Škotska - 8 dana zrakoplovom

Škotska - 8 dana zrakoplovom

Grupno
Polazak: Zagreb
29.09.2023.
od 1.360,00 EUR (10.246,92 HRK)

Predviđeni hoteli:
Edinburgh: Holiday Inn Murrayfield 3*
Glasgow: Ibis Styles George Square 3*
Inverness: Courtyard Inverness 4*

Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana!

1. dan: ZAGREB –LONDON - EDINBURGH

Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb, na katu pored kioska Tiska, najkasnije dva sata prije leta. Prijava na let za London (red letenja ispod programa) u 14:30 sati. Nastavak leta prema Edinburghu u 19:15 sati, planirani dolazak u Edinburgh u 20:40 sati (lokalna vremena). Transfer iz zračne luke, smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan: EDINBURGH

Doručak. Odlazak u razgled Edinburgha, škotskog glavnog grada, “Sjeverne Atene” kako Edinburgh još nazivaju, pješački u pratnji voditelja putovanja: Princess Street, žila kucavica i glavna prometnica Edinburgha – George Street – Royal Mile, glavna ulica Edinburgha u kojoj se nalazi većina pubova i gradskih atrakcija – katedrala St. Giles – Mercat Cross, mjesto održavanja srednjovjekovnih mučenja – Edinburški dvorac (ulaznica u doplati, prijava prilikom rezervacije aranžmana) – Edinburško sveučilište – Carlton Hill – škotski Parlament – Palača Holyrood, službena rezidencija britanskih monarha za vrijeme boravka u Škotskoj. Nakon razgleda slobodno vrijeme za uživanje u gradu, njegovim pubovima, za posjete muzejima i slično. Povratak u hotel u večernjim satima s voditeljem putovanja ili u individualnom aranžmanu. Noćenje.

3. dan: EDINBURGH: fakultativno izlet ROSSLYN i ŠKOTSKA GRANICA

Doručak. Slobodan dan za uživanje u Edinburghu. Mogućnost odlaska na cjelodnevni izlet (prijava i uplata prilikom rezervacije aranžmana) koji će nas odvesti do granica Škotske na jugu i poznate Rosslyn kapele. Na krajnjem škotskom jugu posjetit ćemo prekrasni Scottov vidikovac, koji se prostire iznad tzv. Doline tvida. U blizini se nalazi spomenik velikom škotskom patriotu, Williamu Wallaceu, poznatijem kao “Hrabro srce”, koji je ovjekovječen u filmu Mela Gibsona. Nakon razgleda odlazimo prema Melroseu gdje se nalaze ostaci uništene opatije Melrose, koju su u 12. stoljeću osnovali cisterciti. Cisterciti su usko povezani s templarima i legenda kaže da je opatija Melrose mjesto ukopa srca Roberta Brucea, škotskog kralja, donesenog iz križarske vojne iz tada maurske Španjolske. Poslije vremena za okrepu u Melroseu, odlazimo prema čarobnoj Rosslyn kapeli iz 15. st., svima poznatoj iz knjige Dana Browna, “Da Vincijev kod”, odnosno istoimenog filma. Tu ćemo razgledati kapelu i doznati više o mitovima i legendama o Svetom gralu. Povratak u Edinburgh. Noćenje.

4. dan: EDINBURGH – STIRLING – BLAIR ATHOLL – PITLOCHRY – INVERNESS

Doručak. Odjava iz hotela i putovanje prema regiji Invernessa, prema škotskom gorju. Za početak dana posjetit ćemo dvorac Stirling (ulaznice za Stirling, Blair i destileriju u doplati, prijava prilikom rezervacije aranžmana). Našu rutu na sjever prema Stirlingu koristile su tisućama godina brojne vojske koje su osvajale ili željele osvojiti Škotsku. To je bila krajnja sjeverna granica Rimskog carstva. Dvorac Stirling zvali su i „Ključ za Škotsku“, stoljećima je to bio najznačajniji dvorac u Škotskoj, a pogled s vrha dvorca daje obrazloženje toj tvrdnji. Osim toga, Stirling je bio kraljevska rezidencija kuće Stewart i u njemu je 1543.g. okrunjena škotska kraljica Mary. U nastavku posjet jednoj od poznatih destilerija slavnog škotskog viskija gdje ćemo imati priliku kušati škotsko omiljeno piće. Nakon posjeta dvorcu nastavljamo putovanje prema prema dvorcu Blair, drevno sjedište vojvoda Earns i Athol, s jedinom privatnom vojskom u Europi, odakle je još kraljica Viktorija uzimala vojnike za tjelohranitelje. Smještaj u hotel na području Invernessa, glavnog grada škotskog Highlandsa. Noćenje

