Normandija i Bretanja

Zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu aranžmana

Normandija i Bretanja

Grupno
Polazak: Zagreb
21.06.2023.
od 999,00 EUR (7.526,97 HRK)
1. DAN: ZAGREB – PARIZ – ETRETAT – LE HAVRE

Sastanak putnika u Zračnoj luci u Zagrebu 90 min. prije polijetanja. Let zrakoplovom Croatia Airlines na liniji OU 470 za Pariz u 9.00 sati, s dolaskom u 11.05 sati. Nakon slijetanja, slijedi vožnja do slikovitog mjesta Étretat, smještenog  na strmim liticama normandijske obale, koji je inspirirao slikare Courbet, Boudin i Moneta, kao i pisce: Guy de Maupassanta, Gustava Flauberta, Georgea Simenona. Pogled na novoizgrađeni Normandijski most, nastavak vožnje do grada Le Havre, na desnoj obali ušća rijeke Seine u La Manche. Smještaj u hotel. Noćenje. 

2. DAN: LE HAVRE – HONFLEUR – MONT SAINT-MICHEL – SAINT-MALO

Doručak. Vožnja do gradića Honfleur koji je bio inspiracija mnogim slikarima impresionistima. Šetnja centrom gdje se nalazi najveća drvena crkva u Francuskoj - Sv. Katarina i slikovite raznobojne kuće oko stare gradske luke.  Nastavak vožnje „Cvjetnom obalom” - Côte Fleurie, s poznatim mondenim odmaralištima Trouville-sur Mer i Deauville. Nastavak vožnje do jedinstvenog i prekrasnog gradića-samostana Mont Saint-Michel - „otočića na stijeni“, na hridi između kopna i oceana, koji je zahvaljujući svom položaju izdržao mnoge opsade. Mont Saint-Michel je najposjećenije spomeničko mjesto u Francuskoj pod UNESCO zaštitom. Šetnja do zidina povijesnog dijela te stepenicama do crkve i samostana na brdu. S mnogobrojnih terasa pruža se veličanstven pogled na zaljev. Vožnja do piratskog grada” Saint-Malo. Smještaj u hotel. Noćenje. 


3. DAN: SAINT-MALO – DINAN – RENNES

Doručak. Razgled grada kojeg zovu „granitna tvrđava“, opasanog kamenim zidinama s kojih se pruža veličanstven pogled na plaže i otočiće Bretanje, šetnja do nekadašnje katedrale Sv. Vinka iz XII. st., šetnja starim zavojitim uličicama do utvrda koje je maršal Vauban izgradio kako bi grad zaštitio od engleske i nizozemske flote u XVII. st., a tijekom oseke može se posjetiti grob slavnog pisca Chateaubrianda na otočiću Grand Bé. Slobodno vrijeme za šetnju uskim kamenim ulicama s luksuznim buticima i restoranima poznatim po morskim specijalitetima. Poslijepodne, vožnja do tipično bretonskog utvrđenog grada Dinan sa zidinama iz 13. st., strmim uličicama i zamkom vojvotkinje Ane od Bretanje. Nastavak do grada Rennes, povijesnog glavnog grada Bretanje. Smještaj u hotel. Večernja šetnja slikovitim centrom: zgrada Parlamenta, palača Saint-Georges. Noćenje.


