Sicilija

Sicilija

Grupno
Polazak: Zagreb
11.11.2023.
od 899,00 EUR (6.773,52 HRK)
od 865,00 EUR (6.517,34 HRK)

Vrijednost više:
uključene večere u hotelima na Siciliji, mjesni vodiči, svi izleti, degustacija talijanskog sladoleda, ručak na plantaži naranči  i dvokrevetne kabine na brodovima! 

1. dan  ZAGREB/RIJEKA – FERRARA –  CHIANCIANO TERME 

Polazak autobusa s Autobusnog kolodvora Zagreb u 05:00 sati, moguć polazak iz Karlovca s benzinske crpke Petrol u 05:45 sati (okvirno vrijeme, obavezna najava prilikom rezervacije). Polazak sa Sjevernog odmorišta Vrata Jadrana u 07:30 sati. Putovanje preko Slovenije i Italije uz kraća zaustavljanja putem radi odmora. Dolazak u Ferraru, jedan od najvažnijih gradova pokrajine Emilia Romagne. Stari renesansni dio grada je upisan na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Šetnja gradskim središtem uz dvorac obitelji Este, katedralu sv. Juraja i židovsku četvrt. Nastavak puta kroz prve toskanske brežuljke Chiantija prema jugu. Smještaj u hotel u turističkom mjestu Chianciano terme u južnoj Toskani, poznatoj po izvorima termalne vode. Večera. Noćenje.

2. dan  CHIANCIANO TERME - NAPULJ - BROD

Doručak. Vožnja kroz lijepe krajolike juga Italije uz kraća zaustavljanja putem radi odmora. Dolazak u Napulj. Panoramski razgled grada na obali zaljeva Tirenskog mora. Živahni mediteranski grad mami posjetioce starim gradom pod zaštitom Unesca, lukom s utvrdom Castel Nuovo, trgom Plebiscita s kraljevskom palačom i brojnim bogato ukrašenim crkvama.  Vožnja prema napuljskoj luci i ukrcaj na brod. Smještaj u  kabine. Odlazak broda u večernjim satima. Plovidba uz korištenje brodskih sadržaja. Noćenje u kabinama na brodu.

3. dan  BROD - PALERMO - CEFALU - RIVIERA TAORMINA

Doručak na brodu (grupni menu). Iskrcaj s broda u jutarnjim satima u luci Palerma. Sicilija - magični otok na drevnom križanju puteva od Europe prema Africi bogat je tragovima drevnih civilizacija, ostacima vulkanske aktivnosti, lijepim plažama, vinogradima, slikovitim naseljima i prekrasnom prirodom. Naše putovanje Sicilijom započinje posjetom gradu Cefalu, jednom od najljepših povijesnih gradića Sicilije, slikovito smještenom između mora i stjenovitog zaleđa uz brdo Rocca Cefalu visoko 268 m. Razgled grada uz pratnju gradskog vodiča. Biser gradića je romanička katedrala normanskog kralja Rogera II i poznata je po predivnim mozaicima bizantskih majstora i prikazu Krista i apostola. Katedrala je pod zaštitom Unesca. Na poluotoku su vidljivi ostaci saracenskog dvorca, a gradske znamenitosti uključuju i Osterio Magno, rezidenciju Rogera II, srednjevjekovne palače i stari Lavatoio Medievale, nekadašnju gradsku praonicu rublja. Ovaj nekadašnji tradicionalni ribarski gradić jedno je od najposjećenijih mjesta na otoku, i na listi najljepših mjesta Italije! Posjet ovom slikovitom gradiću zaključiti ćemo probom odličnog talijanskog sladoleda (uključena u cijenu). Nastavak putovanja vožnjom uz sjevernu obalu Sicilije blizu Messinskog tjesnaca koji razdvaja otok od kopna. Smještaj u hotel na području Riviere Taormina. Večera. Noćenje.