5. dan: AVIEMORE/INVERNESS – EILEAN DONAN – LOCH NESS – INVERNESS

Doručak. Dan provodimo u prirodi „gorštačke“ Škotske. Za početak dana odlazimo prema jednom od najslikovitijih dvoraca Škotske, škotskoj ikoni - razgledat ćemo dvorac Eilean Donan. Riječ je svakako o jednom od najčešće fotografiranih motiva Škotske, kultni škotski spomenik. Već samim svojim smještajem na malenom otoku on privlači poglede, nedvojbeno je riječ o jednom od najpopularnijih dvoraca Škotske i najprepoznatljivijih njezinih simbola. Razgled lokaliteta (ulaznice za Eilean Donan i vožnju brodom po Loch Nessu u doplati, prijava prilikom rezervacije aranžmana). Putovanje se nastavlja tragom škotske “Nessie”, omiljenog mitskog čudovišta iz jezera Loch Ness. Vožnja jednom od najljepših škotskih panoramskih cesta uz legendarno jezero Loch Ness. Dolaskom na jezero foto pauza kod dvorca Urquahart - ruševina dvorca iz 13.-16. st., koji je igrao značajnu ulogu u Ratovima za škotsku neovisnost u 14.st.. Jezero Loch Ness dugo je 38,5 kilometara i proslavila ga je tzv. neman koja boravi u njegovim dubinama, slavna Nessie. Tko zna, možda nam se ukaže na vožnji brodom koju ćemo odraditi na licu mjesta! Nakon vožnje jezerom povratak prema Invernessu, slobodna večer. Noćenje.

6. dan: INVERNESS – FORT WILLIAM – GLENCOE – LOCH LOMOND – GLASGOW

Doručak. Danas napuštamo područje škotskog gorja i odlazimo prema Glasgowu. Odjava iz hotela i vožnja prema Fort Williamu, gradiću koji stoji u podnožju najvišeg vrhunca Velike Britanije, Ben Nevisa i drugo je mjesto po veličini u regiji škotskog gorja. Nastavljamo prema slikovitom krajoliku Highlandsa i Glencoe, vulkanskog prstena prekrivenog travom, jednog od naljepših krajolika ionako prelijepe Škotske. Dolazak na područje najvećeg jezera Škotske, jezera Lomond. Riječ je o zaštićenom području, vrlo omiljenom među Škotima koji ga rado posjećuju radi opuštanja. Loch Lomond najveće je škotsko jezero, a godine 2002. osnovan je NP Loch Lomond and the Trosachs, kraj je omiljen među planinarima i ljubiteljima prirode. Mali predah prije dolaska u Glasgow. Na dolasku u Glasgow panoramski obilazak najvećeg grada Škotske: George Square – spomenik Kraljici Viktoriji - Sveučilište – katedrala St. Mungo – zgrada Gradske vijećnice – Merchant Square - Glasgow Cross... Smještaj u hotel, slobodna večer. Noćenje.

7. dan: GLASGOW – EDINBURGH

Doručak. Slobodno jutro za osobne programe u Glasgowu, poslije ručka polazak prema Edinburghu. Po dolasku smještaj u hotel i slobodno poslijepodne u Edinburghu za zadnje šetnje, kupovinu, itd. Noćenje.

8. dan: EDINBURGH – LONDON - ZAGREB

Rano buđenje, doručak u paketu. Odjava iz hotela i transfer u zračnu luku u Edinburghu, prijava na let na liniji BA1461 za London u 06:15 sati. Dolazak u London u 07:40 sati. Nastavak leta iz Londona u 09:25 sati. Planirani dolazak u Zagreb u 12:55 sati. Kraj programa.