4. DAN: RENNES – BAYEUX – CAEN – ROUEN

Doručak. Vožnja do gradića Bayeux , gdje se u muzeju nalazi najdulja tapiserija na svijetu iz XII. st., koja u slikama svjedoči o Viljemovoj invaziji na Englesku 1066. godine. Kratka šetnja centrom s romaničko-gotičkom katedralom. Nastavak vožnje do legendarne normandijske plaže Omaha Beach gdje su se u 2. svjetskom ratu na „dan D” iskrcavali saveznički vojnici, tu se nalazi američko groblje Saint Laurent s 9.386 bijelih mramornih križeva na 70 hektara zelene površine. Slijedi kraći obilazak Caena, najvećeg grada Normandije poznatog po svojim povijesnim zgradama izgrađenima još za vrijeme Vilima I. Osvajača (ujedno i utemeljitelja grada), koje su uspješno očuvane unatoč velikim razaranjima za vrijeme Drugog svjetskog rata. Glavna je gradska atrakcija dvorac Château de Caen iz 11. st., koji je i jedna od najvećih srednjovjekovnih utvrda u zapadnom dijelu Europe. Uz njega, najpoznatija je gradska znamenitost opatija St. Etienne. Nastavak do Rouena, „grada sa sto zvonika“, rodnog mjesta Gustava Flauberta: katedrala, Palača pravde - nekadašnje sjedište prvog normandijskog parlamenta, trg Vieux Marché na kojem je Ivana Orleanska spaljena na lomači, astronomski sat Gros Horloge. Smještaj u hotel. Noćenje.


5. DAN: ROUEN – GIVERNY – PARIZ – ZAGREB

Doručak. Vožnja do obližnjeg Givernyja, posjet kući i čudesnim vrtovima slavnog slikara Claudea Moneta (ulaznica uključena u cijenu), građenih prema njegovim zamislima u razdoblju od 1883. do 1926. godine. Maštovita igra svjetla, vode i cvijeća inspiracija je serije slika „Les Nymphées“ (lopoči), a nadahnuti opisi lopoča na vodi, grmova rascvalog gloga i stabala jabuke u cvatu pisac Marcel Proust pretočio je u svoje čuveno djelo „U potrazi za izgubljenim vremenom“.. U nastavku vožnja do Zračne luke Pariz, prijava na let za Zagreb na liniji OU 471 (Croatia Airlines). Polijetanje zrakoplova u 18.30 sati, s predviđenim dolaskom u Zagreb u 20.20 sati. 

Informacije o letu:

Polasci 06.04.,26.05.,21.06. 2022.

09:00 ZAGREB  PARIZ 11:00
18:30 PARIZ ZAGREB 20:30

Polazak

Cijena uključuje:
 • prijevoz zrakoplovom Croatia Airlines na relaciji Zagreb – Pariz – Zagreb u ekonomskoj klasi
 • pristojbe zračnih luka
 • 4 noćenja s doručkom u hotelima 3* u dvokrevetnim sobama na području gradova Le Havre, Saint-Malo, Rennes i Rouen
 • prijevoz autobusom visoke turističke klase tijekom ture
 • transfere od/do zračne luke Pariz Charles-de-Gaulle (CDG)
 • ulaznicu za Giverny („Fondacija Monet“)
 • razglede prema programu
 • voditelja putovanja cijelo vrijeme ture
 • jamčevinu i troškove organizacije putovanja
Cijena ne uključuje
 • ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu navedene kao uključene
 • fakultativne sadržaje
 • putno osiguranje te troškove osobnih narudžbi
Popusti: 
 • 10% popusta za djecu od 2 do 12 god. na pomoćnom ležaju 

Informativne cijene ulaznica (plaćanje na licu mjesta):

Opatija Mont Saint-Michel 10 EUR

Muzej Bayeux 9,50 EUR

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak najkasnije 45 dana prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Nudimo paket putnog osiguranja: zdravstveno osiguranje, osiguranje prtljage, osiguranje od nezgode za vrijeme putovanja i osiguranje od otkaza putovanja (moguće uplatiti samo prilikom prve uplate).

NAČINI PLAĆANJA:

Jednokratno plaćanje:

Uplata na račun agencije (Internet bankarstvom, općom uplatnicom) – IBAN HR4023600001102515521 (Zagrebačka banka)
On-line karticama: Diners, Mastercard, Visa

On-line plaćanje na rate bez kamata:

Diners 2 – 12 rata
Mastercard Zagrebačke banke 2-6 rata
Viza PBZ Card 2 – 12 rata
Visa Zagrebačke banke 2-6 rata
Visa Electron PBZ banke 2 – 6 rata

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju/odabirom opcije „Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete odgovornog organizatora“ suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da ih pozorno pročitaju.