4. dan  IZLET ETNA I TAORMINA

Doručak. Cjelodnevni izlet uz pratnju mjesnog vodiča. Vožnja autobusom do vulkana Etna - najvišeg aktivnog vulkana u Europi. Cesta nas vodi crnim krajolikom kojim je nekada prolazila užarena lava. Po dolasku na najvišu dopuštenu razinu na oko 1.800 metara, slobodno vrijeme za istraživanje okolice Silvestarskih kratera ili za kupovinu suvenira (pristup je moguć do određene visine samo u slučaju pogodnog vremena, vremenske prilike mogu utjecati na mjesta do kojih ćemo moći doći našim autobusom). Odlazak žičarom i posebnim vozilima do područja ispod samog kratera, ovisan je o vremenskim prilikama i sigurnosnim mjerama na licu mjesta. Posjet plantaži sicilijanskih naranči i lagani ručak s tipičnim lokalnim jelima. (uključen u cijenu). Poslije obilaska područja Etne, nastavak vožnje do slikovite Taormine, jednog od najljepših gradića Italije i stjecištu bogatih i slavnih, izgrađenog na brdu Monte Tauro s kojeg se pruža fantastičan pogled na okolicu i obalu. Šetnja slikovitim gradićem: grčko - rimsko kazalište - Piazza Vittorio Emanuele - katedrala - Corso Umberto. Taormina je gradić za uživanje, fini capuccino ili aperitiv na panoramskim terasama ili šetnju promenadom iznad mora. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel na području Riviere Taormina. Večera. Noćenje.

5. dan  IZLET CATANIA I SIRACUSA 

Doručak. Izlet u pratnji mjesnog vodiča. Vožnja do Siracuse, koja je bila najznačajniji  i najljepši grad u pokrajini koju su Grci prozvali Magna Grecia. Razgled grada: obilazak arheološkog parka  s brojnim znamenitostima: grčkim kazalištem, Dionizijevim uhom i rimskim amfiteatrom. Razgled se nastavlja obilaskom središta grada koji je smješten na otoku Ortiglia. Ondje se nalazi povijesna jezgra u kojoj je smještena čuvena Aretuzijina fontana - gradska vijećnica - ostaci Apolonovog hrama, najstarijeg grčkog hrama na Siciliji. Zaustavljanje u Cataniji, razgled povijesnog središta i šetnja do trga s katedralom ispred koje je simbol grada slon od lave, a ulica Via Etnea puna je dobrih prilika za kupovinu. Povratak u hotel na području Riviere Taormina. Večera. Noćenje.

6. dan   RIVIERA TAORMINA – PALERMO – MONREALE  -BROD

Doručak. Odlazak iz hotela. Dolazak u Palermo. Razgled glavnog grada Sicilije uz pratnju mjesnog vodiča: : katedrala – Normanska palača – Teatro Massimo – Quattro Canti – crkva Martorana – Piazza del Commune s „fontanom srama“. Kratka vožnja do gradića Monreale, poznatom po katedrali iz 12. stoljeća, remek djelu normanske arhitekture s čuvenim mozaicima. Slobodno vrijeme u gradskom središtu Palerma za osobne programe. Ukrcaj na brod u luci Palerma u večernjim satima. Smještaj u kabine. Odlazak broda u kasnim večernjim satima. Plovidba uz korištenje brodskih sadržaja. Noćenje u kabinama na brodu.

7. dan  BROD – GENOVA - HOTEL

Doručak na brodu (grupni menu). Opuštanje uz plovidbu uzduž talijanske obale i korištenje brodskih sadržaja. Dolazak broda u luku Genove u večernjim satima. Iskrcaj s broda. Smještaj u hotel u okolici Genove. Noćenje.