Rok za prijavu: 20 dana prije puta ili dok ima mjesta
Minimalan broj putnika: 20 / Maksimalan broj putnika: 30

Polazak

Cijena uključuje
 • prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na liniji Zagreb-London-Edinburgh-London-Zagreb
 • zrakoplovne pristojbe i naknade
 • uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
 • autobusni prijevoz prema programu
 • četiri noćenja s doručkom u hotelu 3* u Edinburghu u dvokrevetnim sobama
 • jedno noćenje s doručkom u hotelu 3* u Glasgowu u dvokrevetnim sobama
 • dva noćenja s doručkom u hotelu 4* na području Invernessa u dvokrevetnim sobama
 • vanjske razglede prema programu
 • voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja
Cijena ne uključuje
 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
 • doplata za jednokrevetnu sobu: 510 EUR (3.845,83 kn), obveznoa ko osoba spava sama u sobi
 • paket ulaznica: uključuje ulaznice u Edinburgh Castle, Stirling Castle, destileriju viskija, vožnju brodom po Loch Nessu, Eilean Donan – 144, 67 EUR (1.090,02 kn) po osobi, za djecu do 12 godina 126,09 EUR (950,03 kn) (plaćanje prilikom rezervacije aranžmana, min 20 putnika)
 • cjelodnevni izlet Rosslyn (prijava prilikom rezervacije aranžmana, minimum za realizaciju 15 prijavljenih putnika – uključuje autobusni prijevoz, ulaznicu u Melrose Abbey i Rosslyn kapelu i pratnju voditelja putovanja): odrasli 65 EUR (489,74 kn), djeca do 12 g. 57 EUR (429,47 kn)
 • dvije večere u Invernessu (prijava prilikom rezervacije aranžmana, preporuka): po osobi 84,94 EUR (640 kn )
 • napojnicu za vodiča i vozača – preporuka 3-4 GBP po osobi po danu
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti
NAČINI PLAĆANJA:
Jednokratno plaćanje:


Uplata na račun agencije (Internet bankarstvom, općom uplatnicom) – IBAN HR4023600001102515521 (Zagrebačka banka)
On-line karticama: Diners, Mastercard, Visa

On-line plaćanje na rate bez kamata:

Diners 2 – 12 rata
Mastercard Zagrebačke banke 2-6 rata
Viza PBZ Card 2 – 12 rata
Visa Zagrebačke banke 2-6 rata
Visa Electron PBZ banke 2 – 6 rata

Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju, a 72 sata prije putovanja dobit ćete završno pismo. Minimalan broj putnika za putovanje je 25, a maksimalan broj putnika je 35. Ako se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 7 dana prije početka paket-aranžmana putnička agencija dužna je obavijestiti putnika o otkazu putovanja.

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. 

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

Korisne informacije

- Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja kompanija British Airways objavljenima u 2022. godini i podložna su promjeni.
- Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
- Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm).
- Organizator putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda gradova ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
- Završno pismo vam dostavljamo e-mailom najkasnije 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom mjestu i vremenu sastanka putnika, vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja i sl.).
- Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta voditelju putovanja u funtama (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
- Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
- Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
- Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
- Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske je država u zapadnoj Europi, obično poznata kao Ujedinjeno Kraljevstvo, ili manje točno kao Velika Britanija ili Britanija. Ujedinjeno je Kraljevstvo nastalo nizom Zakona o uniji (Act of Union), koji su ujedinili Englesku, Škotsku i Wales sa Sjevernom Irskom, regijom na otoku Irskoj (Ostali su se dijelovi Irske izdvojili iz UK 1922.). Ujedinjeno Kraljevstvo je smješteno na sjeverozapadnoj obali kontinentalne Europe, okruženo Sjevernim morem, Engleskim kanalom i Atlantskim oceanom. Pod suverenitetom Ujedinjenog Kraljevstva, iako nisu njegov dio, su zavisni teritoriji - Kanalski otoci, otok Man te niz prekomorskih teritorija. Velika Britanija, ili kako se ponekad naziva Britanija, je zemljopisni naziv za područje koje obuhvaća Englesku, Wales i Škotsku. Britansko otočje je zemljopisni naziv skupine otoka, kojem pripadaju Velika Britanija, Irska, otoci Man, Wight i Orkney, Hebridi, otočje Shetland, Kanalski otoci i drugi.

Škotska je jedna od 4 nacije koje tvore Veliko Kraljevstvo (druge 3 su Engleska, Wales i Sjeverna Irska). Škotska je smještena na sjeveru otoka Velike Britanije. Povijest ove zemlje seže do 1. stoljeća keda Rimljani osvajaju Veliku Britaniju. Konačno ime dobiva u 5. i 6. stolječu prema Skotima – plemenu Celtika. Škotska je politički uređena kao parlamentarna demokracija sa parlamentom u Edinburgu, dio je Europske Unije što znači da se mnoge odluke ipak donose u Europskom Parlamentu u Brusselsu.