Minimalan broj putnika za putovanje je 20 a maksimalni 40 putnika.

Ukoliko je broj prijavljenih putnika manji od minimalnog broja navedenog u programu putovanja, organizator može raskinuti ugovor o putovanju u roku:

1) 20 dana prije početka paket-aranžmana za putovanja koje traju 6 i više dana;
2) 7 dana prije početka paket-aranžmana za putovanja koje traju od 2 do uključivo 5 dana;
3) 48 sati prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju kraće od dva dana.

Uvjeti otkaza paket aranžmana:

1) putnik može paket aranžman otkazati bez storno troška do 65 dana prije početka putovanja,
2) ako putnik otkaže putovanje 64 do 36 dana prije početka putovanja, obračunava se 50% storno troška,
3) ako putnik otkaže putovanje 35 do 25 dana prije početka putovanja, obračunava se 80% storno troška,
4) ako putnik otkaže putovanje manje od 24 dana prije početka putovanja, obračunava se 100% storno troška.

U slučaju promjene kalkulativnih elemenata, odnosno tečaja valute za više od 1,5%, odgovorni organizator zadržava pravo izmjene cijene. Završno pismo šalje se 72 sata prije putovanja.

Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji u zemlji koju posjećujete. Organizator zadržava pravo promjene hotela u istoj ili višoj kategorizaciji.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, www.mvep.hr. 

Korisne informacije

Državljani Republike Hrvatske stariji od 12 godina koji su cijepljeni protiv COVID-19, mogu bez ograničenja putovati u Francusku Republiku uz predočavanje odgovarajuće potvrde o cijepljenju, tzv. covid-putovnice koja sadrži digitalni kod:

 •   7 dana nakon primitka druge doze za dvofazna cjepiva (Pfizer, Moderna, AstraZeneca);
 •   4 tjedna nakon primitka jednofaznog cjepiva (Johnson&Johnson);
 •   7 dana nakon primitka jedne doze cjepiva za osobe koje su razvile antitijela i potrebna im je samo jedna doza cjepiva.

Državljani Republike Hrvatske stariji od 12 godina koji nisu cijepljeni, kao i svi putnici koji dolaze iz tzv. „zelene zone“ pri putovanju u Francusku Republiku moraju predočiti negativan rezultat PCR testiranja ili antigenski test, ne stariji od 72 sata.

Zdravstvena COVID putovnica je od 30.9. obavezna za osobe starije od 12 godina na mjestima za razonodu i kulturu, za ulazak u barove, restorane, trgovačke centre...

Molimo informirajte se o preporukama za putovanja i upozorenja za Francusku na službenim stranicama MVEP-a.

Napomene:
 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji u Francuskoj te može biti različita u odnosu na kategorizaciju u drugim zemljama
 • Državljanima Republike Hrvatske za ulazak u Francusku dovoljna je važeća putovnica ili osobna iskaznica.
 • Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora putovanja
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. 
Korisne informacije - Normandija i Bretanja:

Caen -  Najveći grad Normandije poznat je po svojim povijesnim zgradama izgrađenima još za vrijeme Vilima I. Osvajača (ujedno i utemeljitelja grada), koje su uspješno očuvane unatoč velikim razaranjima za vrijeme Drugog svjetskog rata.  Glavna je gradska atrakcija dvorac Chateau de Caen iz 11. stoljeća, koji je i jedna od najvećih srednjovjekovnih utvrda u zapadnom dijelu Europe. Danas se taj dvorac koristi kao muzej. Uz njega, najpoznatija je gradska znamenitost opatija St. Etienne.

Mont Saint-Michel - Smješten na vrhu stijene u Engleskom kanalu, taj benediktinski samostan jedna je od najposjećenijih lokacija u Francuskoj te se nalazi i na UNESCO-ovu Popisu svjetske baštine. Posebno je zanimljiv turistima svakih 20-ak godina, kada stigne 'Plima stoljeća' te se brdašce na kojem se nalazi Mont Saint-Michel pretvori u otok.

