i 16.2.2023.:

LH1405 ZAGREB FRANKFURT 06:20 07:55
LH4370 FRANKFURT MARRAKECH 10:55 14:35
LH4371 MARRAKECH FRANKFURT 15:25 19:20
LH1404 FRANKFURT ZAGREB    20:40 22:00

*Red letenja podložan promjenama od strane zrakoplovnih kompanija za što organizator putovanja nije odgovoran.

Polazak

Cijena uključuje:
 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi
 • smještaj u dvokrevetnim sobama na osnovu 7 noćenja s uslugom polupansiona u hotelima 4*
 • grupne prijevoze i razglede prema programu
 • ulaznice za objekte i lokalitete koji se posjećuju prema programu
 • lokalnog vodiča na engleskom jeziku
 • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • jamčevinu i troškove organizacije putovanja
 • pristojbe zračnih luka 1.690 kn
Cijena ne uključuje:
 •  doplatu za jednokrevetnu sobu 1.850 kn
 •  doplatu za 6 ručkova u lokalnim restoranima tijekom ture 850 kn
 •  napojnice za lokalne vodiče i vozače 40 EUR (plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta)
 •  putno osiguranje (preporučujemo)
 •  dodatne usluge, obroke, izlete i sve što nije navedeno pod stavkom “cijena po osobi uključuje”
Fakultativni sadržaji:
 • doplata za 6 ručkova u lokalnim restoranima tijekom ture 850 kn (plaćanje prilikom rezervacije)
 • ulaznica u džamiju Hassan II u Casablanci: cca 13 EUR (130 MAD – marokanskih dirhama)
 • ulaznica u vrtove Majorelle  u Marrakechu: 12 EUR (120 MAD marokanskih dirhama)
VAŽNE INFORMACIJE:
 • Kategorizacija hotela u Maroku odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
 • Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja, kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti. Zbog većih udaljenosti koje se tijekom putovanja prelaze autobusom, moguća su manja odstupanja u redoslijedu pružanja usluga; agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda itinerera putovanja ovisno o radnim vremenima lokaliteta koja se posjećuju.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.
 • Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u zemlju. Viza nije potrebna za Maroko za državljane Republike Hrvatske. Prilikom rezervacije putovanja obavezno je dostaviti kopiju putovnice prodajnom mjestu. Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) odgovoran je isključivo putnik.
NAČINI PLAĆANJA:

Jednokratno plaćanje:

Uplata na račun agencije (Internet bankarstvom, općom uplatnicom) – IBAN HR4023600001102515521 (Zagrebačka banka)
On-line karticama: Diners, Mastercard, Visa

On-line plaćanje na rate bez kamata:

Diners 2 – 12 rata
Mastercard Zagrebačke banke 2-6 rata
Viza PBZ Card 2 – 12 rata
Visa Zagrebačke banke 2-6 rata
Visa Electron PBZ banke 2 – 6 rata

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj straniciMinistarstvo vanjskih i europskih poslova. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

Korisne informacije

Za ulazak u Maroko potrebna je COVID-19 potvrda o cijepljenju. Putnici moraju biti cijepljeni s obje doze (ili jednom, u slučaju cjepiva Janssen), a zadnja doza mora biti primljena najkasnije 14 dana prije polaska na putovanje. Potreban je i  PCR negativan test ne stariji od 48 sata prije ulaska u Maroko. Ova se mjera ne odnosi na mlađe od 12 godina. Putnici moraju popuniti obrazac na sljedećem linku: https://www.onda.ma/form.php. Obrazac se mora isprintati te pokazati prilikom dolaska. *Mjere podložne promjenama do polaska.

