Tallinn i Riga - ljeto na Baltiku 2024.

Putovanje Tallinn i Riga - ljeto na Baltiku 6 dana avionom sa izletom u Helsinki

Tallinn i Riga - ljeto na Baltiku 2024.

Grupno
Polazak: Zagreb
18.07.2024., 23.07.2024., 15.08.2024., 22.08.2024.
od 850,00 EUR
od 825,00 EUR

Dodatna vrijednost: uključene ulaznice u katedralu u Rigi, ulaznica u nacionalni park Gauja i Domsku crkvu u Tallinnu!
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana!

Predviđeni hoteli:
Tallinn: Hestia Ilmarine 4*, Rixwell Viru Square 4* ili sl.
Riga: Monika Centrum Hotel 4*, Wellton Hotel Riga 4* ili sl.

1. dan: ZAGREB – VARŠAVA – TALLINN

Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb kod kioska Tiska dva sata prije leta, prijava na let za Varšavu na redovnoj liniji zrakoplovne kompanije LOT u 12:45 sati (red letenja ispod programa). Slijetanje u Varšavu predviđeno u 14:20 sati, nastavak leta prema Tallinnu na redovnoj liniji zrakoplovne kompanije LOT u 15:10 sati. Po slijetanju u Tallinn u 17:50 sati ukrcaj u autobus i vožnja prema hotelu. Smještaj u hotel. Kraći odmor i odlazak u orijentacijsku večernju šetnju središtem Tallinna. Slobodno vrijeme za večeru i povratak u hotel s voditeljem putovanja ili individualno. Noćenje.

2. dan: TALLINN

Doručak. Odlazak u razgled Tallinna, šarmantne estonske prijestolnice poznate po staroj srednjovjekovnoj jezgri okruženoj obrambenim kulama koja se nalazi pod zaštitom organizacije UNESCO. U Tallinnu je lako zaboraviti da je riječ o glavnom gradu jednog vrlo modernog europskog naroda: zakoračivši u Stari grad kao da se vraćate u vrijeme srednjeg vijeka, vrijeme vitezova i princeza zatočenih u kulama oko grada. Grad je kompaktan i jednostavan za istraživanje, sa svim najvažnijim znamenitostima smještenim oko Starog grada. Stoljećima stare ulice popločene kockama, zanimljive fasade, gotičke crkve i skrivena dvorišta – a sve to obgrljeno srednjovjekovnim zidinama i tornjevima – najveća su atrakcija u Tallinu. Pješački razgled Tallinna obuhvaća jezgru grada, katedralu iz 13.st., rusku pravoslavnu katedralu Aleksandar Nevski, vidjet ćemo gradsku vijećnicu i mnoge palače iz doba Hanse, dvorac Toompea te ćemo panoramski pogledati i novi dio grada kao i amfiteatar na otvorenom gdje je između ostalog 1988.g. krenula „Pjevajuća revolucija“. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Poslijepodne predlažemo posjet sjevernoj četvrti Tallinna, zadnjih godina vrlo popularnoj Kalamaji. Nekoć davno glavna luka grada, Kalamaja je potom stoljećima bila industrijska četvrt grada, a danas je to najpopularniji kvart u Tallinnu pun zanimljivih obrtničkih trgovina, restorana i galerija. Ono što je u Kalamaji najpoznatije to je tzv. „Kreativni grad Telliskivi“, kompleks starih tvornica u kojem je danas smješteno više od 200 raznih lokala s vrlo raznovrsnim namjenama. Možete posjetiti i Port Noblessner, nekoć glavnu luku carske Rusije za izgradnju podmornica, a danas jedan od najzanimljivijih urbanih prostora na Baltiku za što je Port Noblessner dobio i nagradu. U slobodno vrijeme možete posjetiti i najpopularniji estonski muzej, Pomorski muzej. Povratak u hotel. U ranim večernjim satima predlažemo srednjovjekovnu večeru u autentičnom restoranu Peppersack (doplata prilikom rezervacije aranžmana). Noćenje.