Rouen - Povijesno gledano, Rouen je glavni grad Normandije, smješten u dijelu koji se danas zove Gornja Normandija. Najpoznatiji je kao grad u kojem je spaljena Ivana Orleanska. Kroz povijest je više puta bio teško razaran, no redovito se uspješno oporavljao i obnavljao. Rouenska katedrala glavna je rouenska znamenitost. Iako gotovo potpuno uništena za vrijeme Drugog svjetskog rata, danas je potpuno obnovljena. Brojni muzeji, crkve, mostovi i gradski vrtovi samo su neke od posebnosti Rouena.

Giverny - Slikovito seoce, netaknute prirode poznato je kao dom Claudea Moneta, koji je u njemu živio i stvarao. Danas u Givernyju možete posjetiti Monetovo imanje te zaviriti u mjesto u kojem su se stvarala remek-djela. U Givernyju je ujedno smješten Muzej impresionizma, u kojem će ljubitelji povijesti umjetnosti pronaći pravi kutak za sebe.

Rennes - Rennes je grad povijesti i umjetnosti, smješten na istoku Bretanje. To je ujedno i studentski grad, što ga čini vrlo aktivnim i živopisnim. Najznačajnije znamenitosti su crkva Saint-Germain, Bretanjski parlament i palača Saint-Georges. Povijesni dio grada djelomično je tijekom povijesti značajno oštećen, no jedan je dio ipak obnovljen te u njemu možete vidjeti građevine iz 18. stoljeća, poput onih u ulici Rue du Chapitre. Brojni su muzeji također smješteni u tom gradu, od kojih izdvajamo Muzej Bretanje u kojem možete upoznati povijest te francuske regije. 

Bayeux

Bayeux je grad na rijeci Aure u regiji Normandije na sjeverozapadu Francuske, 10 kilometara od obale Kanala. Njegovo srednjovjekovno središte sadrži zanimljive ulice, polukamuflirane kuće i uzvišenu, Norman-gotičku katedralu Notre-Dame. Čuveni 68-metarski Tapisserie de Bayeux, tapiserija iz 11. stoljeća koja prikazuje 1066. Normansku invaziju na Englesku, izložena je u sjemeništu iz 18. stoljeća. 

Giverny

Giverny je naselje u regiji Normandije na sjeveru Francuske. Slikar impresionista Claude Monet živio je i radio ovdje od 1883. do smrti 1926. Umjetnikov nekadašnji dom i složeni vrtovi u kojima je producirao svoju famoznu seriju ljiljana sada su muzej Fondation Claude Monet. U blizini, Musée despressionnismes Giverny ističe impresionistički umjetnički pokret.

Honfleur

Grad umjetnosti i povijesti, smješten na ušću Seine, Honfleur odmah očarava posjetitelje otkrivajući svoju šarmantnu ribarsku i jedriličarsku luku, stare slikovite uske ulice i stare kuće uokvirene drvom ili škriljevcima. Veličanstvena zbirka zgrada koja je nadahnula brojne slikare. Umorski bazeni Vieux, okruženi tipičnim rezidencijama, kao i prekrasne uske ulice obložene umjetničkim galerijama i radionicama, izvrsno su mjesto za lutanje. Ima puno tereta za otkrivanje! Crkva Sainte-Katarina je veličanstvena drvena građevina iz 15. i 16. stoljeća. Nasuprot tome, zvonik, koji je znatiželjno odvojen od crkve, dom je vjerskih objekata. Za one koji vole umjetnost, muzej Eugène-Boudin čuva zbirke slika i crteža 19. i 20. stoljeća.

