Norveški fjordovi - 5 dana

Norveški fjordovi - 5 dana

Grupno
Polazak: Zagreb
01.08.2021.
od 6.480,00 HRK
1. DAN: ZAGREB - OSLO - HONEFOSS

Sastanak putnika s voditeljem putovanja u zračnoj luci Zagreb kod šaltera informacija dva sata prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava za let u Oslo u 15:30 sati na liniji OU 488 (Croatia Airlines). Predviđeno vrijeme slijetanja u zračnu luku Oslo u 18:00 sati, a potom slijedi transfer do hotela u blizini Honeffosa, udaljenom oko 50 kilometara. Smještaj u hotel i večera (doplata ) Predlažemo odlazak u šetnju s voditeljem putovanja. Noćenje.


2. DAN: HARDANGERFJORD- HARDANGERVIDDA – FJORDSLOTTET

Doručak i odjava iz hotela. Polazak prema Hardangerfjordu, poznatom po blagoj klimi, pitomim mjestašcima i nasadima voća. Na putu ćemo proći kroz Torpo, mjestašce najpoznatije po svojoj crkvi od drveta iz 12 st. - Torpo stavkirke (preporučamo - plaća se ulaznica na licu mjesta) i Geilo, najveći norveški skijaški centar. Nastavak vožnje kroz prelijepe nordijske pejzaže po fascinantnoj visoravni Hardangervidda i istoimenom nacionalnom parku, mjestu izuzetnih prirodnih ljepota s mjesečevim krajolikom i brojnim jezerima. Zaustaviti ćemo se kod čuvenog slapa Voringfoss koji se spušta čak 182 metara u dubinu, kao i kod Hardangersvidda centra za posjetitelje pored Ovre Eidfjorda gdje će te imati kraće slobodno vrijeme za obilazak (preporučamo - plaća se ulaznica na licu mjesta). Put nas dalje vodi na drugu stranu Hardangerfjorda gdje ćemo obići i veliki slap Steinsdalsfossen pored Norheimsunda. Ako vrijeme dopusti možete čak pokušati i proći ispod samog slapa na vlastitu odgovornost. Nastavak putovanja do hotela. Po dolasku u večernjim satima, smještaj i večera (doplata). Noćenje u hotelu.


3. DAN: BERGEN

Nakon doručka odlazak autobusom do Bergena, jednog od najljepših skandinavskih gradova i drugog po veličini u Norveškoj. Razgled: očuvane drvene kuće iz doba Hanse - luka Bryggen - utvrda Bergenhus - crkva sv. Marije - slikovita riblja tržnica koja će vam dočarati sve bogatstvo ribljih specijaliteta Skandinavije (svakako probati lososa na jedan od bezbroj načina). Bergen je stoljećima bio središte trgovine s dalekim sjeverom i njegova povijesna jezgra je pod zaštitom UNESCO-a.. Slobodno poslijepodne. Predlažemo posjet autobusom uz dogovor s vodičem muzeju i domu Edvarda Griga u Troldhaugenu (preporučamo – plaća se ulaznica na licu mjesta) ili odlazak gradskom uspinjačom Floibanen na brdo iznad Bergena odakle se pruža veličanstveni panoramski pogled na grad (doplata na licu mjesta – mogućnost povratka pješice). Oko 19 sati povratak autobusom do hotela. Večera (doplata) i noćenje u hotelu.


4. DAN : FYORDSLOTTET – FLAM – HONEFOSS

Rani doručak (postoji mogućnost breakfast box-a). Odjava iz hotela i polazak prema Sognefjordu, najvećem i najpoznatijem fjordu u Norveškoj. Obilazak započinjemo dolaskom do mjesta Voss gdje ćemo se ukrcati na vlak (doplata) koji će nas voditi preko sela Myrdal do Flama i to jednom od najatraktivnijih i najstrmijih pruga na svijetu okruženom netaknutom prirodom uz prekrasni slap Kjosfossen. Po dolasku u Flam, malo i pitoreskno selo koje ima samo oko 350 stanovnika, ali i više od 450 tisuća posjetitelja godišnje, ukrcaj na brod i odlazak na krstarenje (doplata) po pitoresknom fjordu Aurlandsfjord preko Naroyfjorda do mjesta Gudvangen. Putnici koji nisu uplatili vožnju vlakom i brodom, autobusom mogu otići do mjestašca Flam gdje će pričekati ostatak grupe. Nakon kraćeg slobodnog vremena nastavak vožnje. Na putu ćemo zastati u mjestu Borgund gdje ćemo obići jednu od najljepših drvenih crkvi iz 12 stoljeća. (preporučamo - plaća se ulaznica na licu mjesta). Nakon razgleda nastavak putovanja osebujnim panoramskim cestama do hotela u blizini Honefossa. Po dolasku smještaj u hotel. Navečer večera u hotelu (doplata ). Noćenje u hotelu.