MAROKO

Službeno ime: Kraljevina Maroko
Geografski položaj: sjeverozapad Afrike, na obalama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora
Površina: 446.550 km2
Broj stanovnika: oko 36.000.000 
Glavni grad: Rabat
Jezik: arapski, francuski
Religija: muslimani 98%, kršćani 1%, židovi 1% 
Vremenska razlika: -1 sat zimi / -2 sata ljeti
Novčana jedinica: marokanski dirham (MAD), 1 EUR = oko 10,52 MAD
Kupovina: vuneni tepisi, proizvodi od kože, poludrago kamenje, fosili iz Sahare, drvene rezbarije, lončarski proizvodi, proizvodi od mjedi, svila, ručno izvezena odjeća, srebrni i zlatni nakit, začini. 
Odjeća i obuća: Preporučamo laganu pamučnu odjeću svijetlih boja i udobnu obuću. Za večernje sate u višim područjima te u pustinji ponesite toplu odjeću jer se temperatura noću jako snizi. Ukoliko putujete u razdoblju od prosinca do ožujka, ponesite nepromočivu i toplu odjeću. Topless je zabranjen. U džamijama nije dopušteno nošenje kratkih hlača i odjeće bez rukava.
Hrana i piće: Marokanska kuhinja vrlo je raznolika. Lokalni specijaliteti: harira – tradicionalna juha od slanutka s rezancima, tajines – meso kuhano s povrćem posluženo u glinenoj posudi, kebab, hout – riblji gulaš, djaja mahamara – pile punjeno bademima, grožđicama i couscousom, bastilla – golub kuhan u tijestu s orasima i medom. Piti isključivo flaširanu vodu. Popularno piće je čaj od mente poslužen s mentinim lišćem u čašama. Alkohol se obično poslužuje u hotelima i restoranima namijenjenim stranim posjetiteljima. Konzumacija alkohola u kafićima je zabranjena. 
Napon struje: 220V (nije potreban adapter)
Cijepljenje: potrebno za Covid-19
Viza: nije potrebna
Mobilne mreže: A1, T-Mobile i Telemach partneri
Pozivni broj zemlje: +212
Korisna web stranica: www.visitmorocco.com
Klima: Sjever Maroka odlikuje sredozemna klima, unutrašnjost zemlje stepska. Na krajnjem jugu klima je pustinjska. Najugodnije razdoblje u godini za posjet Maroku je period od listopada do prosinca te od ožujka do svibnja kada se prosječna temperatura zraka kreće oko 24°C. Ljeti se prosječna temperatura zraka u Marrakechu i Fesu kreće oko 38°C. U obalnim gradovima kao što su Casablanca, Rabat i Tangier, iako s nešto povišenim stupnjem vlažnosti zraka, temperatura se kreće od 27 do 29°C.

Casablanca

Najveći grad Maroka i trgovačko središte, Casablanca (Dar el Baida u doslovnom arapskom obliku) najveća je luka Magriba i prometnija od Marseillesa prema kojem su je Francuzi oblikovali.  Najznačajnija je znamenitost Casablance, nezaobilazne destinacije svakog mediteranskog krstarenja, džamija Hassana II. a tu se također nalazi i jedini Židovski muzej u muslimanskom svijetu, no prava čar grada krije se u ostacima maurske i Art Deco arhitekture izgrađene tijekom kolonijalnog razdoblja. Kada krstarite Mediteranom, Casablanca, smještena odmah nasuprot Gibraltara, može vam izgledati pomalo kao zbunjujuće mjesto, no kada dođete u centar, snalaženje postaje malo lakše. Usmjerena je prema velikom javnom trgu, Place Mohammed V.​, te su većina mjesta za smještaj, jelo ili razgledavanje smještena na i oko avenija koje kreću sa spomenutog trga. Nekoliko ulica prema sjeveru, i dalje djelomično okružena zidovima, nalazi se Stara Medina što je zapravo jedino što je bilo od Casablance do približno 1907. Smještena zapadno od luke i centra Casablance, Stara Medina većinom datira iz kasnog devetnaestog stoljeća. Medina ima pomalo lošu reputaciju što se tiče zraka, no tu ćete pronaći prilično jeftine obroke te općenito raznu robu. Maleni bedem iz osamnaestog stoljeća, Skala je restauriran, a ima nekoliko starih topova te moderni kafić-restoran. Podignuta na stjenovitoj platformi koju je oblikovao ocean, džamiju Hassana II. dizajnirao je francuski arhitekt Michel Pinseau; onima koji nisu islamske vjeroispovijesti je otvorena za jednosatne posjete uz pratnju, a tada se može razgledati i veliki, dotjerani podrum hammam.