8. dan  HOTEL - CREMONA – RIJEKA/ZAGREB

Doručak. Nastavak putovanja uz kraća zaustavljanja putem radi odmora. Dolazak u Cremonu povijesni grad na obali rijeke Po poznat po majstorima izrade violina Stradivariju, Amatiju, Guarneriju i drugima što je kulturno naslijeđe pod UNESCO zaštitom. Šetnja povijesnom jezgrom do katedrale i krstionice, renesansnih gradskih palača i povijesne jezgre. Slobodno vrijeme za ručak, šetnju i još malo uživanja u tipičnom  ugođaju Italije. Povratak vožnjom kroz Italiju i Sloveniju. Dolazak u Rijeku/Zagreb u kasnim satima. 

***Važna napomena: redoslijed obilazaka podložan je promjenama ovisno o prometu i procjeni pratitelja putovanja.

Minimalni broj putnika: 30/Maksimalni broj putnika: 40

Polazak

Cijena uključuje:
 • prijevoz visokoturističkim autobusom prema programu putovanja
 • prijevoz putničkim brodom na liniji Napulj - Palermo sa smještajem u dvokrevetnim unutarnjim kabinama na osnovi 1 noćenja s doručkom
 • prijevoz putničkim brodom na liniji Palermo - Genova sa smještajem u dvokrevetnim unutarnjim kabinama na osnovi 1 noćenja s doručkom
 • 1 noćenje s polupansionom (doručak i večera)sa smještajem u dvokrevetnim sobama u hotelu 3* u mjestu Chianciano Terme
 • 3 noćenja s polupansionom (doručak i večera) sa smještajem u dvokrevetnim sobama u hotelu 3/4* na području Riviere Taormina
 • 1 noćenje s doručkom sa smještajem u dvokrevetnim sobama u hotelu 3 * u okolici Genove
 • turističkog voditelja tijekom putovanja
 • gradske vodiče za razglede: Cefalu, izlet Etna, izlet Catania i Siracusa, Monreale i Palermo
 • probu talijanskog sladoleda u Cefalu
 • lagani ručak na plantaži naranči na području Etne (predjela, tjestenina, desert, vino)
 • razglede i izlete prema programu
 • jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje aranžmana
Cijena ne uključuje:
 • moguću doplatu za jednokrevetnu sobu (uključuje jednokrevetnu unutarnju kabinu na brodovima): 210 EUR  / 1.582,24 kn
 • moguću doplatu za jednokrevetnu sobu (uključuje jednokrevetnu vanjsku kabinu na brodovima): 255 EUR / 1.921,30 kn
 • moguću doplatu za dvokrevetnu vanjsku kabinu na brodovima, po osobi: 50 EUR / 376,72 kn
 • boravišnu pristojbu koja se plaća u talijanskim hotelima na licu mjesta na recepciji  (2 – 4 EUR po osobi i danu, točna obavijest u završnom pismu)
 • ulaznice za muzeje i kulturno - povijesne spomenike ( cijene ulaznica su informativne i mogu biti podložne promjeni): katedrala Cefalu 5 EUR, antičko rimsko-grčko kazalište Taormina 10 EUR, Normanska palača u Palermu s Capellom Palatinom 9,50 EUR, katedrala u Palermu  ulaznica 3 EUR (za dio katedrale u koji se plaća ulaz) + obavezne audio slušalice 3 EUR, katedrala Monreale 6 EUR, klaustar samostana Monreale 8 EUR, , Arheološki park Siracusa 10 EUR
 • putno osiguranje
DOPLATE I POPUSTI:

Nadoplata za odabir sjedala u autobusu (nije obavezna):

 • sjedala 5,6,7,8 u drugom redu doplata po osobi 15 EUR / 113,02 kn
 • sjedala iza drugih vrata doplata po osobi 15 EUR / 113,02  kn
 • bilo koje drugo sjedalo po odabiru 7 EUR / 52,74 kn
 • sjedala 3 i 4 nisu u prodaji

DODATNE INFORMACIJE:

Trokrevetne sobe/kabine:

 • Rezervacija trokrevetnih soba/kabina na ovom programu moguća je bez popusta za treću osobu.