Edinburgh
Glavni grad Škotske je poznat po svojoj bogatoj povijesti. Spomenimo također i nezaboravne velikane koje je proizveo: Sir Walter Scot, Sir Arthur Conan Doyle, Robert Louis Stevenson, Alexander Graham Bell. Stari dio grada satkan je od prošlosti Škotske kraljevske obitelji u stilu Romantike. Prolazeći Ulicom Princes do Novog grada imate dojam da je vrijeme stalo negdje oko 1700. godine. Ipak, grad živi intenzivno i u našim vremenima. Posebna se atmosfera u svakom kutku grada osjeća ljeti kada se održava Edinburgh International Festival – najveći festival primjenjene umjetnosti na svijetu.

Glasgow
Glasgow je pravi predstavnik Škotskog veselog temperamenta. Dugogodišnjom tradicijom umjetničkih predstava ovaj grad (a ne Edinburgh) je centar glazbe i drame. To je razlog što je Glasgow dom Škotske Opere i Kraljevskog Škotskog Nacionalnog Orkestra. Također, poznat je kao biser Škotske arhitekture i dizajna, te kao poslovni centar zemlje. Pošto iskusite dubinu i različitosti koje ovaj grad pruža, sigurno ćete zapjevati jednu Škotsku sa veselim mještanima.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza za UK i Škotsku nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske nalazi se u Londonu.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske se nalazi na adresi 21 Conway Street, London W1T 6BN, UK.
Kontakt podaci: tel. 00 44 20 7387 1144 ili 0044 20 73872022, fax. 0044 20 73870310 ili 00 44 20 7387 0936, e-mail: mvrhlon@mvep.hr. Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik: Igor Pokaz.

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.

 

 

Škotska

Škotska je jedna od 4 države koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo a zauzima sjevernu trećinu ostrva Velika Britanija. Kopnenu granicu dijeli na jugu sa Engleskom, a okružena je Sjevernim morem na istoku, Atlantikom na sjeveru i zapadu te Sjevernim kanalom i Irskim morem na jugozapadu. Osim kopna, Škotska se sastoji od više od 790 ostrva, uključujući Sjeverna ostrva i Hebride. Edinburgh je glavni i drugi po veličini grad u zemlji. U prošlosti je bio centar škotskog prosvjetiteljstva (18. vijek) koje je transformisalo Škotsku u jednu od komercijalnih, intelektualnih i industrijskih moćnih država Evrope. Glasgow, najveći grad Škotske, je nekada bio jedan od vodećih svjetskih industrijskih gradova a trenutno je centar konurbacije Velikog Glasgowa. Škotske vode koje se sastoje od velikog sektora Sjevernoatlantskog i Sjevernog mora,[6] sadrže najveće rezerve nafte u Evropskoj uniji. Upravo zbog toga, Aberdeen, treći po veličini grad u državi, nosi naslov glavni naftni grad Evrope. Kraljevstvo Škotska je bilo nezavisna država do 1. maja 1707, kada je Aktom o ujedinjenju ušlo u zajednicu sa Kraljevinom Engleskom i stvorilo Kraljevinu Veliku Britaniju.

Moglo bi vas zanimati

Cipar - igralište bogova, zrakoplovom
Polazak: 09.10.2023.
Mjesto polaska: Zagreb

Famagusta / Kirenija / Nikozija / Poluotok Karpas

od 954,00 EUR (7.187,91 HRK)
Rezerviraj
Garantirano
Sicilija
Polazak: 11.11.2023.
Mjesto polaska: Zagreb

Catania / Genova / Palermo / Sicilija / Taormina

od 899,00 EUR (6.773,52 HRK) od 865,00 EUR (6.517,34 HRK)
Rezerviraj
Garantirano Top destinacija
London, 5 dana
Polazak: 28.10.2023., 09.01.2024.
Mjesto polaska: Zagreb

London

od 580,00 EUR (4.370,01 HRK)
Rezerviraj
Makedonija, Albanija i Crna Gora Deluxe
Polazak: 28.10.2023.
Mjesto polaska: Zagreb

Budva / Kotor / Ohrid / Skopje

od 370,00 EUR (2.787,77 HRK)
Rezerviraj
Garantirano

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i dobivajte na e-mail najnovije ponude.