Fez

Fes je drugi po veličini grad u Maroku, nakon Casablance. Glavni je grad pokrajine Fès-Boulemane i jedan od četiri "kraljevska grada" Maroka uz Rabat, Marakeš i Meknes. Sastoji se od tri dijela, Medina Fesa (stari, ograđeni dio), Fes-Jddid (novi Fes) i Ville Nouvelle (najnoviji dio grada koji su sagradili Francuzi). Stari grad (Medina Fes el Bali) je na listi svjetske baštine UNESCO-a. U Fesu se nalazi najstarije sveučilište na svijetu koje je još uvijek u funkciji, sveučilište Al-Karaouine osnovano 859. godine. U gradu se nalazi 160 džamija. Grad je osnovao Idris I., osnivač dinastije Idrisida 789. godine na obali rijeke Fes. Radovi su se nastavili na suprotnoj strani rijeke za vrijeme vladavine njegova sina, Idrisa II. 808. godine.[2] Yahya ibn Muhammad je osnovao sveučilište Al-Karaouine i sagradio džamiju Kairouyine (jednu od najvećih u Africi). Smatra se da je u doba dinastije Almohada 1170.-1180. godine Fes bio najveći grad na svijetu. Fes je sa sveučilištem bio značajan znanstveni centar gdje su studirali i mnogi kršćani iz Europe. Godine 1579. su Turci zauzeli Fes i nakon toga je glavni grad dinastije Saadi preseljen u Marakeš. Od 1649. godine Fes je dio nezavisnog Maroka. U razdoblju 1790–1795 je Fes bio nezavisan pod vodstvom Yazida i Abu´r-Rabi Sulaymana. U razdoblju do 1912. je Fes nekoliko puta bio glavni grad Maroka. Tada je Maroko postao francuska kolonija i Francuzi su odlučili da Rabat bude glavni grad. Fes ima sačuvanu staru jezgru (Medina Fesa) koja je pod zaštitom UNESCO-a. Medina u Fesu je najveća na svijetu i najveće gradsko područje bez automobilskog prometa na svijetu. Postoje mnoge džamije i medrese (učilišta) te tipične tržnice na ulici.

Marakeš

Marrakech ili Marrākeš je grad u podnožju planina Atlas u jugozapadnom Maroku. Uz Fes, Meknes i Rabat, jedan je od četiri „kraljevska grada“ Maroka. Glavni je grad pokrajine Marrakesh-Tensift-El Haouz, i s 1.070.500 stanovnika (2010.), četvrti je grad u Maroku. Marrakech je berberska riječ koja znači „Božja zemlja“. Ime države Maroko potiče od ovog toponima (španjolski naziv Marakeša: Marruecos). Grad je osnovao Jusuf Ibn Tahfin, prvi kralj dinastije Almoravida, 1062. godine. Stari grad (medina) je na popisu mjesta svjetske baštine UNESCO-a od 1985. godine. Najveće atrakcije u Marakešu su povijesni trg Džema el Fna, džamija Kutubija iz 1162. god. i više vrtova (Park Agdal, Park Menara, Botanički vrt Mažorel). Zbog brojnih arhitektonski značajnih zgrada, uključujući i džamiju Koutoubia iz 1162. godine, kazbe iz 12. stoljeća, te Medrese Ben-Jusufa iz 14. stoljeća, Stari grad (medina) je 1985. godine, zajedno s vrtovima Agdal i Menara, upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi. Glavna znamenitost grada je Džemaa el Fna (arapski za "o sastanku mrtvih"), svjetski poznata srednjovjekovna tržnica i gubilište koje je sada vitalno mjesto na kojemu borave orijentalni pripovjedači, krotitelji zmija i žongleri. U Novom gradu (Gueliz) nalazi se vrt Mažorel (Jardin Majorelle) koji se može pohvaliti raznolikošću biljaka i osebujnom arhitekturom. Posebno su poznati sokaci (natkrivene tržnice), koji su najveći u Maroku, gdje trgovci prodaju svoju robu kao što su začini, šareni šalovi, kožna roba i svjetiljke.

Meknes

 Meknes  je stari kraljevski grad u sjevernom Maroku, nalazi se 130 km istočno od Rabata i 60 km sjeverno od Fesa. Grad je okružen 25 km dugim zidinama.Nazvan je po berberskom plemenu Miknasa (berberski: Imeknasen),koji su dominirali ovim krajem u srednjem vijeku.Stari grad (medina) je na popisu mjesta svjetske baštine UNESCO-a od 1996. godine.