Podaci potrebni kod rezervacije aranžmana:

 • Molimo da prilikom rezervacije aranžmana obavezno date slijedeće podatke: ime i prezime, datum rođenja, mjesto rođenja, državljanstvo, broj putovnice ili osobne iskaznice. Ovi su podaci potrebni za brodske liste putnika. 

Korisne informacije

Preporuka putovanja:

Ovo putovanje uključuje najvažnije znamenitosti Sicilije, najvećeg otoka Mediterana. Ruta putovanja do Sicilije i natrag povezana je putničkim brodovima koji skraćuju dužinu putovanja kopnom i pružaju priliku za opuštanje na brodu tijekom plovidbe. Program nema dodatnih plaćanja za izlete na licu mjesta, osim kupovine ulaznica za putnike koji žele vidjeti unutrašnjost spomenika ili znamenitosti. Cijena putovanja uključuje dvokrevetne unutarnje kabine i doručak na brodovima, polupansion (doručak i večera) u hotelima na Siciliji, sve izlete i mjesne vodiče prilikom razgleda znamenitosti koji omogućuju i tumačenja na samim lokalitetima ili unutar spomenika, gastronomske doživljaje poput probe talijanskog sladoleda ili ručka na plantaži sicilijanskih naranči. Boravak na Siciliji je u istom hotelu na Rivieri Taormina s uključenim izletima što omogućuje ležerniji boravak bez potrebe za pakiranjem svaki dan i bez promjene hotela. Program je bez noćnih vožnji autobusom: svaku večer spavate u hotelu ili brodskoj kabini!

VAŽNE INFORMACIJE:
 • Završno pismo dostavljamo vam e-mailom najkasnije 48 sati prije putovanja – to je završni dokument u kojem se nalaze sve bitne informacije poput točnog vremena i mjesta polaska, kontakt i ime pratitelja putovanja, imena hotela i sl.
 • Eventualne doplate za izlete i ulaznice plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje, osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta. Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa. Program nije pogodan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili za osobe koje zahtjevaju upotrebu WC-a u autobusu.
 • Organizator putovanja ne može utjecati na dužinu čekanja na graničnim prijelazima, na prometne prilike kao i  na vrijeme dolaska autobusa u Hrvatsku na povratku s putovanja.
 • Agencija ima pravo promjene redoslijeda programa.
Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:

Za  državljane RH viza za Italiju nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća putovnica ili osobna iskaznica. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. 

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

Catania

Catania, drugi po veličini na otoku i administrativnoj regiji Sicilija, središte istoimene pokrajine Catania. Catania leži na istočnoj obali Sicilije, na obali Jonskog mora, u podnožju 30-ak km udaljenog vulkana Etna, iznad rijeke Amenano. U širem području grada živi 298.957 stanovnika (752.895 u metropolitskom području).

Barokno središte Catanije je, zajedno sa sedam drugih baroknih gradova u dolini Val di Noto koji su obnovljeni nakon potresa 1693. godine, 2002. godine upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao primjer "vrhunca i završnog procvata baroka u Europi". od znamenitosti izdvajamo: simbol Catanije Slonova fontana na središnjem trgu. Na njenom vrhu slon od crnog vulkanskog kamena na leđima nosi obelisk od svijetlog granita, rimski amfiteatar je također izgrađen od tamnog vulkanskog kamena i imao je 7.000 sjedećih mjesta, a danas je uklopljen u barokne građevine, Via Etna je glavna ulica s trgovinama, duga oko 3 km, koja se prostire od Katedralnog trga (Piazza del Duomo) prema Etni, dvorac Ursino, koji je izgradio Fridrik II. 1240. godine, je u 14. stoljeću bio rezidencijom Aragonskih kraljeva

Genova

Genova je predivno eklektična, živahna i puna neobičnih stilova; a kao takva odlična je za izlete na krstarenju.