Le Havre

Le Havre je grad u francuskoj pokrajini Gornjoj Normandiji. Leži na desnoj obali ušća rijeke Seine u La Manche. Le Havre je prvenstveno, kako mu i ime kaže, luka (francuski Havre znači "luka"), jedna od francuskih najznačajnijih. Grad je udaljen dva sata vožnje vlakom od Pariza, a trajektom je povezan s Portsmouthom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Le Havre je druga najveća luka u Francuskoj, poslije Marseillea, i druga podprefektura (poslije Reimsa) s 291.765 stanovnika u širem gradskom području. Osnovan je 1517. godine i nazvan Franciscopolis po kralju Franji I., ali je ubrzo preimenovan u Le Havre-de-Grâce ("Luka milosti") prema crkvi Notre-Dame-de-Grace ("Gospa od milosti") koja je postojala tu prije nego što grad je osnovan. Godine 1793. ponovo je kratko promijenio ime, ovaj put u Hâvre de Marat, "Maratova luka", a od 1795. zove se samo "Le Havre". Dok se nalazio pod njemačkom okupacijom, grad je gotovo u potpunosti uništen 1944. god. tijekom bitke za Normandiju. 5.000 ljudi je poginulo, a uništeno 12.000 domova, uglavnom od savezničkog zračnog napada. Zbog toga je Le Havre 18. srpnja 1949. god. nagrađen ordenom Legije časti. Nakon rata, uništeno povijesno središte grada je obnovljeno u stilu moderne arhitekture Augustea Perreta. Modernistički uređen centar grada nalazi se na popisu UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine od 2005. god. Le Havre je nekad bio sinonim za urbanu tamu i sivilo. Stanovnici grada su učinili mnogo kako bi to promijenili, te se danas o Le Havre govori kao o Brasiliji Francuske. Dana 15. srpnja 2005. god., UNESCO je upisao središte grada Le Havrea na popis mjesta svjetske baštine u Europi, u čast "inovativne uporabe potencijala betona." Sa svojih 133-hektara, prema UNESCO-u, on predstavlja „izuzetan primjer arhitekture i urbanizma nakon rata”, te je jedan od rijetkih suvremenih mjesta svjetske baštine u Europi. Od 1945.-54. god. Auguste Perret je bio glavni urbanist zaslužan za obnovu Le Havrea. Za izgradnju je koristio pijesak i opeke iz ruševina grada koji je stradao u Drugom svjetskom ratu, koji su bili odvajani po boji. S timom od 60 arhitekata dizajnirao je bulevare i osovinu dugih ulica s redom kuća od betona s jasnim i jednostavnim ukrasima i nizom kolonada. Od građevina se ističu 107 m visok oktogonalni toranj Crkve sv. Josipa (Eglise Saint-Joseph du Havre, 1951.) koji izgleda poput svjetionika, dok njegovih 12.700 šarenih vitraja osvjetljava unutrašnjost crkve.