5. DAN: OSLO - ZAGREB

Doručak i odjava iz hotela. Polazak prema norveškoj prijestolnici Oslu. Grad Vikinga, s temeljima iz 11 st., oduševit će vas svojim položajem na zelenim brdima i obalama fjordova, a svojim posjetiteljima nudi brojne znamenitosti i atrakcije, parkove i muzeje. Prvo ćemo se zaustaviti na čuvenoj skijaškoj skakaonici Holmenkollen, otvorenoj davne 1892 godine, s koje se pruža veličanstven pogled na grad. Spuštanje do grada uz Vigeland park, remek djelu velikog norveškog kipara Gustava Vigelanda s 227 monumentalnih skulptura na temu života i smrti i ljudske sudbine koje malo koga ostavljaju ravnodušnim. Razgled grada: gradska vijećnica, jedinstven arhitektonski spomenik iz 50-tih godina prošlog stoljeća i četvrt Kvadraturen - „stari Oslo“ danskog kralja Christiana IV s nekoliko očuvanih zgrada iz 17. stoljeća i posebnim geometrijskim planom gradskih palača. Nastavljamo šetnju uz tvrđavu Akershus. do jednog od novijh simbola Osla - zgrade Norveške Opere i baleta u četvrti Bjorvika s brojnim primjerima moderne arhitekture. Nakon pauze za ručak u vlastitom aranžmanu razgled nastavljamo glavnom ulicom Karla Johanna uz parlament i zgradu kazališta, sve do kraljevske palače i prekrasnog Slottsparka koji ju okružuje. Oko 16 sati transfer do zračne luke Oslo. Prijava na let za Zagreb na liniji OU 489 (Croatia Airlines) u 18.45 sati. Dolazak u Zagreb predviđen je u 21.15 sati.

Polazak

Cijena uključuje:  
 • prijevoz zrakoplovom Croatia Airlines u ekonomskoj klasi na izravnoj liniji Zagreb – Oslo – Zagreb
 • zrakoplovne pristojbe (u iznosu od 1.190 kn)
 • uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage   (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
 • povratni transfer autobusom zračna luka – hotel – zračna luka
 • 4 noćenja s doručkom u hotelima 3*/4* u dvokrevetnim sobama (dva noćenja u okolici Honefossa i dva noćenja u okolici Bergena)
 • transfere i razglede prema programu
 • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja
Cijena ne uključuje: 
 • ulaznice za lokalitete i muzeje koji se posjećuju tijekom razgledavanja (plaćanje na licu mjesta)
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom
 • troškove osobne prirode
 • putna osiguranja.
Doplate i fakultativni izleti: 
 • večere u hotelu 990 kn (prijava i uplata isključivo prilikom rezervacije aranžmana)
 • vožnja željeznicom Flam - Myrdal - Flam 550 kn (prijava i uplata prilikom rezervacije aranžmana, najmanje 15 prijavljenih)
 • krstarenje predivnim Aurlandsfjordom i Naroyfjordom od Flama do Gundvangena 240 kn (prijava i uplata prilikom rezervacije aranžmana, najmanje 15 prijavljenih)

Informativne cijene ulaznica za muzeje i kulturno povijesne spomenike u Oslu (cijene mogu biti podložne promjeni):

Nacionalna galerija 120 NOK, Fram muzej 120 NOK, Muzej vikinških brodova 100 NOK, muzej Kon Tiki 100 NOK, Norveški pomorski muzej 120 NOK, Norveški folklorni muzej 130 NOK, muzej u utvrdi Akershus 100 NOK, Ibsenov muzej 115 NOK, ski skakaonica Holmenkollen 130 NOK, Oslo Pass cijena od 445 NOK za 24 sata, Hardangersvidda centar od 100 NOK, Torpo stavkirke, muzej Edvarda Griga u Troldhaugenu 110 NOK, uspinjača Floibanen 90 NOK.

Popusti: 10% popusta za djecu od 2 do 12 godina na pomoćnom ležaju, 5% popusta za osobe starije od 12 godina na pomoćnom ležaju. 

Napomene: 


- Putni dokumenti: putovnica/osobna iskaznica moraju važiti još minimalno 3 mj., od termina povratka sa putovanja.
- Informacije o potrebnim putnim ispravama nalaze se na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske  www.mvep.hr.
- U slučaju promjene elemenata izračuna, odnosno tečaja valute, organizator zadržava pravo izmjene cijene.
 -U slučaju da za putovanje ne bude prijavljen dovoljan broj putnika, organizator putovanja pridržava pravo otkazivanja putovanja o čemu će obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja i ovisno o raspoloživosti kapaciteta ponuditi nove uvjete putovanja ili novo putovanje.
- Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji na destinaciji.
- Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama i konačni iznos pristojbe se potvrđuje na dan izdavanja zrakoplovne karte. 