Uistinu „La Superba“ (Veličanstvena) kako su je zvali na vrhuncu mediteranske nadmoći, odiše žarom i intrigom više nego sva obližnja obalna mjesta zajedno. 

Tijekom odmora u Genovi možete istražiti stari grad: zbijen i fascinantan labirint srednjovjekovnih uličica, dom velikih „palazzi“ koje su tijekom šesnaestog i sedamnaestog stoljeća izgradile imućne đenovske trgovačke obitelji, a koje danas služe kao muzeji i umjetničke galerije. Svakako potražite Cattedrale di San Lorenzo, Palazzo Ducale i renesansne palače u ulici Via Garibaldi koje čuvaju najbolje đenovske umjetničke zbirke, ali i namještaj i dekor iz najslavnijih dana gradske povijesti, kada su njegovi brodovi plovili po cijelom Mediteranu. 

Acquario di Genova pravi je ponos grada, smješten na rivi poput ogromnog prekooceanskog broda, sa sedamdeset spremnika u kojima se nalaze morska bića iz svih krajeva svijeta, uključujući i najveću rekonstrukciju karipskog koraljnog grebena na svijetu. Radi se o izuzetnom akvariju prema svim standardima, po kapacitetu je drugi najveći u Europi, a posjetiteljima nudi brojne zanimljive informacije na talijanskom i engleskom jeziku. 

Samo 35 km južno od Genove nalazi se iznimno privlačan Portofino, smješten u zaštićenoj uvali okruženoj obroncima s raskošnim šumama čempresa i stablima maslina. To je prvoklasno odmaralište koje već godinama privlači bogate bankare i brojne poznate osobe što se može i primijetiti s obzirom na flotile ogromnih jahti usidrenih u neposrednoj blizini. To je maleno mjesto koje je istodobno privlačno, ali i odbojno u drugu ruku, s brojnim modernim trgovinama, barovima i restoranima koji bi bili dostatni za dvostruko veće mjesto.

Palermo

Bez obzira što je užurbana, živahna i bučna luka, Palermo ​čuva nenadmašan prikaz normanske umjetnosti i arhitekture te baroknih crkvi kombiniranih s labirintom srednjovjekovnih ulica i tržnica. 

S najvećom koncentracijom znamenitosti i najvećim povijesnim središtem u Italiji izuzev Rima, Palermo je kompleksna, višeslojna luka koja se jednostavno može činiti prezahtjevnom ako pokušate vidjeti previše u jednom posjetu na mediteranskom krstarenju. 

Najbolje je jednostavno lutati kuda god poželite, prolaziti kroz ispremiješane slojeve ruševne arhitekture, duž napuštenih stražnjih uličica pa nabasati na prepunu uličnu tržnicu. 

Odaberite područje (La Kalsa ili dugačke tržnice Ballarò) i uživajte u svom izletu na krstarenju. 

Nasuprot ulice Via Maqueda nalazi se Piazza Pretoria, preplavljena svjetlom kako bi se istaknuli obnaženi kipovi njezine prelijepe fontane živahnog firentinskog dizajna iz šesnaestog stoljeća. Na Piazzi se također nalazi obnovljena gradska vijećnica dok trg i fontanu nadvisuje masivna strana Santa Caterine, sicilijanskog baroka u svojem najbogatijem izdanju gdje je svaki centimetar interijera pokriven dekorativnim reljefnim radovima. 

Na jugu otoka nekoliko kilometara ispod modernog Agrigenta, na grebenu koji gleda prema moru, proteže se niz dorskih hramova – najzanimljivijih ostataka sicilijansko-grčke kulture te jedinstvene takve grupacije izvan Grčke. Grčki kolonisti okružili su ih snažnim zidom, djelomično formiranim višim grebenom na kojem je stajala akropola. Južni rub antičkog grada bio je drugi, niži greben te su u petom stoljeću pr. Kr. tu, u „Valle dei Templi”, gradski arhitekti podigli sakralne građevine.