3. dan: TALLINN – HELSINKI (fakultativno) – TALLINN

Doručak. Danas vam svakako preporučujemo posjet prekrasnoj finskoj prijestolnici (doplata za izlet prilikom rezervacije aranžmana, minimum za realizaciju 20 prijavljenih putnika). Poslije doručka pješački odlazak u luku na brod za Helsinki. Plovidba Baltičkim morem do finske prijestolnice traje otprilike dva sata. Po dolasku u luku ukrcaj u autobus i odlazak u panoramski razgled grada. Od svih velikih gradova smještenih na sjeveru Europe za Helsinki možemo reći da je najneobičniji: grad poznat po fantastičnom dizajnu, sjajnim arhitektima, art nouveau građevinama, uopće fantastičnoj sintezi starog i novog. Među razglašenijim Stockholmom i Oslom Helsinki itekako zavređuje pozornost posjetitelja – „Bijeli grad sjevera“ je nevjerojatno šarmantan grad koji će vas osvojiti svojim znamenitostima, neobičnim stjenovitim izgledom, fantastičnim trgovinama, odličnom gastro scenom, itd. Slobodno vrijeme za osobne programe, posjete muzejima ili kupovinu, i sl. Odlazak u luku javnim gradskim prijevozom i povratak brodom u Tallinn u večernjim satima. Noćenje.

4. dan: TALLINN – PARNU - NACIONALNI PARK GAUJA – RIGA

Doručak. Odjava iz soba i putovanje prema Latviji. Putem do Rige prvo ćemo posjetiti Pärnu, estonski grad na obali Baltičkog mora, poznat po svojim nepreglednim pješčanim plažama i bogatoj kulturnoj sceni. Šetnja i slobodno vrijeme. Na putu prema Rigi predlažemo ručak u poznatom restoranu Meke grill (doplata prilikom rezervacije aranžmana).
Nastavljamo prema području latvijskog nacionalnog parka Gauja. Cijelo to područje Latvijci zovu i „Mala Švicarska“, zbog doista očaravajuće prirode. Ovo je omiljeno mjesto za izlet, odmor i rekreaciju. Posjet području Turaide uz lokalnog vodiča (uključena ulaznica za utvrdu Turaida) i nastavak putovanje prema Rigi. Dolazak u Rigu, smještaj u hotel i slobodna večer. Odlazak u večernju šetnju središtem grada s voditeljem putovanja. Noćenje.

5. dan: RIGA

Doručak. Poslije doručka odlazak u razgled grada. Riga je latvijska prijestolnica koja se smjestila na rijeci Daugavi/Zapadnoj Dvini i najveći je grad Latvije. Grad je poznat zbog svoje drvene arhitekture 19.stoljeća te art nouveau građevina zbog kojih je uvršten na listu UNESCO-ve zaštićene baštine. Pješački razgled starog grada u pratnji lokalnog vodiča: crkva sv. Petra, katedralni trg s katedralom koju krase jedne od najvrjednijih orgulja na svijetu koje je 1883. godine sagradila tvrtka E. F. Walcker & Sons u Ludwigsburgu, Barutna kula i gradske zidine, Tri brata – najstarija kuća u starom gradu, starogradski trg s vijećnicom koja je prepoznatljiv simbol grada, Kuća Crnoglavih, Parlament, Spomenik slobode, Opera... Slobodno vrijeme za ručak. Povratak u hotel. Noćenje. 

6. dan: RIGA – VARŠAVA – ZAGREB

Doručak. Odjava iz soba i slobodno jutro u Rigi za zadnju šetnju gradom. Transfer u zračnu luku u Rigi na redovnoj liniji zrakoplovne kompanije LOT za Varšavu u 14:05 sati, slijetanje predviđeno u 14:25 sati (lokalna vremena) i nastavak prema Zagrebu na u 15:40, dolazak u Zagreb u 17:20. Kraj programa.

Napomena: prilikom rezervacije zbog prijave brodarskoj kompaniji potrebno je dati ime i prezime, datum rođenja i državljanstvo.