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak najkasnije 45 dana prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Nudimo paket putnog osiguranja: zdravstveno osiguranje, osiguranje prtljage, osiguranje od nezgode za vrijeme putovanja i osiguranje od otkaza putovanja (moguće uplatiti samo prilikom prve uplate).

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju/odabirom opcije „Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete odgovornog organizatora“ suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da ih pozorno pročitaju.

Minimalan broj putnika za putovanje je 20.

Ukoliko je broj prijavljenih putnika manji od minimalnog broja navedenog u programu putovanja, organizator može raskinuti ugovor o putovanju u roku:

1) 20 dana prije početka paket-aranžmana za putovanja koje traju 6 i više dana;
2) 7 dana prije početka paket-aranžmana za putovanja koje traju od 2 do uključivo 5 dana;
3) 48 sati prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju kraće od dva dana.

Uvjeti otkaza paket aranžmana:

1) putnik može paket aranžman otkazati bez storno troška do 65 dana prije početka putovanja,
2) ako putnik otkaže putovanje 64 do 36 dana prije početka putovanja, obračunava se 50% storno troška,
3) ako putnik otkaže putovanje 35 do 25 dana prije početka putovanja, obračunava se 80% storno troška,
4) ako putnik otkaže putovanje manje od 24 dana prije početka putovanja, obračunava se 100% storno troška.

U slučaju promjene kalkulativnih elemenata, odnosno tečaja valute za više od 1,5%, odgovorni organizator zadržava pravo izmjene cijene. Završno pismo šalje se 72 sata prije putovanja.

Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji u zemlji koju posjećujete. Organizator zadržava pravo promjene hotela u istoj ili višoj kategorizaciji.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, www.mvep.hr


 

Korisne informacije

SLUŽBENO IME: Kraljevina Norveška
DRŽAVNO UREĐENJE: parlamentarna monarhija
GLAVNI GRAD: Oslo, oko 634.293 stanovnika (2014 god.)
MEĐUNARODNA ZRAČNA LUKA: Oslo Airport
JEZIK: norveški (službeni)
RELIGIJA: luterani 82.1%, rimokatolici 1.8%, ostali kršćani 3.9%, muslimani 2.3%, ostali 2.4%, nespecificirano 7.5%
VREMENSKA RAZLIKA: Central European Time (Hrvatska 12:00 = Norveška 12:00)
NOVAC: NOK (norveška kruna); 1 NOK = 100 øre; 1 NOK = 0.75 HRK ili 10 NOK = 1 €
BROJ STANOVNIKA: oko 5.258 milijuna (prema popisu stanovništva iz 2017. god)
POVRŠINA: 385.203 km²
GEOGRAFSKI POLOŽAJ: Norveška je država na zapadnom i sjeverozapadnom dijelu Skandinavskoga poluotoka. Na sjeveroistoku graniči s Rusijom i Finskom, na istoku i jugoistoku sa Švedskom. Na zapadu i sjeverozapadu izlazi na Atlantski ocean. Osim priobalnih otoka Norveška obuhvaća i udaljeno otočje Svalbard u Sjevernome ledenom moru i otok Jan Mayen između Grenlanda i sjeverne Norveške u Atlantskom oceanu. Norveški su posjed otoci Bouvet u južnom dijelu Atlantskog oceana i Petar I. u antarktičkim vodama te Zemlja kraljice Maud na Antarktici.
KLIMA: Zbog utjecaja Atlantskoga oceana, osobito Golfske struje i zapadnih oceanskih vjetrova, klima Norveške mnogo je toplija od klime drugih krajeva na istim geografskim širinama; pod utjecajem hladnih masa polarnoga zraka nalaze se samo sjeverni krajevi Norveške u polarnim širinama. Ljeto je u unutrašnjosti toplije nego u primorskome pojasu.
ELEKTRIČNI NAPON: 230 V
DOKUMENTI POTREBNI ZA PUTOVANJE: Za ulazak u Kraljevinu Norvešku za hrvatske građane potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica koja mora vrijediti najmanje 3 mjeseca nakon ulaska. Djeca moraju imati svoju putovnicu/osobnu iskaznicu.
ZDRAVSTVO: Cijepljenje nije obvezno. Preporučujemo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int). Preporučujemo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu.
TELEFONIRANJE: Pozivni broj zemlje je +47. Mobilne telefonske veze su dobre. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.
KREDITNE KARTICE: Većina kreditnih kartica prihvaćene su u svim bankama, te u većini hotela, restorana i trgovina (MasterCard, Visa), dok je Amex prihvaćen malo rjeđe. Većinom se na ulazu svake trgovine nalaze simboli kreditnih kartica koje pojedina trgovina prihvaća kao sredstvo plaćanja.
NAPOJNICE: Usluga je uračunata u cijenu, no ako ste vrlo zadovoljni uslugom, možete ostaviti malu napojnicu.
SIGURNOST PUTOVANJA: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.