Sicilija

Sicilija je autonomna regija u Italiji i najveći otok u Sredozemnom moru. S površinom od 25 710 km² koja uključuje i okolne manje otoke, ovo je najveća regija u Italiji. Trenutno na Siciliji živi više od pet milijuna stanovnika, od toga najviše u gradu Palermu. Otok je poznat po nekim od najvažnijih turističkih lokaliteta u Italiji. Otok se sastoji od 9 pokrajina. Sicilija se ističe po vlastitoj povijesti, kulturi, umjetnosti, arhitekturi, kuhinji i jeziku. Gospodarstvo regije temelji se većinom na poljoprivredi i turizmu. Turbulentna prošlost Siciliju je oblikovala u melting pot stilova arhitekture, umjetnosti, ali i okusa, boja i mirisa, putem kojih se najbolje upoznaje eklektični šarm veličanstvenog otoka. U prošlosti poznata kao veliko poljoprivredno područje, trgovačko središte te zona interesa Grčke, danas je između ostaloga poznata i po mafiji (na Siciliji se snimao i film Kum) te njenom utjecaju na život stanovnika Sicilije. Cijelom regijom ujedno dominira aktivni vulkan Etna.

Taormina

Taormina je i danas vrlo popularna turistička destinacija, i to zimi zbog svoje blage klime. Iako se nalazi na brdu Taormina ima divne plaže na Jonskom moru do kojih se može doći žičarom, i vrlo lijepu okolicu. Južno od grada nalazi se otočić Isola Bella sa lijepim plažama. Za turiste je velika atrakcija pećina Capo Sant' Andrea, i vulkan Etna koji je udaljen samo je 45 minuta vožnje od grada. Na samom početku 20. stoljeća, Taormina je postala jako en vogue među umjetnicima, piscima i intelektualacima. Tako je engleski pisac David Herbert Lawrence jedno vrijeme živio u gradu u kvartu Fontana Vecchia od 1920. do 1922. U Taormini je napisao veliki broj pjesama, novela, kratkih priča, eseja i turističku knjigu More i Sardinija.

Danas je svjetski poznata po svom Filmskom festivalu koji se održava već više od 50 godina.

Najpoznatiji spomenik Taormine je Grčki teatar Teatro greco, koji istina potječe iz 2. stoljeća pne, ali je u stvari rimski amfiteatar jer su oni na tom mjestu u 2. stoljeću izgradili današnji objekt. Sa promjerom od 109 m on je drugi po veličini u Siciliji, a kako je odlično očuvan, često se koristi za izvođenje raznih predstava i koncerata. Za vrijeme arheoloških iskapanja provedenih 1892. otkriven je i drugi rimski teatar - Odeon i Naumachia rimska cisterna za vodu.

Spomenici iz srednjeg vijeka su Katedrala San Nicolò (15. vijek) i palače Corvaja, Santostefano i Ciampoli.

Moglo bi vas zanimati

Škotska - 8 dana zrakoplovom
Polazak: 29.09.2023.
Mjesto polaska: Zagreb

Škotska

od 1.360,00 EUR (10.246,92 HRK)
Rezerviraj
Garantirano
Balkanski trokut
Polazak: 08.10.2023.
Mjesto polaska: Zagreb

Budva / Ohrid

od 687,00 EUR (5.176,20 HRK)
Rezerviraj
Posebna ponuda Top destinacija
Makedonija, Albanija i Crna Gora Deluxe
Polazak: 28.10.2023.
Mjesto polaska: Zagreb

Budva / Kotor / Ohrid / Skopje

od 370,00 EUR (2.787,77 HRK)
Rezerviraj
Garantirano
New York i Washington deluxe
Polazak: 29.12.2023.
Mjesto polaska: Zagreb

New York / Washington D.C.

od 2.010,00 EUR (15.144,35 HRK)
Rezerviraj

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i dobivajte na e-mail najnovije ponude.