 

Informacije o letu:
Prijevoznik: LOT

Polazak: Zagreb-Varšava 12:45-14:20
Varšava-Tallin 15:10-17:50
Povratak: Riga-Varšava 14:05-14:25
Varšava-Zagreb 15:40-17:20

Polazak

Cijena uključuje:
 • prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb-Varšava-Tallinn i Riga-Varšava-Zagreb
 • zrakoplovne pristojbe i naknade
 • uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x20 cm)
 • transfere zračna luka – hotel – zračna luka
 • autobusni prijevoz prema programu
 • dva noćenja s doručkom u hotelu 3/4* u Rigi i tri noćenja s doručkom u Tallinnu u hotelu 3/4* u dvokrevetnoj sobi
 • lokalne vodiče za razglede Rige, NP Gauja i Tallinna
 • ulaznice za katedralu u Rigi, Domsku crkvu u Tallinnu, Turaida (NP Gauja)
 • razgledavanja prema programu
 • voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
 • boravišne pristojbe
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja
Cijena ne uključuje:
 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
 • fakultativni cjelodnevni izlet u Helsinki: uključuje prijevoz brodom, voditelja putovanja, razgled prema programu, ulaznicu u Crkvu u stijeni (minimalno 20 prijavljenih putnika, plaćanje i prijava u agenciji prilikom rezervacije putovanja): 95 EUR (715,77 kn) po osobi odrasli, djeca do 11,99 godina 75 EUR (565,09 kn)
 • večera u restoranu Peppersack (mesni meni (svinjetina) u 2 slijeda): 25 EUR (188,36 kn) po osobi (plaćanje i prijava u agenciji prilikom rezervacije putovanja)
 • ručak u restoranu Meke grill (2 slijeda): 20 EUR (150,69 kn) po osobi (plaćanje i prijava u agenciji prilikom rezervacije putovanja)
 • napojnicu za vodiča – po želji, nije obavezno, no ako ste zadovoljni uslugom, organizacijom i trudom naših vodiča lijepo ih je nagraditi (preporuka prosječnog iznosa napojnice 3 EUR po osobi po danu; iznos napojnice ovisi o Vašoj procjeni i zadovoljstvu te može biti i viši i niži, a određujete ga sami ako istu želite ostaviti)
 • napojnicu za vozače i vodiča – preporuka cca 5 EUR po osobi po danu
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti
Doplate:
 • trokrevetne sobe (na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni

 

NAČINI PLAĆANJA:
Jednokratno plaćanje:
 • Uplata na račun agencije (Internet bankarstvom, općom uplatnicom) – IBAN HR4023600001102515521 (Zagrebačka banka)
 • On-line karticama: Diners, Mastercard, Visa
On-line plaćanje na rate bez kamata:
 • Diners 2 – 12 rata
 • Mastercard Zagrebačke banke 2-6 rata
 • Viza PBZ Card 2 – 12 rata
 • Visa Zagrebačke banke 2-6 rata
 • Visa Electron PBZ banke 2 – 6 rata

Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju. A zatim 72 sati prije putovanja završno pismo. Minimalan broj putnika za putovanje je 20, a maksimalan broj putnika je 30. Ako se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 20 dana prije početka paket aranžmana, putnička agencija dužna je obavijestiti putnika o otkazu putovanja.

 

Korisne informacije

 • Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja zrakoplovne kompanije LOT objavljenom u rujnu 2023. godine i podložna su promjeni.
 • Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
 • Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x20 cm)
 • Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda lokaliteta na turi, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
 • Završno pismo vam dostavljamo e-mailom najkasnije 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala na autobusnim programima, i sl.)
 • Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta voditelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
 • Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
 • Organizator putovanja nije odgovoran za gužve u gradovima i prilikom ulaska u objekte koji se posjećuju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
 • Organizator ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
 • Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Napomena: U Finskoj, Latviji i Estoniji valuta je euro. Lokalno vrijeme u svim navedenim zemljama je +1 sat u odnosu na hrvatsko. Ponesite na put odjeću i obuću za različite vremenske prilike, obavezno jaknu, vestu, čvršću sportsku obuću, zaštitu od kiše, ali naravno i ljetnu laganiju odjeću.