Preporučujemo:
ODJEĆA: Savjetujemo slojevitu odjeću bez obzira na period godine, dobra vjetrovka je nužna i kvalitetna sportska obuća. Ponesite i zaštitu protiv sunca, vjetra i kiše i snijega. Kabanica je uputnija od kišobrana.
HRANA I PIĆE: Neki od tipičnih specijaliteta: fenalår – suhomesnata janjeća natkoljenica; pinnekjøtt – slana i suha, a ponekad i dimljena, janjeća rebra koja se obično pare iznad grana breze, a poslužuju se uz kobasice i pire krumpir i repu; multekrem – desert od močvarne jagode sa šlagom; fårikål – janjetina kuhana s kupusom i cijelim zrnima papra; itd.
Norveška duga obala i mnogi fjordovi, s hladnom, čistom vodom, čine Norvešku jednom od najvećih svjetskih izvoznika ribe, vrlo visoke kvalitete. Norveški losos ima specifičan i delikatan okus što ga čini izvrsnom osnovom za atraktivna i ukusna jela, dok u isto vrijeme zadovoljava stroge zahtjeve najboljih kuhara u svijetu.
KUPOVINA: popularni suveniri: magneti, privjesci, umjetnine, slastice, troll lutkice, vikinška memorabilija, norveški puloveri, nakit, posteri, fotografije. Veliki broj objekata posluje od 8 do 20 radnim danom, od 9 do 15 subotom, a nedjeljom skraćeno.
SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj
Drammensveien 82, 0244 Oslo, NORWAY
croemb.oslo@mvep.hr, no.mvep.hr
Hrvoje Marušić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik
0047 2 3014 050, 0047 2 3014 060
Uredovno vrijeme Veleposlanstva:
• ponedjeljak-petak 8:30-16:30
Uredovno vrijeme Konzularnog odjela Veleposlanstva:(za stranke)
• ponedjeljak-petak 9-12
Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): 0047 97027801 / 0047 948 57 593

Bergen

Bergen je sa 260.200 stanovnika (2010.) te 384.100 stanovnika šireg gradskog područja (Veliki Bergen), drugi po veličini grad u Norveškoj. Smješten je na jugozapadnoj obali Norveške u administrativnoj regiji Hordaland, čije je upravno središte. Urbana jezgra Bergena nalazi se između planina koje mještani nazivaju de syv fjell („Sedam planina”, po uzoru na sedam rimskih brežuljaka), iako broj stvarnih planina ovisi o definiciji istih. Njegovo povijesno središte, Bryggen (norveški za „pristanište”; korijen imena i flandrijskog grada Bruggea), sa zgradama iz vremena kada je pripadao hanzeatskom udruženju trgovačkih gradova, upisano je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi 1979. godine. Bergen je također važno kulturno središte regije kao neslužbena prijestolnica zapadne Norveške, a bio je i jedan od devet europskih glavnih gradova kulture 2000. godine. Osim toga, jedan je od glavnih gradova norveške naftne industrije. Bergen je poznat po obilnim i dugotrajnim kišama. Godišnja količina padalina je oko 2.250 mm/m², a najdulje zabilježeno neprekidno kišno vrijeme bilo je od 3. siječnja do 26. ožujka 1990. godine.

Moglo bi vas zanimati

Sicilija Smile
Polazak: 21.06.2021., 07.10.2021., 30.10.2021.
Mjesto polaska: Zagreb

Catania / Monreale / Palermo / Siracusa / Taormina

od 4.590,00 HRK od 4.390,00 HRK
Rezerviraj
Garantirano Posebna ponuda
Moto tura - 2 dana po Hrvatskom Zagorju
Polazak: 03.07.2021.
Mjesto polaska: Zabok

Hrvatsko Zagorje

od 690,00 HRK
Rezerviraj
Najbolje od Perua
Polazak: 25.06.2021. - 03.07.2021., 16.07.2021. - 24.07.2021., 20.08.2021. - 28.08.2021., 17.09.2021. - 25.09.2021., 15.10.2021. - 23.10.2021.
Mjesto polaska: Lima

Cusco / Lima / Machu Picchu / Puno / Yucay

od 13.170,00 HRK
Rezerviraj
Garantirano
Lurd i jug Francuske 2021.
Polazak: 24.08.2021.
Mjesto polaska: Zagreb

Arles / Avignon / Cannes / Lurd / Menton / Nica

od 4.180,00 HRK od 2.990,00 HRK
Rezerviraj
Top destinacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i dobivajte na e-mail najnovije ponude.