Mont St. Michel

Mont Saint-Michel (hrv. "Planina Svetog Mihovila") je srednjovjekovni burg izgrađen oko samostana svetog Mihovila u Normandiji u blizini Avranchesa u Francuskoj. Mont-Saint-Michel čine dvije etaže: prva je 80 metara visoka i više od 20 milijuna godina stara granitna stijena čiji opseg na tlu iznosi 950 metara, a druga etaža se sastoji od malog sela (koje se prvi put spominje 798. godine), moćne opatije s utvrdom, tornjevima i potpornim lukovima te pripadajućom crkvom (koja je građena od 11. do 13. stoljeća). U prostranom zaljevu rijeke Couesnon u kojem se nalazi Mont-Saint-Michel mogu se promatrati najveće razlike u razini vode pri morskim mijenama u Europi: razlika vodostaja između oseke i plime katkad bude i do 15 metara. Jaka struja ne povlači za sobom nakupljene mase pijeska i blata jer je morsko tlo pred obalom vrlo plitko. Pri oseci more se pažljivo povuče gotovo 15 kilometara i samo se zbog te velike udaljenosti mogu izmjeriti rekordne razlike između oseke i plime. Kada se plima dogodi u vrijeme velikih poplava, što se događa oko 50 dana u godini, Mont-Saint-Michel se pretvara u otok potpuno okružen morem. Godine 1979. Mont-Saint-Michel je upisan na popis mjesta svjetske baštine u Europi zbog svoje kulturnog, povijesnog, arhitektonskog značaja, ali i prirodne ljepote. Victor Hugo jednom je rekao: „Mont-Saint-Michel je za Francusku ono što su piramide za Egipat.“ Još su kelti zamijetili prednosti i posebnosti ovog otoka koji ima jedinstvenu osobinu da za vrijeme oseke postane poluotokom. Zbog svoje odsječenosti oni su ga koristili kao brdo mrtvih. Na tom brdu je u 8. stoljeću izgrađena karolinška kršćanska crkva koja se u osnovama i danas razaznaje. Na nju su u kasnijim vremenima i stilovima (romanika i gotika) dograđivani pojedini dijelovi crkve i samostana; klaustar je izgrađen između 1225. i 1228. godine. Pogled na cijeli kompleks pokazuje da crkva na vrhu brda slijedi osnovni obris brežuljka, te da se gotički toranj i kor prilagođuju romaničkom dijelu. Za vrijeme Stogodišnjeg rata Englezi su u više navrata pokušali osvojiti Mont-Saint-Michel, ali nisu uspjeli, što zbog nedostupnog položaja grada, što zbog njegovih masivnih zidina. I dan danas, kao uspomena na opsadu iz 1423.-24., ispred zidina se nalaze dva engleska katapulta, "Les Michelettes", koje su Englezi napustili. Godine 1880. otok je s kopnom povezan nasipom kako bi posjetitelji i stanovnici u svako doba mogli sigurno prelaziti. No, nasip je zaustavio prirodno zapljuskivanje mora o brdo pa se dio pod vodom vrlo brzo pretvorio u kopno. God. 2009. na ušću rijeke Couesnon sagrađena je brana, a u njezinom akumulacijskom bazenu skuplja se kišna i riječna voda, ali uglavnom voda od poplava. Kad se u vrijeme oseke digne brana, nastaje efekt ispiranja koji odnosi nakupine koje su se skupile u plićaku. Također, nasip s cestom će se 2014. godine zamijeniti pješačkim mostićem na stupovima. Na taj će se način ukloniti dva zla odjednom: voda rijeke Couesnon će nesmetano ispirati podnožje stijene i oslobađati ga od sedimenta i vjeruje se kako će tlo zaljeva za deset godina potonuti oko 70 centimetara. Već je 2015. godine Mont-Saint-Michel opet, kao nekada, 150 dana u godini biti potpuno okružen vodom.