Rabat

Rabat znači "Utvrđena palača" i glavni je grad, političko i upravno središte, te treći po veličini grad Maroka. Rabat se nalazi na utoku rijeke Bou Regreg u Atlantski ocean, oko 92 km jugozapadno od Casablance i 280 km sjeveroistočno od Tangera, i pripada pokrajini Rabat-Salé-Zemmour-Zaer. S druge strane rijeke nalazi se, uglavnom stambeni, satelitski grad Salé, a s njim i obližnjim gradom Temara Rabat tvori metropolijsko područje s oko 1,8 milijuna stanovnika. Taloženje rijeke je Rabatu poništilo ulogu luke, ali je još uvijek središte tekstilne, prehrambene i građevinske industrije; poznata je obrtnička proizvodnja kožnih ukrasnih predmeta, sagova i keramike. Nadalje, turizam i prisutnost mnogih stranih ambasada čine Rabat jednim od najvažnijih gradova Maroka. Na području stare gradske jezgre sačuvan je niz kulturnopovijesnih spomenika: utvrda s vratima iz 12. stoljeća, gradska vrata i minaret djelomično sačuvane Hasanove džamije. U novijem dijelu je sultanova palača i kraljevski dvor. Najnoviji dio Rabata čine moderne četvrti s upravnim i drugim zgradama okružene raskošnim parkovima, sveučilištem i nizom znanstvenih ustanova. Kako je Novi grad, zamišljen i izgrađen tijekom francuskog protektorata (1912.-30.) uključujući kraljevsku palaču i botaničke vrtove, jedan od najvećih i najambicioznijih modernih urbanih projekata 20. stoljeća u Africi, i vjerojatno najpotpuniji, upisan je na UNESCO-a popis mjesta svjetske baštine u Africi 2012. godine. Željezničkim prugama (ONCF) i cestama povezan je s obalnim područjem i zaleđem, a tu je i Međunarodna zračna luka Rabat-Salé. Stari grad Rabat, opasan zidinama, leži uz morsku obalu, a unutar njegovih zidina nalazi se Medina (povijesno muslimansko središte grada) i Millah (židovski kvart). Na sjevernoj litici iznad rijeke Bou Regreg nalazi se utvrda Kazba Udaja iz 17. st., s impresivnim almohadskim vratima iz 12. st. kroz koja su ulazi u andaluzijski vrt i susjednu medresu u kojoj je danas Muzej umjetnosti Maroka. Jugoistočno od starog grada je velik broj važnih povijesnih spomenika, među kojima je i Hasanov toranj s temeljima nedovršene džamije, preko puta se nalazi Mauzolej prvog kralja neovisnog Maroka, Muhameda V. Jugozapadno od starog grada nalaze se Arheološki muzej i gradska vrata Bab al-Rouah iz almohadskih vremena. Moderni (francuski) dio Rabata, Ville Nouvelle, djelomično je izgrađen unutar gradskih zidina, uključujući Kraljevsku palaču iz 1950. god., Sveučilište Muhameda V. (osnovano 1957.), Nacionalnu knjižnicu i brojne upravne zgrade, nalazi se na južnom ulazu u grad. Rabat je i grad brojnih ambasada i međunarodnih organizacija, prošaran raskošnim parkovima.

Moglo bi vas zanimati

Normandija i Bretanja
Polazak: 19.10.2022., 06.04.2023., 26.05.2023.
Mjesto polaska: Zagreb

Bayeux / Giverny / Honfleur / Le Havre / Mont St. Michel / Rouen / Saint Malo

od 6.980,00 HRK (926,41 EUR)
Rezerviraj
Garantirano
Pariz i Disneyland 2022.
Polazak: 16.11.2022., 02.01.2023.
Mjesto polaska: Zagreb

Pariz

od 4.490,00 HRK (595,93 EUR) od 4.290,00 HRK (569,38 EUR)
Rezerviraj
Garantirano Top destinacija
Nova godina u Parizu
Polazak: 29.12.2022.
Mjesto polaska: Zagreb

Pariz

od 4.590,00 HRK (609,20 EUR) od 4.390,00 HRK (582,65 EUR)
Rezerviraj
Garantirano
New York i Washington deluxe
Polazak: 29.10.2022., 30.12.2022., 07.04.2023.
Mjesto polaska: Zagreb

New York / Washington D.C.

od 12.390,00 HRK (1.644,44 EUR)
Rezerviraj

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i dobivajte na e-mail najnovije ponude.