Republika Estonija je država na sjeveroistoku Europe, na obali Baltičkog mora i Finskog zaljeva. Graniči s Rusijom na istoku i Latvijom na jugu, a od Finske je odvaja Finski zaljev. Estonija je članica Europske unije i NATO-a od 2004. godine.
Latvija, često zvana i Letonija, je pribaltička europska država. Graniči s Estonijom na sjeveru, Rusijom na istoku, Bjelorusijom na jugoistoku, te Litvom na jugu. Na zapadu izlazi na Baltičko more.
Finska je nordijska država u sjeveroistočnoj Europi, s 5.416.000 stanovnika i površine od 338.144 kvadratnih kilometara. Najveći dio Finske je nizak, blago valovit, šumovit kraj s mnogo jezera. Ima 187.888 jezera (većih od 500 m2) te 179.584 otoka. Glavni je grad Helsinki. Finci pripadaju ugrofinskoj skupini naroda i govore finskim jezikom. Uz finski službeni jezik je i švedski.

Tallinnn, glavni grad Estonije, osnovali su vitezovi Teutonci na temeljima starijeg naselja na samom ulazu u Finski zaljev. Pristup uniji trgovačkih esnafa Hansa, od 1284.g., utjecao je na brzi i veliki napredak grada. Glavni grad Estonije iznimno je atraktivan sa svojih 26 kula na zidinama koje ga i danas okružuju, s brojnim crkvama na brdu Dom i Donjem gradu, gotičkim crkvenim tornjevima koji se kao koplja uzdižu prema nebu. Odiše atmosferom srednjevjekovnog grada uskih popločanih ulica, gotovo bez prometa. Uvršten je na listu svjetske kulturne baštine organizacije UNESCO.
Riga je glavni grad Latvije. S oko 720 000 stanovnika također je i najveći grad te države. Nalazi se na ušću rijeke Zapadne Dvine (lav. Daugave) u Baltičko more, u južnom dijelu Riškog zaljeva. Riga je najveći grad u baltičkim državama i ima status glavnog kulturnog, obrazovnog, političkog, financijskog, komercijalnog i industrijskog centar Baltika. Stara Riga (lav. Vecrīga) nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine jer ima najveći broj građevina u stilu secesije (jugendstila) u Europi.
Helsinki je glavni i najveći grad Finske. Smješten je u južnom dijelu zemlje na obali Finskog zaljeva. Helsinki čini konurbaciju s još tri grada - Espoo, Vantaa i Kauniainen, koji su zajedno nazvani područje glavnog grada. Ovo područje ima 1 231 000 stanovnika. 

GRANIČNE, VIZNE I ZDRAVSTVENE FORMALNOSTI:

Hrvatski državljani mogu u Latviju, Estoniju i Finsku putovati s važećom putovnicom ili osobnom iskaznicom. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske u Finskoj nalazi se u Helsinkiju. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Finskoj koje pokriva i Republiku Estoniju (Helsinki) nalazi se na adresi : Kruunuvuorenkatu 500160 Helsinki, Finska. Korisni podaci: tel 00358 9 685 0170, fax 00358 9 622 2221, e-mail:croemb.helsinki@mvep.hr Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik: Josip Buljević

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, http://www.mvep.hr. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

Riga

Riga (lav. Rīga) je glavni grad Latvije. S oko 720.000 stanovnika također je i najveći grad te države. Nalazi se na ušću rijeke Zapadne Dvine (lav. Daugave) u Baltičko more, u južnom dijelu Riškog zaljeva. Riga je najveći grad u baltičkim državama i ima status glavnog kulturnog, obrazovnog, političkog, financijskog, komercijalnog i industrijskog centar Baltika. Stara Riga (lav. Vecrīga) nalazi se na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine, jer ima najveći broj građevina u stilu secesije (jugendstila) u Europi.