Rouen

Rouen je povijesno gledano glavni grad Normandije. Smješten je u sjeverozapadnom dijelu Francuske, na rijeci Seine, a trenutno je glavni grad regije Haute-Normandie (Gornja Normandija). Nekada je bio jedan od najprosperitetnijih gradova srednjovjekovne Europe. Rouen je grad u kojem je Ivana Orleanska 1431. godine spaljena na lomači. Njegovi stanovnici nazivaju se Rouenžani, a njihov broj se procjenjuje na 114.000 (2007.) Rouen je osnovan od strane galskog plemena. Oni su ga nazivali Ratumacos, a Rimljani Rotomagus. Rimski Rotomagus je bio drugi grad rimske provincije Gallia Lugdunensis nakon samog Lugdunuma (današnjeg Lyona). Za vrijeme Dioklecijanove reorganizacije, Rouen je bio poglavarski grad podijeljene pokrajine Gallia Lugdunensis II i postigao je procvat u razvoju za vrijeme rimskog perioda, s amfiteatrom i termama. U petom stoljeću postao je sjedište biskupije (iako su imena prijašnjih biskupa isključivo legendarna) a kasnije i glavni grad Merovinške Neustrije. Nakon svog prvog upada u nižoj dolini rijeke Seine 841., Normani su opustošili Rouen; od 912. Rouen je bio glavni grad Normandijskog vojvodstva i rezidencija knezova sve dok Vilim I Engleski nije osnovao svoj dvorac u Caenu. 1150. Rouen primio povelju o svom osnivanju, time i dozvolu samouprave. Tokom dvanaestoga stoljeća u Rouenu je živjelo oko 6000 Židova, koji su činili oko 20% stanovništva, uz veliki broj Židova koji su se raspršili u još stotinjak zajednica u Normandiji. Dobro očuvani ostaci židovske vjerske škole, tzv. ješive, su bili otkriveni u 1970-ih. Zajednica je počela projekt kako bi ih vratila u prijašnje stanje te pokušala restaurirati zgradu. 1200. požar je uništio dio stare katedrale. 24. lipnja 1204. Filip II., kralj Francuske je došao u Rouen i konačno pripojio Normandiju Francuskom kraljevstvu. On je srušio normanski dvorac i sagradio svoj vlastiti, Château Bouvreuil, na mjestu galsko-rimskog amfiteatra. U tom razdoblju razvijena je tekstilna industrija, koja se bazirala na vuni uvoženoj iz Engleske (za koju su se gradovi Flandrija i Brabant stalno natjecali) i koja je pronašla svoje tržište na Champagne sajmovima. Razvoj Rouena također ovisi i o riječnom prometu na rijeci Seine. Vino i pšenica su se izvozili u Englesku, a kositar i vuna su se dovozili, pri povratku, u Rouen. U četrnaestom stoljeću gradu je prijetio sukob građana: 1291. gradonačelnik je bio ubijen, a plemićke rezidencije u gradu su opljačkane. Filip IV Francuski ponovo nametnuo red i potisnuo gradsku povelju i unosnu tržišnu situaciju zasnovanu na riječnom prometu; no on je bio poprilično za to da Rouenžani otkupe svoja stara prava i slobode, 1294. 1306. je odlučio protjerati židovsku zajednicu iz Rouena, koja je tad imala pet ili šest tisuća Židova. Tokom Stogodišnjeg rata, 19. siječnja 1419., Rouen je predan Henriku V Engleskom, kralju Engleske, koji je ponovo pripojio Normandiju teritoriju kojim je vladala dinastija Anžuvinaca, 30. svibnja 1431. Ivana Orleanska je spaljena na lomači na Place du Vieux-Marche, u ovome gradu, gdje je većina stanovnika podržavala burgundskog kneza, neprijatelja njenog kralja. Kralj Francuske, Karlo VII Francuski ponovno je zauzeo grad 1449. Grad je bio teško oštećen za vrijeme Drugog svjetskog rata na Dan D i njegova glasovita katedrala je bila gotovo uništena bombama od strane Savezničkih sila. Za vrijeme nacističke okupacije, Njemačka ratna mornarica je imala svoje sjedište u vlastelinskom dvorcu u kampusu École Supérieure de Commerce de Rouen.

Saint Malo

Saint-Malo je lučki grad u Bretanji, na sjeverozapadu Francuske. Visoki granitni zidovi okružuju stari grad, koji je nekad bio uporište za privatnike (kraljeve gusare odobrio). Katedrala Saint-Malo, u središtu starog grada, izgrađena je u romaničkom i gotičkom stilu i sadrži vitraže koji prikazuju povijest grada. U blizini je La Demeure de Corsaire, privatna kuća i muzej iz 18. stoljeća.

Moglo bi vas zanimati

Jordan - 7 dana
Polazak: 15.06.2023.
Mjesto polaska: U vlastitom aranžmanu

-

od 1.385,00 EUR
Rezerviraj
Meksiko, tura "Svijet Azteka i Maya" - 10 dana
Polazak: 25.11.2023.
Mjesto polaska: U vlastitom aranžmanu

-

od 2.919,00 EUR
Rezerviraj
Pariz i Disneyland
Polazak: 29.10.2023., 01.11.2023.
Mjesto polaska: Zagreb

Pariz

od 569,00 EUR (4.287,13 HRK)
Rezerviraj
Garantirano Top destinacija
Maroko, kraljevski gradovi - 8 dana
Polazak: 04.10.2023., 16.11.2023., 08.01.2024.
Mjesto polaska: U vlastitom aranžmanu

-

od 1.159,00 EUR
Rezerviraj

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i dobivajte na e-mail najnovije ponude.