To je lučki grad te prometni i gospodarski centar Latvije. Većina financijskih institucija Latvije nalazi se u Rigi, uključujući i Centralnu Banku Latvije. Panbaltička banka - Hansabanka napravila je zgradu-sjedište u Rigi i to je najviša riška građevina poslije TV tornja. Trgovinska razmjena je u stalnom porastu posljednjih godina, a najviše investicija došlo je nakon ulaska Latvije u Europsku uniju 2004. godine. Riška industrija čini više od polovice industrije Latvije. Najznačajniji sektori su prehrambeni, sektor usluga, farmacija, prerada drveta, tisak, tekstilna i telekomunikacijska industrija. Gradska luka je veoma važan teretni centar u Baltičkom moru.

Najveći broj znamenitosti grada je u starom dijelu koji se naziva Vecriga ("Stara Riga"), koji je pod međunarodnom zaštitom. Najveće izletište stanovnika Rige je Jurmala, obalni gradić s velikom plažom, koji se nalazi na 40 minuta vožnje od Rige. Atrakcija Jurmale su drvene kuće građene u stilu secesije.

Talin

Tallinn (prije Reval i Revel) je glavni grad Estonije, smješten u Finskom zaljevu. Tallinn je upravno, znanstveno, kulturno, industrijsko i trgovačko središte Estonije te važna ribarska i putnička luka; ondje se nalaze brodogradilišta, tekstilne i prehrambene tvornice, a razvijena je i strojogradnja, metaloprerađivačka, drvna i prehrambena industrija te industrija strojeva i papira. Ubraja se u red najstarijih i najvećih gradskih središta u sjeveroistočnoj Europi.

Grad je cestovno i željezničko čvorište s aerodromom i lukom.

Stari grad (s Katedralnim brdom) je upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi 1997. godine.

Grad se povijesno sastoji od tri dijela, od kojih su prva dva UNESCO-ova svjetska baština:

Toompea (njemački: Domberg, Reval) ili Katedralno brdo, na strateškom uzvišenom položaju, je bilo sjedištem prvih danskih kapetana, potom komtura teutonskih vitezova, te švedskih i ruskih upravitelja do 1877. godine kada je pretvoren u samostalni grad Dom zu Reval koji je bio plemićka četvrt. Na njemu je koncem 19. stoljeća izgrađena ruska pravoslavna Katedrala Aleksandra Nevskog, i to na mjestu gdje je nekada stajala skulptura Martina Luthera i protestantska katedrala Toomkirik. Stara estonska kraljevska palača je danas estonski parlament i sjedište estonske vlade, a na brdu se nalaze i mnoge veleposlanstva i druge rezidencije.

Stari hanzeatski srednjovjekovni donji grad ili "građanski grad" uz luku se ujedinio s Katedralnim brdom tek u 19. stoljeću. On je jedan od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih gradova u Europi i danas se opsežno obnavlja. Glavne atrakcije su Trg gradske vijećnice (Raekoja plats), tornjevi gradskih zidina, poput "Debele Margarete" i tornja "Kiek in de Kök".

Estonski grad je u obliku polumjeseca južno od starog grada i do 19. stoljeća Estonci su živjeli samo u ovoj četvrti. Tek je u 19. stoljeću estonski zamijenio baltički njemački jezik u Tallinnu.

 

Moglo bi vas zanimati

Barcelona 2024.
Polazak: 27.06.2024., 01.08.2024., 15.08.2024., 29.08.2024., 26.09.2024.
Mjesto polaska: Zagreb

Barcelona

od 750,00 EUR
Rezerviraj
Garantirano
Meksiko i odmor na plaži
Polazak: 30.10.2024., 13.11.2024., 02.01.2025., 25.01.2025., 19.02.2025.
Mjesto polaska: Zagreb

Mexico City

od 2.650,00 EUR od 2.590,00 EUR
Rezerviraj
Garantirano Posebna ponuda Top destinacija
New York
Polazak: 25.10.2024., 15.11.2024., 04.01.2025., 22.02.2025., 24.02.2025.
Mjesto polaska: Zagreb

New York

od 1.700,00 EUR od 1.650,00 EUR
Rezerviraj
Garantirano Top destinacija
Valencia 2024.
Polazak: 15.10.2024.
Mjesto polaska: Zagreb

Valencija

od 810,00 EUR od 790,00 EUR
Rezerviraj
Garantirano Posebna ponuda

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i dobivajte na e-mail najnovije ponude.